Мъж, осъден за ролята си в убийството на разследващата журналистка

...
Мъж, осъден за ролята си в убийството на разследващата журналистка
Коментари Харесай

Руснак, осъден за убийството на журналистката Анна Политковская, е помилван

Мъж, наказан за ролята си в убийството на проверяващата журналистка Анна Политковская, е бил опрощение след борба в Украйна, съгласно неговия юрист и известия в локалните медии.

Политковская, която беше добре известна с докладването си за злоупотреби във войната на Русия в Чечня при започване на президентството на Владимир Путин, беше убита пред жилището си в Москва през 2006 година

Запази четене

лист от 3 елементаСтраховете кипят за съветски кореспондент след бруталното нахлуване в Чечня Виден съветски публицист и юрист атакуван в Чечня Близо 1700 публицисти са убити през последните 20 години: RSF завършек на списък

Убийството провокира неодобрение на Запад и акцентира възходящите рискове от репортажите в Русия, до момента в който Путин последователно натискаше самостоятелните медии.

Сергей Хаджикурбанов, някогашен служител на реда, беше наказан на 20 години затвор през 2014 година за образуване на убийството.

„ Като войник ​​от специфичните елементи, [Хаджикурбанов] беше поканен да подпише контракт за присъединяване в специфичната военна интервенция... Когато договорът изтече, той беше опрощение с президентски декрет “, сподели юристът на Хаджикурбанов Алексей Михалчик пред организация AFP.


Хаджикурбанов беше наказан дружно с четирима други мъже от Чечня, най-вече мюсюлмански район в Северен Кавказ, където Русия и нейните локални съдружници смазаха два протеста през 1994-96 година и при Путин през 1999-2009 година

През 2018 година Европейският съд по правата на индивида в Страсбург откри, че макар че управляващите са разкрили и осъдили група мъже, които директно са направили поръчковото ликвидиране, те „ не са подхванали съответни стъпки за следствие, с цел да намерят лицето или лица, които са поръчали убийството ”.

Политковская, която свърши огромна част от работата си за самостоятелното проверяващо списание " Новая газета ", в този момент неразрешено в Русия, завоюва повече от дузина интернационалните награди за докладване на злоупотреби, осъществени в Чечня от съветски и съюзнически сили, както и от бунтовници, макар повтарящи се арестувания и смъртни закани.

Набирани пандизчии

Много съветски пандизчии бяха изпратени да се бият в Украйна, откогато Москва стартира офанзивата си предишния февруари, като критиците предизвестяват, че някои са направили нови закононарушения след завръщането си от фронта.

Миналата седмица Кремъл призна потреблението на новобранци от пандизчии за пердах в Украйна и сподели, че наказаните, които „ изкупват закононарушението си на бойното поле с кръв “, могат да бъдат помилвани.

„ Те се изкупват с кръв в щурмови бригади, под патрони и снаряди “, сподели в петък представителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Русия евентуално е вербувала 100 000 души от пандизите, с цел да се бият в Украйна, пресметна Олга Романова, началник на самостоятелна група за правата на пандизчиите.

Местни съветски медии оповестиха за няколко случая на освободени пандизчии, които са направили тежки закононарушения, в това число убийства, откакто са напуснали армията.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР