Макар да изглежда, че милениълите влагат повече в здравето си

Макар да изглежда, че милениълите влагат повече в здравето си ...

Най-честите здравословни проблеми на милениълите.


Макар да изглежда, че милениълите влагат повече в здравето си и в здравословния начин на живот в сравнение с поколенията преди тях, проучване на асоциацията на здравни застрахователи в САЩ "Син кръст и син щит" установява, че родените през 80-те и 90-те години на миналия век ще имат по-лошо здраве с напредването на възрастта.

Проучването определя 10-те състояния, които ще имат най-неблагоприятно влияние върху това поколение: 

1. Депресии

2. Злоупотреба с наркотични вещества

3. Злоупотреба с алкохол

4. Високо кръвно налягане

5. Хиперактивност 

6. Психотични състояния

7. Болест на Крон и улцерозен колит

8. Висок холестерол

9. Тютюнопушене

10. Диабет от втори тип

"Подобна класация не е изненадваща, но шокиращото е, че всяко от тези състояния е по-разпространено сред милениълите, отколкото при предходните поколения", коментира д-р Винсънт Нелсън, вицепрезидент по медицинската дейност на асоциацията. Милениълите на възраст от 34 до 36 години през 2017 г. са били с 11% по-малко здрави от предходното поколение Х (родените между средата на 60-те и края на 70-те години на XX век), когато Х са били на 34-36 години през 2014 г. Въпреки това 83 на сто от 55 милиона милениъли в САЩ, анкетирани през 2017 г., са обявили, че се чувстват в отлично здраве.

"При тях се появяват значителни здравни предизвикателства по-рано, отколкото при предходните поколения, и проблемът трябва да бъде посочен още сега", допълва Нелсън.

 

Проблемите с психичното здраве са най-големи при милениълите

 

Сравнено с общото население, милениълите са по-засегнати от поведенчески здравословни проблеми, отколкото от физически, и при тях нарастването на нивото на депресия и хиперактивност е най-високо. "Ако отнесем към всички поколения общо - поведенческите здравословни проблеми имат умерено влияние като цяло, но при милениълите ръстът е по-висок", казва Нелсън. Депресия, злоупотреба с наркотици и алкохол са в топ три на здравословните проблеми на милениълите.

Според проф. Дебора Серани от университета Аделфи доминацията на тези състояния при това поколение не е изненадваща. Това се дължи на: 

1. Технологичните предимства

Заради технологиите милениълите са първото поколение, израснало, без да учи как да поддържа контакт с очи, да разчита изражението на лицето и да усеща емоции по малките знаци - и у другите, и у себе си. Неспособността за изпитване или изразяване на емоции с клиничното име алекситимия затруднява милениълите да разберат мислите и чувствата си, обяснява Серани.

2. Прекаляване с медиите

Бумът на медии в интернет, достъпни във всяко едно време, е осигурил на милениълите като деца достъп и до плашещи новини. "Истории за тероризъм, природни бедствия и катастрофи, които почти не са съществували за предходните поколения, сега са на един клик разстояние", обяснява Серани. Това води до усещане за безпомощност, безнадеждност и страх.

3. Манталитетът "Всеки е победител"

Вместо да учат как да печелят или губят, милениълите са попаднали в безопасната зона на бутоните пренастрой и пауза. "Така за всеки има награда, което замества естествения цикъл на научаване как да се справяш с провала и да се учиш да си устойчив. В резултат за много милениъли е трудно да приемат стресиращи събития, фрустрират се лесно и избягват определени изисквания, за да не се чувстват смазани", обяснява професорът.

4. Семейства с двоен доход

Тъй като родителите на милениълите са започнали да работят повече, поколението е минало през промени, на каквито на предишните деца не се е налагало. "Липсата на спокойствието на семейната вечеря и предвидимото време за работа и почивка на родителите създаде по-самотен свят за милениълите, в който те се чувстват избягвани и изолирани", казва Серани. 

5. Липса на точно работно време
Тъй като много от по-възрастните милениъли могат да работят без точно работно време и отвсякъде, те в крайна сметка започват да работят през уикенда и по време на почивка. Така те не се "изключват" напълно и не могат да презаредят батериите. 
 

Решения

 

Нелсън съветва да се търси превантивна грижа и преглед от специалист колкото се може по-рано, за да може да се постави диагноза навреме и да се започне терапия, преди състоянието да излезе извън контрол или да стане животозастрашаващо. Оказва се обаче, че една трета от милениълите нямат застраховки за първична медицинска помощ и повечето не ходят редовно на профилактични прегледи. Те ходят на лекар само ако са болни или нещо сериозно се е объркало.

Серани допълва, че основният проблем е, че милениълите не могат да си позволят психотерапия - те просто нямат доходите на предните поколения и животът сега е по-скъп. "Освен това при тях "кауза" е по-голяма мотивация, отколкото "лоялност". Често те не изграждат отношения със здравните специалисти, които да доведат до по-добра грижа", обяснява тя. 

Милениълите трябва и да се научат как да се грижат за себе си. "Да полагаш грижи за себе си е поведение, което се учи, не е нещо, което идва от само себе си. Те трябва да започнат да си обръщат внимание, да развиват умения за здравословно хранене и спане и физическа активност - не за да се почувстват добре на момента, а заради дългосрочните ефекти. Изключването от мрежата, работата и социалните медии и заместването им с пълноценни взаимоотношения с другите хора също са част от грижата за себе си", обяснява Серани.

 

Източник: segabg.com