Макар да се включи в лечението на COVID-19, хидроксихлорохинът почти

...
Макар да се включи в лечението на COVID-19, хидроксихлорохинът почти
Коментари Харесай

Прехвалено лекарство почти няма ефект при COVID-19

Макар да се включи в лекуването на COVID-19, хидроксихлорохинът съвсем няма резултат, когато болният настъпи в напреднал стадии на заболяването. Затова би трябвало доста да се внимава с използването му, предизвести пред Нова телевизия полковник доцент доктор Георги Попов, шеф на Катедра,,Инфекциозни болести” във ВМА.

„ Приближаваме се към пика и никой не знае по кое време ще е тъкмо той. Не мога да съм сигурен, само че към края на април-началото на май. Има доста въпроси на които науката не може да отговори, като тези дали преболедувалите ще се разболеят още веднъж. Възможно е да има втора вълна “, заяви Попов.

Ако се стигне един пик на болестта, то много постепенно ще спадне и ще се проточи след 13 май. Маските понижават риска най-много за близките и те имат своето място за превъзмогването на епидемията. Но освен те би трябвало да се носят, ръцете и повърхностите би трябвало да са чисти. Клиничните недоволства са много разпръснати - от горните дихателни пътища, долните, стомашно-чревният тракт, сподели още експертът.

"Когато стартира епидемията в Ухан си споделих какво толкоз един грип, няма да се затвори света. Но, когато към този момент сме работили един месец с този вирус, мога да кажа, че е доста тежко. Вирусът изяжда със зъби белия дроб. Заболяването се утежнява внезапно “, показа доцентът.

Според него възрастта е първият фактор, в случай че има болести - онкологични, диабет - незабавно в болница. При младите също би трябвало доста да се внимава по кое време да се потърси лекарска помощ. Вирусът оставя тежки последици и най-вероятно човек ще си ги носи цялостен живот. „ Това видях с очите си ", сподели Попов.

По думите му той си спомня всеки пациент. "Аз се грижа освен за хората в болничното заведение, само че и тези които са у дома ", акцентира лекарят и добави, че му става в действителност доста благо, от някои жестове на пациентите.

"Не съм видял респираторни болести, които да циркулират през лятото. Надявам се по този начин да стана и с този вирус, само че да не се появява през зимата, както се случва нормално ", сподели още доцент доктор Попов.

"Работи се за ваксина, само че в случай че я има - то се губи доста време при изпитването им. Няма по какъв начин да се прескочат тези стадии ", безапелационен бе още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР