Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор

...
Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор
Коментари Харесай

Меркел: Македония е по-близо от всякога до решаване на спора за името

Македония е по-близо от всеки път до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на упоритостите й за присъединение към НАТО и Европейския съюз, съобщи през днешния ден немският канцлер Ангела Меркел, представена от Ройтерс.

"Много съм удовлетворена и успокоена, че има прогрес в договарянията ", сподели Меркел на взаимна конференция с македонския министър председател Зоран Заев в Берлин.

Тя добави, че през последните 10 години решението в никакъв случай не е било толкоз близо като в този момент и че ще бъде прелестно, в случай че останалите компликации бъдат преодолени.

На въпрос дали на срещата със Заев са разговаряли за името и дали този въпрос е бил тематика на вчерашния й телефонен диалог с гръцкия министър председател Алексис Ципрас Меркел отговори, че натискът за по-бързо решение на разногласието няма да повлияе позитивно на договарянията и от него няма изгода, съобщи организация МИА.

Меркел сподели, че съгласно нея и двете страни имат интерес да решат разногласието и се отнасят отговорно към възобновените договаряния за името, като всяка от тях знае какво може да даде, с цел да се реализира компромис.

"Компромисите са постоянно мъчителни, само че и нужни ", посочи Меркел.

Гърция възразява против потреблението на името Македония от някогашната югославска република, като твърди, че то може да крие в себе си териториални искания към едноименната гръцка област, показва Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР