Македонският научен институт поставя осем искания пред българското правителство във

...
Македонският научен институт поставя осем искания пред българското правителство във
Коментари Харесай

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Македонският теоретичен институт слага осем претенции пред българското държавно управление по отношение на идната покана за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Това заяви ръководителят на МНИ доцент доктор Александър Гребенаров на конференция в Българска телеграфна агенция.

От Института упорстват страната ни да сложи пред държавното управление в Скопие като следните наложителни условия: да се признаят българските корени на болшинството от популацията в историко-географската област Македония; да се осъдят политическите убийства и репресии против българите, осъществени след 1944 г.; да се трансформират учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена; да се отстранят надписите върху монументи, музейни експонати и други с антибългарско съдържание; да се премислят националните празници, ориентирани против българската държава; да се прекрати езикът на омразата към българите в медиите; да се признае, че формалният език съгласно Конституцията на Северна Македония е образуван на основата на български приказва и да се дават цивилен и политически права на българите, които са идентични с правата на другите етноси в страната.

Зам.-председателят на МНИ доцент доктор Георги Николов акцентира, че българските корени в историко-географската област Македония са приети освен от българските, само че и от редица европейски учени.

Той уточни, че не са един и два случаите, при които, когато човек изявява българската си принадлежност, е преследван и по този метод се насажда боязън. По думи на доцент Николов в Северна Македония доста разчитат на това, че няколко генерации са възпитавани в македонистки дух. Именно затова съгласно него е значимо да се промени написаното в учебниците.

Обикновеният човек е манипулиран освен посредством медиите, само че и с образователния материал, който оставя трайна диря в съзнанието на индивида, изясни той и уточни, че в македонските учебници има огромни недомислия - или се " краде " българска история, като се показва за основа на македонската, или се премълчават и подменят обстоятелства.

На базата на модерна имитация се подменя предишното, заключи доцент Николов.

Припомняме, предходната седмица президентът свика незабавна консултативна среща по тематиката Северна Македония, откакто стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше избрана като " най-безплодната ", защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. В последно време договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз, а през вчерашния ден даже и загатна, че Вътрешна македонска революционна организация може да излезе от ръководството. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР