Македония към Русия: Договорът от Преспа е двустранен и ООН

...
Македония към Русия: Договорът от Преспа е двустранен и ООН
Коментари Харесай

Македония към Русия: Договорът от Преспа е двустранен и ООН няма да решава за него

Македония към Русия: Договорът от Преспа е двустранен и Организация на обединените нации няма да взема решение за него
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации нито ще взема решение, нито ще разисква Договора от Преспа, а единствено ще бъде осведомен. Това се споделя в позиция на македонското външно министерство, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Руското външно министерство по-рано излезе с позиция, че Договорът от Преспа, който поставя завършек на траялия 27 години спор за името сред Атина и Скопие и отваря пътя за участие в НАТО и Европейски Съюз под името Република Северна Македония, би трябвало да бъде разискван в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации.

В контракта, подписан на 17 юни от министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е планувана следната процедура в Организацията на обединените народи, която би трябвало да премине през следните стъпки:

Първо, след осъществяването на конституционните промени в Република Македония и ратификацията на контракта в гръцкия парламент, генералният секретар на Организация на обединените нации ще изпрати информация до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че въпросът е завършен по взаимно единодушие на двете страни.

Второ, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации няма нито да разисква, нито да взема решение по този въпрос.

БГНЕС напомня, че в неделя в Македония се състоя референдум, на който над 90% от гласувалите или почти над 600 000 гласоподаватели поддържаха Договора от Преспа. По думите на македонския министър председател Зоран Заев подобен позитивен резултат не е постиган в никакъв случай в актуалната история на страната от оповестяването на нейната самостоятелност през 1991 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР