Македонските историчари се опитват да оборят неоспорими факти и са

...
Македонските историчари се опитват да оборят неоспорими факти и са
Коментари Харесай

Николай Овчаров за македонския език: со кротце, со благо и со малко кютек

Македонските историчари се пробват да оборят неоспорими обстоятелства и са заложили клопки в документите. Това е позицията на историка проф. Николай Овчаров по отношение на прекъснатите на процедура диалози на равнище комисия сред българските и македонските учени, само че възобновените реплики на политическо равнище.

Според Овчаров разногласията за македонския език и история могат да се решат " со кротце, со богатство и со малко кютек ", както споделя Андрей Ляпчев.

Овчаров е безапелационен, че в исторически проект македонски език няма, подобен език се основава изкуствено след 1944 година, а за македонска страна може да се приказва още веднъж след 1944 година Историкът даде и образци.

" Първо българите би трябвало да знаят. За далечната история от 11 век няма какво да приказваме, само че има образци от 19 в., когато се образуват нациите. Кирил Пейчинович и Йоаким Кърчовски на титулните страници на книгите си са отбелязали, че са написани на " препростейши български език от Долна Мизия. Братя Миладинови са отбелязали, че са събирали български песни. "

" Всички тези доказателства не могат да бъдат оборени ", сподели Овчаров и добави: Самуил е български цар, само че е македонец. Същото важи за възрожденците та чак до 20 в.

" Ясно е, че след 1944 година се прави македонски език, прави се страна. Искали са език, който е друг от българския. Според контракта това значи, че македонците би трябвало да се лишат от историята си и тя да стартира през 1944 година Това е препъни камъкът ", сподели Овчаров и изясни, че години наред съзнанието на македонците е тровено, че българите са окупатори и татари.

А в историята има и положителни образци като Австрия и Германия - никой не спори, че във Виена се приказва немски език.

Според историка самата комисия е ялово родена.

" Гоце Делчев беше огромното препъване в работата на комисията. За Коминтерна и основаването на самата македонска страна дори не сме говорили ", съобщи Овчаров, съгласно който мъчно могат да бъдат решени тези разногласия. По думите му македонската страна употребява комисията по-скоро за туптене на топката и в случай че може до момента в който това се случва да влязат в Европейски Съюз.

Според Овчаров това няма по какъв начин да се случи и това е ясно декларирано, в това число и от Европейската комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР