Макар че все още не е ясно дали новото приложение

...
Макар че все още не е ясно дали новото приложение
Коментари Харесай

Децентрализация – бъдещето на социалните мрежи

Макар че към момента не е ясно дали новото приложение Threads на Meta ще се трансформира в палач на Twitter, то може да промени визията ни за обществените мрежи. Не поради това какъв брой консуматори има, а поради обещанието на Meta да интегрира ActivityPub, децентрализирания протокол, който зарежда Mastodon и други приложения от този вид, в Threads.

Въпреки че тази функционалност към момента не е изцяло интегрирана, написа Engadget, има подмятания, че това в последна сметка ще се случи. Засега най-видимата подсказка е URL адресът " threads.net " в горната част на профила на всеки консуматор в новата платформа на Meta. Понастоящем той препраща към малко известие, което подсказва какво следва:

" Скоро ще можете да следвате и да взаимодействате с хора от други децентрализирани платформи като Mastodon ".

За по-внимателните наблюдаващи на fediverse – термин, който сплотява другите децентрализирани услуги, работещи върху ActivityPub, тези думи може да са началото на един от най-съществените моменти в развиването на технологията. Въпреки че ползата към fediverse нараства през последната година, този модел остава чужд даже за хора, които са дейни в платформи като Mastodon. Но навлизането на софтуерен колос като Meta в това пространство може да разкрие на доста повече хора силата и заплахите, които крият децентрализираните обществени мрежи.

Какво е децентрализирана обществена мрежа?

За запалянковците възходът на децентрализираните платформи съставлява опция за по-отворена мрежа - късмет да се разрушат някои от „ оградените градини “, които са се трансформирали в норма за главните снабдители на обществени медии.

" Това ми припомня за ранните, опияняващи дни на интернет, когато мрежата се изграждаше ", споделя Майк МакКю, някогашен изпълнителен шеф на Netscape и сегашен основен изпълнителен шеф на Flipboard. " Вярвам, че това е моделът, в който ще се развие цялото пространство на обществените медии. "

Тъй като са с отворен код и не се управляват от една организация, ActivityPub и други протоколи разрешават на потребителите да взаимодействат със наличието си, без значение от това къде е основано. Концепцията постоянно се съпоставя с електронната поща, която също разчита на основополагащи протоколи, за които множеството хора не се замислят доста.

" Мога да изпратя имейл на някого със инцидентен адрес.com от моя адрес.edu и той постоянно стига до получатела. Сървърите беседват между тях и имейлът се доставя ", изяснява Рос Шулман, помощник по децентрализацията във Electronic Frontier Foundation. „ Децентрализираните обществени медии дават обещание сходно прекарване. Вместо да обменят дребни къси известия, които назоваваме имейли, те обменят дребни къси известия, които назоваваме обществени медии, или изображения, или лайкове, или мнения. "

В момента този тип преживяване е лимитирано до Mastodon и други, по-нишови услуги, които съставляват сегашната „ Fediverse “. Но това стартира да се трансформира, защото все по-големи и известни платформи стартират да опитват с ActivityPub.

Tumblr да вземем за пример декларира, че възнамерява да интегрира ActivityPub скоро, а платформата за блогове Medium започва своя лична инстанция на Mastodon предходната година и в този момент предлага участие като премиум " бонус " за плащащите клиенти. Mozilla също пусна своя лична инстанция на Mastodon, като я назова " дълготрайна инвестиция " в бъдещето на обществените медии.

Наскоро и BBC разкри началото на шестмесечен опит с Mastodon, а новинарският агрегатор Flipboard е още по-фокусиран в тази посока - компанията започва своя лична инстанция на Mastodon, дава обещание да одобри ActivityPub и прибавя интеграции с Bluesky, друга децентрализирана платформа, която употребява личен протокол.

Защо в този момент?

Въпреки неотдавнашното повишаване на интереса, концепцията за fediverse и децентрализираните, основани на протоколи обществени медии, надалеч не е нова. Протоколът ActivityPub беше публично основан през 2018 година, само че концепцията за федерирани платформи е още по-стара, напомня Engadget и цитира Сорин Матей, професор по връзки и заместник-декан в Purdue University, който споделя:

" ActivityPub е още една инстанция на главната концепция на интернет, че всеки възел би трябвало да може да беседва с всеки различен подобен на най-просто равнище ".

Въпреки че Mastodon закупи известна известност през 2017 година, този модел на децентрализация остана чужд за необятната пъублика, до момента в който Илон Мъск не разгласи проекта си да поеме Twitter. Придобиването беше " тектонична смяна " за децентрализираните обществени медии, споделя Матей пред електронното издание.

Все повече нови консуматори започнаха да заливат Mastodon в дните директно след оповестяването на офертата на милиардера и от този момент насам тази преориентация се трансформира в наклонност, чиито пикове съответстват с спорните решения на новото управление на Twitter. Понастоящем услугата има малко над 2 млн. дейни консуматори, твърди създателят ѝ Евгени Рочко.

Bluesky, друга децентрализирана платформа, също означи триумфи при стартирането си. Услугата, която стартира като филиал на Twitter, само че предходната година прекъсна всички връзки с компанията, събра стотици хиляди консуматори в своята затворена бета версия. За разлика от Mastodon, екипът зад Bluesky създава собствен личен федеративен протокол - AT Protocol. Засега единствената версия на Bluesky е затворената бета версия, само че компанията възнамерява да стартира проби за децентрализацията ѝ.

Въпреки че AT Protocol и ActivityPub са обособени стандарти, концепциите, които стоят зад тях, са сходни. Вече има планове за " свързване " на двата стандарта, а някои запалянковци за Fediverse подозират, че разграничението сред тях ще има все по-малко значение, когато Mastodon и Bluesky узреят задоволително.

" Най-важното нещо е, че първите правила, построени към двата протокола, са идентични ", споделя МакКю пред Engadget. " Другото значимо е, че има отворен протокол - в действителност два - за създаване на федеративна обществена мрежа. "

Засега обаче броят на хората, които употребяват децентрализирани обществени мрежи, към момента е дребен спрямо по-утвърдените платформи. Но това не стопира по-малките и междинните компании да влагат в протоколите и платформите, които те зареждат, тъй като виждат в възходящия интерес към тях опция да подсилят личните си общности.

" Те считат, че това в действителност ще сътвори по-добро прекарване за техните консуматори ", споделя Шулман.

Meta, която към този момент ръководи някои от най-доминантните обществени мрежи, също има своите претекстове. Макар че в предишното Зъкърбърг се е застъпвал за " оперативна съгласуемост ", Meta в никакъв случай не е била гостоприемна към евентуални конкурентни мрежи. И въпреки всичко компанията приказва с екстаз за обещанието на fediverse. " Нашето виждане е, че хората, които употребяват съвместими приложения, ще могат да следват и да взаимодействат с хора в Threads, без да имат профил в платформата, и назад. Това ще сложи началото на нова епоха на разнородни и взаимосвързани мрежи ", написа компанията в обява в блога си.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР