Макар че Гугъл всичко знае“ (както се изразяват някои), чрез

...
Макар че Гугъл всичко знае“ (както се изразяват някои), чрез
Коментари Харесай

Кой размени Македония срещу Кипър?

Макар че „ Google всичко знае “ (както се показват някои), посредством него не намираме информация по кое време и по какъв начин остров Кипър става британска колония. Воювала ли е Англия с цел да го присвои? Кога е воювала и против кого?
Че тази любопитна и защитавана в загадка детайлност е обвързвана с българската история аз открих инцидентно при посещаване на британската база на остров Кипър преди няколко години. Наскоро обаче изследвах по какъв начин това е разказано в детайли в британската преса в интервала от март до август 1878 година – т.е. времето сред подписването на Санстефанския контракт и решенията на Берлинския конгрес.
В интернет може да се срещне информация, че до 1878 година остров Кипър е бил притежание на Османската империя. Може да откриете и обстоятелството, че от 1878 година става британска колония. Ноо... по какъв начин става тази промяна, няма да откриете на никое място!
Англия е воювала против Турция, с цел да го завземе? Напротив!

Англия постоянно е стояла зад Османската империя,

постоянно я е подпомагала военно. Лондон е цялостен с монументи в чест на Кримската война, която Османската империя печели посредством присъединяване на английски войски на нейна страна.
Нещо повече – по време на Кримската война Англия разполага превантивно свои войски в Добруджа за недопускане съветските войски да преминат Дунава и освободят България. Така написа в Британската енциклопедия, откъдето и го научих. А в покрайнините на Варна са били построени и военно-полеви лечебни заведения, които са считани за първите военни лечебни заведения в човешката история, смятат се за принос във военното дело.
Известният потомък на династията Рюрик (основатели на тогавашна Русия), княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски, постоянно в изявленията си твърди, че същинският победител в освободителната ни Руско-турска война от 1877-78 години е не Русия, а Англия. Защото успеха на Русия на бойното поле е сведена до най-малко от Берлинския конгрес, проведен от Англия. А Англия придобива остров Кипър и всякакви привилегии без да вземе директно присъединяване във войната и без да загине нито един английски боец.

България единствено сред Дунава и Стара планина

На упоменатия Берлински конгрес, когато се взема решение наболелия по това време така наречен „ Източен въпрос “ или по-точно българския въпрос, освен, че не са позволени представители на българите, само че и присъединяване на Русия е сведено до условност. Защото както ни уведомява тогавашната британска преса, там всичко диктуват англичаните. Тогава Англия е най-мощната империя в света и никой не смее да оспорва желанията й.
Проучвайки изявленията в британската преса от това време, мен мощно ме впечатли фактът, че британският посланик е употребил остаряла британска карта като доказателство за какво българската страна не бивало да минава на юг от Стара планина. За него най-съществен бил фактът, че на картата думичката „ България “ била написана сред Дунава и Стара планина и нито една буквичка от нея не излизала отвън този регион. А до каква степен се простират земите, обитаеми с българи, не смятал за нужно да се взема под внимание.
А княз Владимир Черкаски, който е акредитиран от съветския император по време на войната да оглави краткотрайно съветско ръководство в българските земи,

смята за най-важно къде живеят българите!

Той провежда гражданска администрация, вкарва селско и градско самоуправление, притегля изявени и авторитетни българи в управническата система. Извършил проучвания и подготвил карта на обитаемоте с българи земи, само че Англия и нейните западни съдружници въобще не са взели под внимание тези съветски искания по време на Берлинския конгрес.
Княз Черкаски умира в Сан Стефано по време на подписването на контракта. Неговите мемоари обаче сетне са взети под внимание при изработването и приемането на Търновската Конституция на християните на Балканския полуостров са били наричани от турците „ рум “ или народ, което нормално

се превежда като „ гръцки “ народ

Именно заради това, в Берлин обособили земите южно от Стара планина като Източна Румелия. А западната „ Румелия “ или по-точно обитаемата най-много с българи територия на Македония, връщат на Османската империя, която дава обещание в подмяна да даде на благодетелите си остров Кипър.
В съвсем всеки брой на „ Илюстратед Лондон Нюз “, а и на всички останали британски вестници по това време се разяснява този султански подарък – Остров Кипър против Македония. Хвали се държавното управление, хвалят ръководещите за това тяхно достижение. А когато всичко към този момент е осъществено, то с подобаващи тържества в основния град на острова Никозия, тържествено се издига знамето на Англия! Нито един британски вестник не пропуща да илюстрира на първата си страница това. Ето по този начин Кипър става британска колония, дано се знае!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР