Македонският научен институт е подписал договор с Албаноложкия институт от

...
Македонският научен институт е подписал договор с Албаноложкия институт от
Коментари Харесай

Македонският научен институт призова за официално признаване на българите в Косово

Македонският теоретичен институт е подписал контракт с Албаноложкия институт от Прищина през предходната седмица при посещаване в Косово. Идеята е да се контролират връзките сред двете институции и да бъдат канени техни представители на наши конгреси, както и наши експедиции да вършат проучвания там.
Председателят на Македонския теоретичен институт доцент Александър Гребенаров прикани за общи старания за публично признание на българското малцинство в Косово и напомни напъните, които бяха положени за признание на сънародниците ни в Албания:

„ Сигурно няма да е надалеч денят, само че се желае сходна работа, сходна активност на всички институции и за Косово, както и за другите страни от Западните Балкани. Защото не е загадка за никой, че в тези земи са живели и живеят българи. “

Проф. Лучия Антонова, която е изследвала българските приказва и диалекти в тези области, означи, че има безспорни доказателства за съществуването на българско малцинство в Косово:

„ Има доста хора с семейството Булгари, които преди време са били доста повече в региона. Има и една околност с лозя, която се назовава Булгарска чешма. Най-важното доказателство е ползата на младежта към връзката с проучване на българския език и образование на висше обучение в България. “

Депутатът Красимир Богданов, който е взел участие в визитата, уточни, че са имали и политически срещи с представители на страната Косово. " Една от най-важните за мен задания беше контактът с хората, които се самоопределят като българи в Косово ", сподели Богданов. Той означи, че към този момент е разговарял с сътрудниците си от парламентарната група на " Обединени патриоти " да търсят благоприятни условия нашето външно министерство да финансира планове за българите в Косово, като да вземем за пример ремонтни действия на учебни заведения.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР