Македонският премиер Зоран Заев смята, че договорът, който страната му

...
Македонският премиер Зоран Заев смята, че договорът, който страната му
Коментари Харесай

Заев: Договорът с България събуди Европа, а този с Гърция трябва да я мотивира

Македонският министър председател Зоран Заев счита, че договорът, който страната му подписа с България през лятото на предходната година, е събудил Европа и е обърнал погледите към Македония . Д оговорът с Гърция би трябвало в допълнение да стимулира Европа , сподели през вчерашния ден в Струмица Заев пред българския външен министър Екатерина Захариева, оповестява БГНЕС. Двамата гледаха в " Дома на културата " спектакълът " Железният светилник " нощес. Тази седмица Скопие и Атина реализираха консенсус по разногласието за името като се стопираха на разновидността Република Северна Македония.

Заев счита, че със съглашението с Гърция Македония изпраща към Западна Европа сигнал за европейско държание. „ Много е значимо, че всичко това става, когато Балканите управляват Европейски Съюз, когато България ръководи Европейски Съюз. Балканите имат право да бъдат част от Европа ", сподели още македонският министър председател.

 

По отношение на о чакваната покана за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз Зоран Заев съобщи, че " огромните другари като България доста мощно поддържат Македония ". " Искаме да получим късмет да стартираме договаряния. Това не значи участие . Европа по всяка възможност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме с цел да подобрим потенциала на македонските институции ", сподели още той.

„ Като страна ръководител на Европейски Съюз България и нейното държавно управление работят Македония да получи дата за договаряния . Подкрепихме Договора за разрешаване на дългогодишния спор за името сред Македония и Гърция. Убедена съм, че това съглашение ще помогне и на двете страни . Вярвам, че до края на месеца Македония ще получи дата за започване на договаряния ”, сподели от своя страна Екатерина Захариева.

Преди представлението Екатерина Захариева връчи от името на българското външно министерство подаяние от пет цялостни компютърни конфигурации от най-ново потомство на детската градина „ Слънче “ в граничната община Ново село.-->

Водената от министъра делегация отдаде респект пред паметта на 71 български военни, заровени в българското военно гробище в Ново село. Мемориалът пази тленните остатъци на бойци, починали в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война. Той е едно от първите възобновени в Република Македония български военни гробища.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР