Македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще остане на власт,

...
Македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще остане на власт,
Коментари Харесай

Заев ще остане премиер още малко заради коалицията и спора с България

Македонският министър председател Зоран Заев разгласи, че ще остане на власт, до момента в който обезпечи нов съдружен сътрудник за социалдемократите след изтеглянето на дребната партия от албанския блок " Беса " и не се ориентира за развиването на договарянията с България.

Заев разяснява тематиката, откакто през почивните дни неговият Социалдемократически съюз (СДСМ) удостовери оставката му и разгласи процедура за избор на нов водач. Чисто официално процедурата стартира през вчерашния ден, а кулминационната точка би трябвало да е на 12 декември - в края на другата седмица.

Очакваше се по време на разискването в СДСМ да стане известно дали дребната албанска партия " Алтернатива " ще влезе във властта на мястото на отделилата се " Беса ". Решение обаче не бе взето и Заев изиска да изчака.

Заев на партията след разгрома на локалните избори на 31 октомври. Оставките обаче бяха замразени два дни преди властта, с цел да образува болшинство с ВМРО-ДПМНЕ. да се свика нов; с други думи, сега СДСМ няма болшинство, само че няма и метод държавното управление да бъде свалено в Народното събрание. От предходната седмица оставката в партията въпреки всичко е реалност, за Заев е на мнение, че в случай че не е водач на СДСМ, най-добре да не е министър председател.

И поради България

Заев посочи още една причина за забавянето - разногласието с България.

Това става два дни след договарянията сред евентуалните съдружни сътрудници в България по тематиката " Международна политика " оставиха понятието за досегашната българска позиция и върнаха диалозите по тематиката към така наречен Рамкова позиция и декларация на Народното събрание. Условията в тях затрудниха разговора сред София и Скопие по противоречивите въпроси, блокиращи към този момент над година договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз. В резултат някои македонски медии означиха, че към момента няма сигнали за смяна в метода в държавното управление, което ще бъде водено от " Продължаваме промяната ".

Едновременно с това външният министър Буяр Османи даде да се разбере, че македонското държавно управление продължава да се надява на пробив с България в интервала сред Европейския съвет в средата на декември и края на годината. Според него в околните дни се чакат съответни стъпки за замяна на оферти за излаз от рецесията.

По думите му времето за решение е задоволително поради до момента водените диалози със София (без да конкретизира), а в случай че не е по този начин, процесът ще приключи при френското председателство. Твърдението за предстоящ пробив бе измежду претекстовете за първичното отсрочване на оставката на Заев.

Потенциалният правоприемник

Днес Заев ще продължи и срещите с " Алтернатива ". Това е значимо за Заев и съдружния му сътрудник, най-голямата албанска партия ДУИ (Демократичен съюз за интеграция), които желаят устойчиво болшинство, способно да докара до дъно договарянията с България и да стартира такива за участие в Европейски Съюз след хипотетично събаряне на ветото, който и от социалдемократите да е министър председател.

Най-често споменаваното напоследък име бе това на Димитър Ковачевски. Той не удостоверява, че е най-вероятният правоприемник на Заев, въпреки да го придружи на среща с " Алтернатива " по-рано този месец на фона на изявления, че точно там би бил пожеланият от Заев и част от управлението на СДСМ партиен кадър.

Ковачевски съобщи неотдавна, че се кандидатира и че жителите би трябвало да видят " смяна " в СДСМ. В изявление за държавната организация МИА да е " маша " на Заев, самоопредели се като човек с " честност и огромен професионален опит ". (повече за него ).

Той отхвърли да разяснява и дали, с изключение на водач на партията, ще желае да е министър председател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР