Македонският премиер Зоран заев заяви, че е направена голяма крачка

...
Македонският премиер Зоран заев заяви, че е направена голяма крачка
Коментари Харесай

Зоран Заев: Направена бе голяма крачка към уреждане на спора с Гърция за името на Македония

Македонският министър председател Зоран заев съобщи, че е направена огромна крачка към споразумяване на разногласието с Гърция за името на Македония, съобщи Агенция Франс Прес.

Двете неотдавнашни срещи на външните министри на двете страни в Атина и Скопие помогнаха да се основат другарски връзки.

"Това не е решение, само че беше направена огромна стъпка ", сподели министър председателят пред публицисти в Скопие. Той изрази убеденост, че нови решения ще се очертаят през декември и при започване на 2018 година на договарянията по този въпрос под егидата на Организация на обединените нации.

Скопие и Атина спорят от 1991 година за името на някогашната югославска република, което Гърция отхвърля да признае, тъй като съгласно нея то принадлежи на историческото и завещание. Заради разногласието Гърция блокира процеса на присъединение на Македония към Европейски Съюз и НАТО.

"Убеден съм, че през днешния ден имаме доста по-добри вероятности за споразумяване на този внимателен проблем ", сподели Заев. Той повтори, че всяко решение, което ще бъде квалифицирано дружно с опозицията, ще бъде подложено на референдум. Окончателното решение ще вземат жителите на Македония, акцентира той.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас увери при визитата си в Скопие предходната седмица, че Гърция ще поддържа присъединение на Македония към Европейски Съюз и НАТО, щом бъде организиран въпросът за името.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР