Мъж застреля бившата си партньорка, след което уби още двама

...
Мъж застреля бившата си партньорка, след което уби още двама
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина се надига срещу домашното насилие

Мъж простреля някогашната си партньорка, след което умъртви още двама души. Случаят провокира всеобщо неодобрение. Домашното принуждение е сериозен проблем в Босна и Херцеговина, а управляващите не вършат задоволително, споделят протестиращите.

След България, в този момент и Босна и Херцеговина се надига против домашното принуждение, оповестява немската социална медия ARD.

Една ужасяваща преживелица от град Градачац потресе цялата страна. Мъж простреля някогашната си партньорка и сподели убийството онлайн в Инстаграм, след което умъртви още двама души и най-после посегна на личния си живот. Преди да се самоубие, мъжът ранил още трима.

Насилието против дами е необятно публикуван проблем

Босна и Херцеговина към момента се съвзема от кървавата война през 90-те години на 20 век, а насилието против дами е необятно публикуван проблем, отбелязва организация " Асошиейтед Прес " в своя преписка от Сараево.

" Нямам думи за това, което се случи в Градачац ", споделя Нермин Никшич, министър председател на Босна и Херцеговина. " Убиецът лиши и личния си живот, само че никой не може да върне живота на жертвите ", добави той.

Според босненските медии убитата жена на няколко пъти е алармирала за закани в предишното, които ѝ е отправял мъжът, който е разпознат от локалните медии като Нермин Сулейманович. Сулейманович, който е престъпно проявен, демонстрира в Инстаграм по какъв начин опира дулото на револвера до челото на дамата и я прострелва от упор. В последните си мигове дамата крещи, а в дъното се чува и дете. Докато полицията преследва Сулейманович, той излъчва на живот в обществената мрежа още два видеоклипа с изказванието, че е умъртвил още двама души.

По-късно управляващите оповестиха, че към 12 000 души са гледали онлайн ужасяващата екзекуция, а видеото е получило цели 126 лайкове. " Това е голям позор за нашето общество ", споделя босненският министър по човешките права Севид Хуртич, който заяви, че единствено в интервала 2020-2021 година 19 дами са били убити в следствие от домашно принуждение. Населението на Босна и Херцеговина е едвам 3,2 милиона.

Заподозреният 35-годишен причинител Сулейманович е бодибилдър и фитнес треньор с предходни арести по обвинявания за контрабанда на опиати и нахлуване против служител на реда. Властите имат намерение да разпитат всички консуматори на обществената мрежа, които са харесали видеото с изтезанието. Тези хора може да понесат и юридически наказания.

Постоянният координатор на Организация на обединените нации за Босна Ингрид Макдоналд също е шокирана от събитията. " Организация на обединените нации е потресена от обстоятелството, че убийството на една жена беше излъчено онлайн в обществена мрежа. Това е следващото ликвидиране в поредицата похищения против дами и тежки случаи на принуждение, учредено на сексуален симптом ", сподели Макнодалд. Тя прикани за " незабавни групови дейности " за ограничение на насилията против дами. " Призовавам управляващите уверено да се ангажират с изкореняването на тези ужасни закононарушения. Призовавам интернационалната общественост, държавните управления, гражданското общество и обособените хора да обединят напъните си за изкореняването на убийствата на дами ", сподели още представителката на Организация на обединените нации.

Германската социална медия АРД оповестява, че довечера в Босна предстоят митинги против домашното принуждение и фемицида. В Сараево, Мостар и Зеница тези митинги са планувани за 18 часа, като хората ще излязат на улицата с рецензия против управляващите, които очевидно не взимат на съществено казуса с насилието против дами, отбелязва ARD.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР