Макар да определи като неверни внушения твърденията на редица експерти

...
Макар да определи като неверни внушения твърденията на редица експерти
Коментари Харесай

Петкова призна, че за АЕЦ Белене трябва ново одобрение от ЕК

Макар да дефинира като погрешни внушения изказванията на редица специалисти след отговора на Европейска комисия за правния статус на плана " АЕЦ Белене " и нуждата от нова нотификация през Брюксел и редица нови оценки, енергийният министър Теменужка Петкова с половин уста призна в събота пред бТВ, че такива ще са нужни.

По думите ѝ сега обновеният нуклеарен план не попада в хипотезите на Договора за Евратом, че всяка страна член на Евросъюза, която счита да прави нов нуклеарен план или да промени действителен, би трябвало да уведоми Европейска комисия за това не по-късно от 3 месеца преди да стартират доставките, за плана. А в случай че страната го осъществя със личен запас уведомяването би трябвало да е 3 месеца преди същинска работа.

" В момента не попадаме в нито една от тези хипотези. Не сме длъжни да уведомяваме Европейска комисия. И имаме единствено процедура (за избор на стратегически вложител -б.а,) която е единствено едно желание – може да завърши сполучливо, може и да е несполучливо. Първо би трябвало да се види по какъв начин ще завърши тя. А и тогава известието би трябвало да се направи от вложителя . Така както през февруари 2007 година е направила НЕК и през декември 2007 година Европейска комисия се е поизнесла, че планът дава отговор на всички условия за сигурност ", сподели Петкова.

Коментарът ѝ е във връзка писмото на и.д зам.-генералния шеф на дирекция " Енергетика " в Европейска комисия Масимо Гариба до българската адвокатка Албена Белянова, която е сложила редица въпроси за това дали има нарушавания на европейските наставления с провежданата процедура за избор на стратегически вложител.

Такъв се обрисува да стане съветският нуклеарен тръст " Росатом ", който предходната седмица разгласи, че е подписал съглашение с американската " Дженерал Електрик " и френската " Фраматом " за съдействие в границите на плана. Предвижда се, в случай че " Росатом " бъде определен за съакционер на страната, " Дженерал Електрик " да достави турбини за реакторите, а " Фраматом " системи за надзор на сигурността. Двата доставчика считат сами да финансират своите доставки, което първоначално ще понижи търсеният финансов запас за дострояването на централата, само че след влизането ѝ в употреба, ще би трябвало да бъде възобновено това експортно кредитиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР