Макар повечето експерти да не смятат, че децата могат да

...
Макар повечето експерти да не смятат, че децата могат да
Коментари Харесай

10 признака, че детето има алергия

Макар множеството специалисти да не считат, че децата могат да бъдат алергични към тютюневия пушек, той сигурно може да обостри признаците. Някои деца са алергични към пух и пухени възглавници или вълнени одеяла.

Какво е алергия?

Алергията е имунна реакция към вещество в околната среда, наричано алерген. Когато едно дете с алергии влиза в контакт с алергена - или като го докоснете, диша, изяде, или му бъде инжектиран - тялото стартира да го преглежда като рисков завоевател и освобождава хистамини и други химически субстанции, с цел да го пребори. Тези химикали нервират признаците на тялото и предизвикват хрема, кихане, сърбеж и кашлица. Симптомите могат да бъдат леки или по-тежки, периодически (сезонни) или настоящи.

В някои случаи алергенът може да провокира тежка реакция, наречена анафилактичен потрес. Това е незабавно положение, защото признаците - в това число затруднено дишане и отичане - могат да бъдат рискови за живота.

Какви са примерите за алергени?

Възможните алергени включват храни, медикаменти, инсекти, скотски пърхот, акари, мухъл и полен. Алергените могат да причинят респираторни признаци, както и в назални алергии или алергичен ринит, кожни признаци като екзема, или чревни проблеми - от хранителни алергии, да вземем за пример.

Колко постоянно децата страдат от алергии?

4,5% от децата под 18 години имат хранителна алергия (от 3,5% през 2000 г.), 10,7% са алергия на кожата (от 7,3% през 2000 г.), а 16,6% имат сенна хрема или респираторна алергия.

Кои са алергените, предизвикващи кихане и хрема?

Почти 85% от страдащите от алергии имат нетърпимост към домакински прахуляк. Причинител може да бъде прашецът, изключително от дървета, треви и бурени. Алерген е и мухълът: гъбичките, открити в мокри и влажни места като бани и изби или на открито във мокър климат. Някои деца са алергични към пух и пухени възглавници или вълнени одеяла. И до момента в който множеството специалисти не считат, че децата могат да бъдат алергични към тютюневия пушек, то сигурно той може да обостри признаците.

10 признаци, че детето ви има алергия.

Тъй като признаците на назални алергии доста наподобяват на признаците на простуда - хрема, сълзене на очите, кашлица, задръстване на носа, кихане - разлика се прави мъчно. Алергията обаче си има някои издайнически признаци, по които няма по какъв начин да я сбъркате. Задайте си следните въпроси:

Носът на детето непрекъснато ли е запушен?

Чеше ли детето непрекъснато носа си?

Секретът от носа с явен и транспарантен цвят ли е или с жълт и зеленикав?

Киха ли детето прекомерно постоянно?

Има ли сърбеж, зачервяване и сълзене в очите?

Има ли кожата под очите лилави или сини отенъци?

Детето диша ли през устата си?

То има ли непрекъснато суха кашлица?

Има ли детето сърбящ и червен обрив на кожата си?

Ако сте дали отговор позитивно на множеството от тези въпроси и детето ви има транспарантен секрет от носа, има огромен късмет то да е алергично към нещо в заобикалящата го среда. Децата с назални алергии също са по-склонни към инфекции на ушите, астма и инфекции на синусите.

Наследствени ли са алергиите?

Едно дете наследява наклонността да бъде алергично, само че не наследява непременно същата характерна алергия. Например, в случай че един от биологични родители има сенна хрема или домашни алергии, има 40 до 50 % късмет детето да има някакъв тип алергия. Тази възможност скача на 75 до 80%, когато биологичните родители имат алергии.

На какъв брой годишна възраст би трябвало да е детето, с цел да прояви признаци на алергия?

Това зависи от това какъв брой постоянно детето ви е изложено на алергена. Всеки алергичен човек има предел, който би трябвало да бъде достигнат преди алергенът да предизвика реакция, а това може да отнеме месеци. Ето за какво алергията към полени, свързани със сенна хрема, нормално дава признаци след няколко години.

Как да схвана от какво тъкмо е алергично детето?

Това лишава известно време и деликатна " детективска " работа, а от време на време и използване на медицински проби, с цел да се откри точната причина за алергия.

Алергията от плесен нормално се развива по време на влажно или дъждовно време и може да бъде мъчно да се разграничи от простуда. Ако пък имате подозрения, че детето има нетърпимост към домашния любим, за жалост това да го изпратите далеко за няколко дни няма по какъв начин да ви покаже дали е по този начин. Може да отнеме повече от година, откакто една котка, да вземем за пример, вече не е у дома, с цел да се отстранен всичко останки от живеенето й там и надлежно да се унищожат алергените. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР