Макар и народната медицина да има своите доказани качества в

...
Макар и народната медицина да има своите доказани качества в
Коментари Харесай

Лечебен мед с човешко или най-шокиращите лекове от миналото!

Макар и националната медицина да има своите потвърдени качества в битката с разнообразни болести, в реда на нещата е да си признаем, че някои от похватите ѝ постоянно будят неразбиране. Представяме ви най-странните медицински лекове и средства за отбрана от предишното, като някои от тях се употребяват и до през днешния ден!

Миша паста за зъби

Да, тъкмо това е, което си мислите – паста за зъби, направена от мишки. Древните египтяни правели паста за зъби от одраните гризачи, които смачквали на пюре и смесвали с мента и круши.

 Мишки

Половин мишка против брадавици

Две хилядолетия по-късно от египтяните хората във Викторианска Англия лекували брадавици, като ги налагали с …половин мишка.

Свещените овце – универсалния лек

В антична Месопотамия всички съществени заболявания, с които лекарите не могли да се оправят, се лекували с черния дроб на пожертвани свещени овце. Вярвало се, че това е извънредно мощен лек, можещ да се оправи с всяка болест.

Газове в буркан против чума

В Средновековието хората били уверени, че причина за Черната гибел са неприятните миризми, разнасящи се в градовете. Лекарите по това ужасно време насърчавали пациентите си да събират в буркани отделяните от тях газове, а когато смъртоносното заболяване се появи в града им, да ги отворят и да дишат от тях, с цел да се предпазят.

Вино със специфична добавка

 Вино

В средата на XIX век италианският химик Анджело Мариани обявил пред научната общественост, че е разкрил универсалното лекарство против всички заболявания. Той почнал да лекува пациентите си с вино, в което имало специфична фалшификация. След като го изпиели, признаците им леко се облекчавали, а пациентите се чувствали по-енергични. Оказало се, че химикът подправял виното с кокаин.

Лек против заекване

Отново в средата на XIX век в някои елементи на Западна Европа и Русия лекарите лекували заекване, като отрязвали половината език на пациента.

Мед и още нещо

В предислямска Арабия множеството заболявания се лекували със специфичен лековит мед. Той се приготвял по много необикновен метод. Млади плебеи били хранени през целия им живот с мед. След като умрели, труповете им били погребвани в каци, цялостни с мед. Така подправеното лекарство трябвало да престои 100 години и по-късно можело да се изписва на пациенти.

Клин чеп избива

Независимо от обстоятелството, че маларията убива 3 милиона души годишно, рисковият вирус се е употребявал като средство за лечение на сифилис. Причината е, че заболяването покачва телесната температура до степен, способна да убие бактериите, които предизвикват сифилис. Направилият откритието доктор Юлиус Вагнер-Яурег даже печели Нобелова премия през 1927 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР