Македонският премиер Зоран Заев след важния вот в петък вечер

...
Македонският премиер Зоран Заев след важния вот в петък вечер
Коментари Харесай

Македония тръгна към промяна на името и по пътя към ЕС и НАТО

Македонският министър председател Зоран Заев след значимия избор в петък вечер

© Stringer Още по тематиката
Застрашено ли е европейското бъдеще на Македония след референдума

Премиерът Зоран Заев, Европейски Съюз, Гърция и България показват оптимизъм, че договорката за името може да оцелее
1 окт 2018
Неуспешният референдум в Македония не е краят, а началото на борбата

Ниската изборна интензивност направи допитването невалидно и вещае политически боричкания по въпроса за името
30 сеп 2018
Седем букви и един референдум

Засилената дипломатическа атака от Запад и прикритата интензивност на Русия демонстрират какъв брой огромен е залогът на допитването в Македония
28 сеп 2018
Нова вяра за Македония

Атина и Скопие са покрай решение на разногласието за името. Но преди края има още стъпки
7 юни 2018
В името на името

Правителството на Зоран Заев стартира атака за разблокиране на договарянията с Европейски Съюз и ускорено влизане на Македония в НАТО
15 юни 2017 Македония избегна надвисналата остра политическа рецесия и потегли към смяна на името си, която ще й отвори пътя към Европейски Съюз и НАТО. Това се случи, откакто в петък вечер осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласоподаваха за съглашението с Гърция за смяна на името на страната на Република Северна Македония и по този начин осигуриха нужното болшинство от 80 от 120 депутати.

Това ускорява възможностите на премиера Зоран Заев, който беше заплашил да свика предварителни избори, в случай че вотът се провали, да остане на власт. Успехът в Македония отваря опция и за гръцкия министър председател Алексис Ципрас да получи утвърждението на Народното събрание в Атина за съглашението с Македония.

Първа значима стъпка

Вчерашният избор в Скопие е първият от поредност от общо три гласувания, които би трябвало да вкарат нужните конституционни промени за влизане в действие на Договора от Преспа за промяна на името. Целият развой може да отнеме към три месеца.

Следващата стъпка е държавното управление да показа същинските конституционни промени и да ги внесе за ново гласоподаване, което ще изисква нормално болшинство. Ако депутатите ги одобрят, ще има обществен спор и по-късно Народното събрание ще би трябвало да гласоподава за трети път. За финалния избор още веднъж ще се изисква болшинство от две трети, т.е. 80 гласа " за ".

Дори след вчерашния триумф, на процедура държавното управление на Зоран Заев няма гаранции, че ще успее още един път да обезпечи конституционно болшинство и да докара процеса до край. Но вярата е, че мощният външен напън от западните сътрудници на Македония върху ВМРО-ДПМНЕ да поддържа контракта с Гърция ще помогне за сполучлив край.

От Белград през вчерашния ден зам.-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските въпроси Матю Палмър още веднъж прикани ВМРО-ДПМНЕ да " освободи депутатите си да гласоподават със своята съвест без боязън от наказване ". Палмър ще посети Скопие в понеделник. Междувременно ВМРО-ДПМНЕ разгласи, че изключва депутатите, нарушили партийната линия и дали своят вот " за " (седем от тях са от партията, осмият е от Социалистическата партия, която е съдружник на ВМРО-ДПМНЕ).

И напред

" Искам да благодаря на тези смели депутати от ВМРО-ДПМНЕ... които сложиха интереса на страната и жителите над своите партийни ползи, макар ненужния политически напън от тяхното партийно управление, " съобщи през вчерашния ден Зоран Заев на конференция след вота. Той сподели, че даже повече опозиционни депутати в началото са изразили желание да гласоподават " за " и той се надява, че някои от тях ще поддържат контракта в идващите два вота.

Пробивът в Македония беше приветстван от Запада. " Зависи от държавното управление и политическите водачи да завършат националните процедури и да употребяват историческата опция да вкарат страната в НАТО, " написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Еврокомисарят по политиката по добросъседство Йоханес Хан възкликна в туит, че " това е страховит ден за демокрацията в Скопие! ", поздрави " всички тези, които взеха решение да вървят по пътя към Европейски Съюз " и предизвести, че " има потребност от държавничество, не от партийни игри ".

Очаквано реакцията от Москва беше в другата прекаленост. Според позиция на съветското външно министерство гласуването и натискът върху опозиционните депутати е " продължение на грубата интервенция на Съединени американски щати и Европейски Съюз във вътрешните работи на Скопие, чието равнище към този момент мина всички мислими граници " за " вкарване на Македония в НАТО ", което " би трябвало да бъде реализирано непременно ".

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас беше един от първите, които разясниха събитията нощес. " Поздравления за моя другар Зоран Заев! Гласуването довечера е огромна стъпка към нашия общ триумф, " написа той в Twitter. Ако и когато Македония успее да направи конституционните промени, топката ще се трансферира в полето на Гърция, където договорът също провокира напрежение и преди дни докара до оставката на външния министър Никос Коцияс. Очакването е Атина да вкара контракта за утвърждение в Народното събрание най-късно до март следващата година, с цел да успее да го ратифицира преди идващите избори, които евентуално ще бъдат извоювани от партии, които са срещу договорката с Македония.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР