Попадане в ДНК базата данни оневинява мъж 47 години след неправомерна присъда за изнасилване

...
Мъж от Ню Йорк беше официално оневинен във вторник 47
Коментари Харесай

Мъж от Ню Йорк беше официално оневинен във вторник 47 години след като беше признат за виновен в изнасилване през 1976 г. - най-дългогодишната неправомерна присъда, отменена въз основа на ново ДНК доказателство в базата данни на Innocent Project, каза организацията.

ДНК попадение „окончателно изключва“ Леонард Мак, 72, като извършител, каза в изявление окръжният прокурор на окръг Уестчестър Мириам Е. Рока. Следователите от отдела за преглед на присъдите идентифицираха осъден извършител на сексуално престъпление, след като провериха ДНК в базите данни, а офисът на прокуратурата каза, че лицето вече е признало за изнасилването.

„Това освобождаване от отговорност потвърждава, че погрешните присъди са не само вредни за погрешно осъдените, но и ни правят по-малко сигурни“, каза Рока.

откриха изследователи в доклад на Националния регистър на оневиняванията от 2022 г. Информационният център за смъртно наказание установи, че оневиняването на чернокожи за присъди за убийство е с 22% по-голяма вероятност да бъде свързано с неправилно поведение на полицията.

Жертвите са идентифицирали Мак в поредица от „проблематични процедури за идентификация“, каза Innocence Проект, обясняващ, че жертвите са преведени през различни фото масиви и състави, в които материалът погрешно предполага, че Мак е извършителят. Погрешната идентификация на очевидци е водещата причина за неправомерни присъди, като 70% от неправомерните присъди се случват поради това, че свидетелите са избрали грешния извършител. Проектът за невинност каза, че погрешната идентификация на очевидци е допринесла за 64% от техните 245 оправдания и освобождавания.

По време на процеса прокурорите представиха погрешни съдебни показания, каза проектът за невинност. Съдебният лекар провери доказателствата от местопрестъплението по това време и установи, че Мак не съвпада, но прокурорите не представиха тази информация на процеса, а вместо това опровергаха констатациите и ги поставиха под съмнение, каза проектът за невинност.

Сюзън Фридман, старши адвокат в проекта за невинност, която представлява Мак, каза пред CBS News, „Като се има предвид ненадеждността на идентификациите на свидетелите и съдебните доказателства, решението на държавата да продължи наказателното преследване, вместо да възобнови разследването, демонстрира силата на тунела визията и ролята, която расовите пристрастия играят в наказателноправната система."

През 2022 г. проектът Innocence се обърна към офиса на окръжния прокурор за съдействие. Изрезките от бельото на жертвата бяха изпратени в лабораторията за съвременно ДНК изследване и след като установиха, че Мак не е извършителят, попадение в ДНК базата данни ги отведе до обичаен сексуален престъпник. Това лице беше осъдено за кражба с взлом и изнасилване в Куинс, извършени седмици след това престъпление. Той също така е имал присъда от 2004 г. за кражба с взлом и сексуално посегателство над жена в окръг Уестчестър, каза проектът за невинност.

Мак, който живее в Южна Каролина със съпругата си от 21 години, каза: „Сега истината излезе наяве и най-накрая мога да дишам. Най-накрая съм свободен.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР