Мъжете с над 1000 лева са три пъти повече от

...
Мъжете с над 1000 лева са три пъти повече от
Коментари Харесай

Минимална пенсия взимат 3/4 от българките

Мъжете с над 1000 лв. са три пъти повече от дамите

След пенсионирането си множеството дами взимат минимални пенсии, излиза наяве от данни на Националния застрахователен институт (НОИ). Мъжете взимат по-високи пенсии, само че пък ги получават по-кратко време. Жените над 80 години са два пъти повече от мъжете. 115 хиляди мъже над 80 години получават пенсии. А дамите над 80 години са близо 230 хил, написа вестник.

През предходната година е имало малко над 2 млн. пенсионери. От тях 839 хиляди са мъже, а 1,219 млн. са дами, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. 72% от дамите са взимали съществена пенсии под 370 лева, колкото към този момент стана минималната пенсия за страната. А при мъжете единствено 42% са получавали до 370 лева Като тук не влизат даваните добавки към пенсиите. Така общо половината пенсионери получават най-ниската допустима пенсия.

С изплащаните през предходната година добавки към пенсиите междинната пенсия на мъжете нараства до близо 610 лева, а на дамите - до 486 лева През първите девет месеца на предходната година даваха по 50 лева коронавирус добавка към пенсиите, а през последното тримесечие - по 120 лева Така, дружно с добавките, се оказва че пенсиите на мъжете са приблизително с 25% по-високи от тези на дамите.

За това има редица аргументи. От една страна в редица сфери на стопанската система, където дават по-високи заплати, работят най-вече мъже, като да вземем за пример в добивната индустрия. В същото време в редица браншове като хотелиерството и ресторантьорството и шивашката индустрия, където заплатите обичайно са ниски, работят най-вече дами. В резултат на плащаните по-ниски осигуровки пенсиите на дамите са по-малки. Но има и сфери като да вземем за пример финансите и застраховането, където наедно работят мъже и дами, само че още веднъж заплатите на мъжете са по-високи. Това от една страна се дължи на обстоятелството, че кариерното израстване на дамите се забавя от обичайното спиране на работата за развъждане на децата. Но също така в България, както и във всички страни от Европейски Съюз, множеството мениджъри на високи позиции са мъже. А всичко това води до приемане на по-високи пенсии от мъжете.

При пенсиите сред 370 лева и 450 лева още веднъж дамите са повече от мъжете. Но при по-високите пенсии обстановката се трансформира като колкото по-големи са пенсиите, толкоз повече доминира делът на мъжете измежду хората, които ги получават. Например при пенсиите в размер сред 450 лева и 500 лева мъжете са единствено с 8% повече от дамите. А при пенсиите сред 500 лева и 600 лева мъжете са с близо 30% повече от дамите, демонстрират последните данни на Национален осигурителен институт.

Пенсии сред 600 лева и 700 лева през предходната година са взимали малко повече от 62 хиляди мъже и над 40 хиляди дами. Като в тази група по мярка на пенсиите мъжете са с 54% повече от дамите. При по-високите пенсии разликата става още по-голяма. Пенсии над 1000 лева през предходната година са взимали 58 295 мъже, което е три пъти повече от дамите с такива пенсии, които са били 19 411.

34 хиляди не могат да получат полагащите им се пари

За 25 души таванът от 1500 лева не важи

Любопитно е, че 25 души през предходната година са взимали пенсии над 1500 лева, колкото е оптималната пенсия сега. От тях 19 са мъже, а 6 са дами.

Според Кодекса за общественото обезпечаване таванът на пенсиите не важи за президенти, вицепрезиденти, ръководители на Народното събрание, министър председатели и съдии в Конституционния съд.

Същевременно шефове на компании, които през целия си трудов стаж са плащали високи осигуровки, не могат да вземат полагащите им се пенсии поради тавана от 1500 лева В момента към 34 хиляди души не могат да получат действителните си пенсии поради съществуващия таван.

Средно по 650 лева дружно с добавките в столицата

В София взимат с 25% по-високи суми

Най-малко в Кърджали и Разград

Само в 16 области на страната пенсиите и добавките към тях са били приблизително над 500 лева

Пенсиите в София са с към 25% по-високи от междинната пенсия за страната, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Но с изплащаните коронавирус добавки разликата сред столицата и останалите гладове става по-малка, тъй като добавката е една и съща за всички пенсионери.

Средната пенсия за София-град дружно с коронавирус добавката през предходната година е била 650 лева, в случай, че междинната обща сума на пенсия и добавка за страната е била 536,71 лева Така столичани действително са взимали с над 21% повече от междинния размер на изплащаните суми на пенсионерите. Във всички останали области на страната междинните пенсии са под 600 лева

На второ място след София-град по мярка на пенсиите се подрежда област Бургас, където дружно с добавките са взимали приблизително по 599,81 лева, демонстрират данните на Национален осигурителен институт за предходната година. Веднага по-късно е Перник със междинна обща сума на пенсии и добавки 591,15 лева Топ пет на областите с най-високи пенсии се добавя от Варна и Стара Загора, които са с доста непосредствен резултат. Във Варна междинната сума за пенсионер е 568,61 лева, а в Стара Загора - 566,69 лева

Само в 16 от общо 28 области в страната пенсиите и добавките към тях са над 500 лева, демонстрират последните налични данни на Национален осигурителен институт. В тази група влизат и Кюстендил (562 лева.), София-област (552 лева.), Пловдив (525 лева.), Враца (529 лева.), Смолян (524 лева.), Хасково (521 лева.), Ямбол (520 лева.), Габрово (509 лева.), Велико Търново (505 лева.), Русе (505 лева.), Сливен (503 лева.).

Най-малки пенсии и добавки са взимали в Разград и Кърджали - приблизително по 440 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР