Мъжете, които стават бащи в по-късна възраст, могат да предадат

...
Мъжете, които стават бащи в по-късна възраст, могат да предадат
Коментари Харесай

Късното бащинство води до дълголетие в потомството

Мъжете, които стават татковци в по-късна възраст, могат да предадат в завещание на внуците си по-добро здраве и дългоденствие, твърди проучване, представено от сп. Time.

Учени от Северозападния университет в Съединени американски щати откриват, че хромозомите на децата и внуците на по-възрастните татковци имат по-дълги теломери. Теломерите са окончанията на хромозомите, които резервират скъпата генетична информация при деленето на клетките. При всяко разделяне те се съкратяват. Дан Айзенберг, водещият създател на проучването изяснява, че сперматозоидите на по-възрастните мъже имат по-дълги теломери.

„ Нашето проучване за първи път демонстрира, че това се случва в границите на най-малко две генерации: освен децата на по-възрастните татковци имат хромозоми с по-дълги теломери, само че и децата на синовете им, ” споделя Айзенберг. Смята се, че поколенията с по-дълги теломери имат повече шансове за дългоденствие и по-добро здраве.

Авторите на проучването считат, че по-дългите теломери обезпечават еволюционно преимущество. „ Ако татко ви и дядо ви са могли да се репродуцират в по-късна възраст, това може би допуска, че самите вие живеете в сходна среда – в която мъжете са изложени на по-малка заплаха от неочаквана гибел или могат да намерят сътрудник в по-късна възраст ”, споделя Айзенберг. „ В такава среда да се влага повече в организъм, кадърен да доближи тази късна възраст, би могло да бъде адаптивна тактика от еволюционна позиция. ”

Учените означават, че откритието им не значи, че мъжете би трябвало да чакат по-дълго, преди да имат деца. Установено е, че при късното бащинство съществува по-голям риск от предаване на генетични разновидности в потомството, тъй че не е изцяло ясно дали по-късната възраст като цяло е предимство за здравето на идващото потомство. Авторите се надяват да продължат проучванията си в посока, която да докара до по-добро схващане на еволюцията на стареенето и методите, по които се приспособяваме към напредналата възраст.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР