Макар че Китай е голямата фабрика на света, около 20%

...
Макар че Китай е голямата фабрика на света, около 20%
Коментари Харесай

Мариан Колев, "Хиполенд": Реалистичният сценарий е за 50% спад в приходите ни

" Макар че Китай е огромната фабрика на света, към 20% от играчките към момента се вършат в Европа. За огромно страдание водещата страна тук е Италия, която също пострада съществено в рецесията ", споделя Мариан Колев

© Надежда Чипева Визитка

Мариан Колев е създател и мажоритарен притежател на веригата за продажба на играчки и детски артикули " Хиполенд ". Работи в сегмента от края на 90-те години, когато основава компанията " Феликс тойс ". И до през днешния ден тя е най-големият дистрибутор на детски играчки на пазара в България.

Веригата " Хиполенд " е основана през 2005 година и има 30 магазина във всички по-големи градове на България и онлайн продажби. През 2018 година приходите на " Хиполенд " АД са били 65 млн. лева, а облагата 3.6 млн. лева
Как се отрази обстановката с експлоадирането на ковид пандемията на бизнеса с играчки и в частност на веригата " Хиполенд "?

Хубавото е, че казусът в Китай, където е фабриката за играчки на света, завърши и нашите сътрудници от там към този момент се обаждат освен с цел да кажат, че възстановят доставките, а да ни питат по какъв начин сме и по какъв начин могат да оказват помощ. Хората демонстрират голямо състрадание и са доста съответни в обстановката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, което идва като сигнали, е, че фабриките в Китай до седмици или месец имат опция да проработят с цялостен потенциал, както е било преди рецесията.

Друг въпрос е, че потреблението в България към този момент ще е напълно друго, само че никой не може да планува какво. Само сме сигурни, че ще се свие на този стадий.

Има някои артикули, които въобще няма да бъдат купувани в идната една-две години евентуално.

Забелязвате ли към този момент стесняване в търсенето на играчки?

Тъй като рецесията е относително неотдавна (интервюто е от средата на март - бел. авт.), постоянно първата реакция при някакъв сходен форсмажор е на боязън, беззащитност, неосведоменост и блокаж. Липсва всякаква предвидимост.

Всички смятаха, че в първите дни след наложеното изключително състояние в България онлайн магазините ще бъдат претрупани с поръчки, само че това не се случи. Да, имаше някакъв растеж, само че не беше това, което се очакваше. В тези дни ритейлът е по-скоро като нокаутиран боксьор, който не знае доста добре какво се случва. Всичко се трансформира за часове, само че освен за нас, а и за хората. Такива дни не са подобаващи за решението за пазаруване на играчки.

А какво се случи, когато ковид рецесията връхлетя Китай при започване на годината? Усети ли се на пазара спад на производството на играчки и закъснение на доставки?

Проблемът там съответства с идването на китайската Нова година, а към нея постоянно има за две-три седмици стесняване на производството. Сега публично беше удължена ваканцията и огромна част от хората не се върнаха на работа след нея. Да, имаше казус и претъпкани контейнери със стока там, които нямаше по какъв начин да бъдат освободени и да тръгнат насам, тъй като нямаше хора. Но китайците осведомиха всичките си клиенти в Европа и света, че забавят доставките и не знаят какъв брой. Бързо се овладя това състояние и бяха сложени и изпълнявани нови периоди, а също по този начин беше предоставена опция да се откажем, в случай че не ни би трябвало към този момент стоката, която сме поръчали.

Това закъснение отразили ли се на " Хиполенд " и имате ли изчезнали продукти и подготвеност да работите по този начин, както сте възнамерявали акциите си, в това число и тази за Деня на детето?

Много бих желал да честваме този празник и да имаме право да сядаме дружно на маса. Ние имаме подготвеност и тази подготвеност няма общо с вируса, а с поддържането на повече наличия и поддържането на връзка с повече европейски сътрудници. Макар че Китай е огромната фабрика на света, към 20% от играчките към момента се вършат в Европа. За огромно страдание водещата страна тук е Италия, която също пострада съществено в рецесията.

Много от интернационалните вериги оповестиха, че имат спиране във веригата на доставките в резултат на рецесията. Имате ли сходни наблюдения и какво демонстрира вашият опит?

Това е годно за всички браншове, защото даже там, където не е наложително прекъсването на процесите, всеки, който работи, е евентуален зложелател на борбата с вируса и е апетитен за печалбар. Искам да ви кажа, че сега всеки шеф в търговията и услугите, който не си е разпуснал хората, се счита за гнусен и лаком. Никой обаче не взима поради, че половината хора нямат интернет или не могат да си поръчат онлайн.

Как се подготвяте за сходни рецесии, които имат световно и дълготрайно отражение? Какви съответни ограничения взимате в този момент?

Към момента при нас хората идват един ден на работа, а на идващия не. Гледаме на половина да разделим дните сред работа на място и от у дома. Магазините ни в моловете са затворени, само че аз съм извънредно сюрпризиран, че хората пишат и демонстрират подготвеност да са на работните си места и да поддържат компанията. Хората са обединени, не са уплашени и са подготвени да поемат риска животът да не стопира и стопанската система да не блокира.

Може ли да се чака, че веригите ще се преориентират към нови снабдители, артикули и прочие в резултат на спиранията във веригата на доставките?

Това не го мисля в този миг. Така или другояче още преди да се случи тази рецесия, ние сме се стремили да разширяваме географията на нашите снабдители. Нямам нищо срещу Китай. Бих споделил, че тя сега е номер едно и като цени, и като качество, само че постоянно е добре да имаш по-голям избор, тъй че ние от дълго време към този момент сме потърсили и други благоприятни условия. Сигурен съм, че след няколко месеца освен ние, само че целият свят ще мисли по-различно и ще работи по-внимателно, в сравнение с през днешния ден.

Как завърши за вас 2019 година? Увеличи ли се делът на онлайн канала?

Делът на онлайн канала се усили и към този момент е над 10%. Продажбите през 2019 година са същите като през 2018 година, като аргументите са добре известни. Първата е демографията в България, а втората е тази, която удря целия свят доста съществено. Децата стопират все по-рано да играят с играчки поради навлизането на технологиите в живота им. Днес деца на 8 години назовават магазините за играчки бебешки. На най-големия панаир при започване на годината в Хонконг всички огромни производители ни поздравяваха след въпроса по какъв начин беше 2019 година поради това, че сме съумели да запазим равнището на продажбите си. В последните година банкрутираха доста огромни производители и огромни търговци на играчки в Европа и по света, а предходната година банкрутира и най-голямата американска верига за играчки Toys R Us.

Каква е прогнозата ви за продажбите през 2020 година?

За мен един спад от 20% е оптимистичният сюжет за всяка компания, без значение от сектора й, когато той е друг от ритейла на храни и фармацията. Реалистичният ми сюжет е за 50% надолу в приходите ни.

Интервюто взе Силвия Радославова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР