Макар да изглежда, че милениълите влагат повече в здравето си

...
Макар да изглежда, че милениълите влагат повече в здравето си
Коментари Харесай

Най-честите здравословни проблеми на милениълите

Макар да наподобява, че милениълите влагат повече в здравето си и в здравословния метод на живот спрямо поколенията преди тях, изследване на асоциацията на здравни застрахователи в Съединени американски щати " Син кръст и наследник щит " открива, че родените през 80-те и 90-те години на предишния век ще имат по-лошо здраве с напредването на възрастта.

Проучването дефинира 10-те положения, които ще имат най-неблагоприятно въздействие върху това потомство: 

1. Депресии

2. Злоупотреба с наркотични субстанции

3. Злоупотреба с алкохол

4. Високо кръвно налягане

5. Хиперактивност 

6. Психотични положения

7. Болест на Крон и улцерозен колит

8. Висок холестерол

9. Тютюнопушене

10. Диабет от втори вид

" Подобна ранглиста не е изненадваща, само че шокиращото е, че всяко от тези положения е по-разпространено измежду милениълите, в сравнение с при предходните генерации ", разяснява доктор Винсънт Нелсън, вицепрезидент по здравната активност на асоциацията. Милениълите на възраст от 34 до 36 години през 2017 година са били с 11% по-малко здрави от предходното потомство Х (родените сред средата на 60-те и края на 70-те години на XX век), когато Х са били на 34-36 години през 2014 година Въпреки това 83 на 100 от 55 милиона милениъли в Съединени американски щати, интервюирани през 2017 година, са оповестили, че се усещат в чудесно здраве.

" При тях се появяват обилни здравни провокации по-рано, в сравнение с при предходните генерации, и казусът би трябвало да бъде посочен още в този момент ", добавя Нелсън.

 

Проблемите с психологичното здраве са най-големи при милениълите

 

Сравнено с общото население, милениълите са по-засегнати от поведенчески здравословни проблеми, в сравнение с от физически, и при тях повишаването на равнището на меланхолия и хиперактивност е най-високо. " Ако отнесем към всички генерации общо - поведенческите здравословни проблеми имат умерено въздействие като цяло, но при милениълите растежът е по-висок ", споделя Нелсън. Депресия, корист с опиати и алкохол са в топ три на здравословните проблеми на милениълите.

Според проф. Дебора Серани от университета Аделфи превъзходството на тези състояния при това потомство не е изненадваща. Това се дължи на: 

1. Технологичните преимущества

Заради технологиите милениълите са първото потомство, израснало, без да учи по какъв начин да поддържа контакт с очи, да разчита изражението на лицето и да усеща страсти по дребните знаци - и у другите, и у себе си. Неспособността за изпитване или изложение на страсти с клиничното име алекситимия затруднява милениълите да схванат мислите и възприятията си, изяснява Серани.

2. Прекаляване с медиите

Бумът на медии в интернет, налични във всяко едно време, е обезпечил на милениълите като деца достъп и до плашещи вести. " Истории за тероризъм, естествени бедствия и произшествия, които съвсем не са съществували за предходните генерации, в този момент са на един клик разстояние ", изяснява Серани. Това води до чувство за беззащитност, безизходност и боязън.

3. Манталитетът " Всеки е победител "

Вместо да учат по какъв начин да печелят или губят, милениълите са попаднали в безвредната зона на бутоните пренастрой и пауза. " Така за всеки има премия, което замества естествения цикъл на научаване по какъв начин да се справяш с неуспеха и да се учиш да си резистентен. В резултат за доста милениъли е мъчно да одобряват стресиращи събития, фрустрират се елементарно и заобикалят избрани условия, с цел да не се усещат смазани ", изяснява професорът.

4. Семейства с двоен приход

Тъй като родителите на милениълите са почнали да работят повече, поколението е минало през промени, на каквито на предходните деца не се е налагало.  " Липсата на спокойствието на фамилната вечеря и предвидимото време за работа и отмора на родителите сътвори по-самотен свят за милениълите, в който те се усещат избягвани и изолирани ", споделя Серани. 

5. Липса на тъкмо работно време
Тъй като доста от по-възрастните милениъли могат да работят без тъкмо работно време и отвред, те в последна сметка стартират да работят през уикенда и по време на отмора. Така те не се " изключват " изцяло и не могат да презаредят батериите. 
 

Решения

 

Нелсън поучава да се търси превантивна грижа и обзор от експерт колкото се може по-рано, с цел да може да се сложи диагноза в точния момент и да се стартира терапия, преди положението да излезе отвън надзор или да стане животозастрашаващо. Оказва се обаче, че една трета от милениълите нямат застраховки за първична здравна помощ и множеството не вървят постоянно на профилактични прегледи. Те вървят на доктор единствено в случай че са заболели или нещо съществено се е объркало.

Серани добавя, че главният проблем е, че милениълите не могат да си разрешат психотерапия - те просто нямат приходите на предните генерации и животът в този момент е по-скъп. " Освен това при тях " идея " е по-голяма мотивация, в сравнение с " преданост ". Често те не построяват връзки със здравните експерти, които да доведат до по-добра грижа ", изяснява тя. 

Милениълите трябва и да се научат по какъв начин да се грижат за себе си. " Да полагаш грижи за себе си е държание, което се учи, не е нещо, което идва от единствено себе си. Те би трябвало да стартират да си обръщат внимание, да развиват умения за здравословно хранене и спане и физическа интензивност - не с цел да се почувстват добре на момента, а поради дълготрайните резултати. Изключването от мрежата, работата и обществените медии и заместването им с пълноценни взаимоотношения с другите хора също са част от грижата за себе си ", изяснява Серани.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР