Мъжете с наднормено тегло с по-висок риск да умрат от рак на простатата

...
Според ново проучване, проведено днес, всеки 10 сантиметра от талията
Коментари Харесай

Според ново проучване, проведено днес, всеки 10 сантиметра от талията на мъжа увеличават риска от смърт от рак на простатата със 7% - най-мащабното проучване, провеждано някога за възможната връзка между затлъстяването и болестта.

Според Световната здравна организация ракът на простатата е вторият най-често диагностициран рак при мъжете и четвъртият по честота като цяло, но връзката му със затлъстяването остава неясна.

За да добият по-добра представа за размера на риска, изследователите са проучили всички значими изследвания, публикувани досега по темата, които обхващат 2,5 милиона мъже, и са анализирали нови данни за повече от 200 000 мъже в Обединеното кралство.

Според проучването, публикувано в списание BMC Medicine, с всяко увеличение на индекса на телесната маса (ИТМ) с 5 пункта рискът от смърт от рак на простатата се увеличава с 10%.

Аурора Перес-Корнаго, епидемиолог по хранене в Оксфордския университет, която е ръководител на изследването, заяви, че ако мъжете се лишат от 5 пункта от своя ИТМ, само в Обединеното кралство всяка година ще има 1300 смъртни случая от този рак по-малко. "Основното послание е: моля ви, мъже, поддържайте здравословно тегло", каза тя пред АФП.

Предишни изследвания сочеха, че мазнините в стомаха могат да бъдат "по-важни за агресивния рак на простатата", отколкото общото тегло, се казва в проучването. Но Перес-Корнаго каза, че са установили, че "изглежда няма толкова голямо значение къде са разположени мазнините".

Все още не е известно дали затлъстяването пряко причинява развитието на рак на простатата. Перес-Корнаго провежда допълнителни изследвания по темата, но все още не разполага с резултати.

Перес-Корнаго заяви, че има няколко причини, поради които ракът на простатата често се открива по-късно при мъжете с наднормено тегло, включително това, че те може да са по-малко загрижени за здравето си.

"Например, ако започнат да ходят по-често до тоалетната през нощта - класически симптом за рак на простатата – много малко вероятно е да отидат при личния си лекар", каза тя.

Проучването, което е финансирано от Cancer Research UK, беше представено на Европейския конгрес по затлъстяване в Нидерландия./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР