Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор

...
Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор
Коментари Харесай

Меркел: Решението на гръцко-македонският спор за името е по-близо от всякога

Македония е по-близо от всеки път до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на упоритостите й за присъединение към НАТО и Европейския съюз. Това съобщи в сряда немският канцлер Ангела Меркел, представена от Ройтерс.

" Много съм удовлетворена и успокоена, че има прогрес в договарянията ", сподели Меркел на взаимна конференция с македонския министър председател Зоран Заев в Берлин.

Тя добави, че през последните 10 години решението в никакъв случай не е било толкоз близо като в този момент и че ще бъде прелестно, в случай че останалите компликации бъдат преодолени.

Попитана дали на срещата със Заев са разговаряли за името и дали този въпрос е бил тематика на вчерашния й телефонен диалог с гръцкия министър председател Алексис Ципрас, Меркел отговори, че натискът за по-бързо решение на разногласието няма да повлияе позитивно на договарянията и от него няма изгода, съобщи организация МИА.

Меркел сподели, че съгласно нея и двете страни имат интерес да решат разногласието и се отнасят отговорно към възобновените договаряния за името, като всяка от тях знае какво може да даде, с цел да се реализира компромис.

" Компромисите са постоянно мъчителни, само че и нужни ", посочи Меркел.

Гърция възразява против потреблението на името Македония от някогашната югославска република, като твърди, че то може да крие в себе си териториални искания към едноименната гръцка област, показва Ройтерс.

„ Това е дипломатическо изкуство и не е належащо да се приказва на конференции, а при затворени врата. Вярвам, че обществените изказвания могат да нанесат повече щета, в сравнение с да благоприятстват за този развой “, добави немският канцлер.

На въпрос по кое време се чака интеграцията на Македония в Европейски Съюз и НАТО, немският канцлер отговори, че не става въпрос за време, а за бързината, с която страната ще извърши изискванията и постигането на зрялост за присъединението.

Преди да замине за Берлин Заев съобщи, че чака разногласието за името да бъде решен до юли тази година, а македонски медии показаха догатката, че той ще изиска от Меркел да посредничи в договарянията. Ден преди този момент Меркел беседва с Ципрас.

По-рано македонски и гръцки медии твърдяха, че интернационален политик от " тежка категория " може да се включи в договарянията, когато те са покрай финалната права.

Посредничеството на Меркел обаче може да се окаже належащо не толкоз по посока на гръцкия министър председател Ципрас, колкота на консервативната гръцка съпротива в лицето на партията „ Нова народна власт “. Това по този начин, защото, с цел да прокара решение на разногласието с Македония през гръцкия парламент, Ципрас ще има потребност от болшинство. А за тази цел той не може да разчита на съдружните си сътрудници от партията " Независими гърци ". Нейният водач и министър на защитата Панос Каменос предизвести, че няма да одобри име, което съдържа думата " Македония ".

На това изискване обаче не дава отговор нито едно от обсъжданите оферти, оповестени от интернационалния медиатор в разногласието Матю Нимиц: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.

Междувременно в Атина водачът на опозиционната " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис сподели в изявление за " Политико ", че би трябвало да се реализира " пакетна договорка ", която с изключение на смяна на името на Македония да включва и смяна на конституцията. Според него всички въпроси би трябвало да бъдат решени по едно и също време. Сред тях са и смяната на македонските учебници. Партията на Мицотакис провежда многохилядни манифестации в Гърция против вероятни отстъпки към Македония, само че ще има решаваща роля за намирането на решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР