Македония има действително голям съюзник и приятел в лицето на

...
Македония има действително голям съюзник и приятел в лицето на
Коментари Харесай

Борисов: От македонския народ по-близък нямаме

Македония има фактически огромен съдружник и другар в лицето на България. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в първото си изявление пред македонска медия. Пред известния публицист Жана Божиновска българският министър председател декларира, че сътрудника му Зоран Заев е добре пристигнал в София, а от македонския народ по-близък нямаме. Ние имаме една хубава българска сентенция: „ Помогни си самичък, с цел да ти помогне и Господ ", предава БГНЕС.

" Най-важното, което вие направихте е, че излязохте най-накрая от тази тежка политическа рецесия - рецесия, която тревожеше всички. Тежко време за Македония, пердах в Народното събрание, кръв, напрежение. И когато нападнаха Народното събрание, тогава ми се обади и президентът Иванов, и господин Заев, и господин Груевски ", споделя министър председателят.

В изявлението той отбелязва, че към момента огромното европейско семейство не е запълнено. В същото време като страна на Балканите, България има фактически огромна потребност от непоклатимост, успокоение, вложения, съгласуваност, инфраструктурни планове, тъй като сме десетилетия обратно.

„ Така че господин Заев е добре пристигнал. На Балканите има проблем с името на Македония, с Гърция сигурно. Надявам се, че към този момент имате решение на проблемите, тъй като колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкоз повече това подсигурява груповата сигурност и е огромна стъпка и причина за участие в Европейския съюз ", добави Борисов.

На въпрос като предстоящ ръководител на Европейски Съюз какво може да направи България за района в посока инфраструктурни планове и разширението на Общността, Борисов разяснява:

„ Брюксел и Европейски Съюз работят по различен метод. Принципът е, че до момента в който нещо не е контрактувано, нищо не е контрактувано. Ние не можем да си сложим цели, които са отвън европейското семейство. За Балканите българското председателство е плюс, тук ще пристигна най-високото европейско управление. Ако имаме ум, в случай че имаме разсъдък, можем доста да придвижим напред нещата, тъй като европейците желаят да видят, че политическият хайлайф е зрял, с цел да бъде в Европейски Съюз. Народите от дълго време са в Европа. Те са европейци, и това не е противоречиво. Всъщност елитите би трябвало да дават отговор на критериите, с цел да стане това (членството) факт ".
Министър-председателят продължава с ангажимента, че не би желал обществено да разяснява контракта за добросъседство преди да е разговарял със Заев и външните министри на двете страни. Но във всички случаи, договорът за добросъседство подсигурява за епохи наред по-късно добросъседство, тъй като доста постоянно пораждат разногласия, които не носят никаква изгода.
„ Аз имам принцип историята да я оставим на историците - те да спорят, те да се потвърждават кое е първо, кое е второ. За нас е значимо сред София и Скопие, Скопие и Благоевград, тъй като автомагистрала „ Струма " дава огромни благоприятни условия, да има автомагистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички направления. Това подсигурява бизнеса, това подсигурява туризма, това подсигурява високи приходи, това подсигурява придвижването на хора - да видят всеки един от нас на какъв стадий от развиване е. Това е независимост ", добавя Борисов.

Българският министър председател счита, че би трябвало да се контролират някои противоречиви процеси.

„ Договорът за добросъседство не би трябвало да ни стопира, не би трябвало да ни раздели, би трябвало тъкмо противоположното - бързо да се завърши огромната тематика ЕС-НАТО-инфраструктурни планове.Това е огромната тематика ", споделя той и напомня, че когато бил кмет, даже не е имало табела, указваща посоката за София в Скопие.

„ Като бях кмет едно от първите неща, които съумях да договаря с кмета на Скопие, бе да сложа табела в Скопие накъде е София ", декларира Борисов.

Премиерът споделя още, че няма дребна и огромна страна на Балканите.

" Това е барутен погреб - на едно място в случай че се възпламени, гори всичко ", споделя още министър председателят на страната ни.

Според него сред България и Македония, сред София и Скопие на месец-два би трябвало да се вършат срещи на всички равнища.

„ Европейският съюз е това - съгласуваност. Слагаш обратно това, което пречи и вървиш с бърз прогрес по това, което дава опция да добруват хората, да им е добре ", заключава Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР