Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница

...
Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница
Коментари Харесай

Грипът взе още една жертва

Мъж на 62 години е умрял в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно затруднение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Вчера в резултат на грипа умря и 43-годишен мъж. Има и двама души в сериозно положение. Лекарите са съумели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония.

В половината области на страната е оповестена грипна зараза. От през днешния ден тя е в действие и в Хасково. Училищата там ще бъдат затворени до понеделник в това число. Преустановяват се детските и женските съвещания, свижданията в лечебните заведения, плановите интервенции и профилактичните имунизации. Затворени са над една четвърт от учебните заведения и детските градини в страната.

Обявиха грипна почивка и в Кърджали. Тя влиза в действие от на следващия ден и ще продължи до 30 януари в това число. Детските градини ще работят, само че при непоколебим надзор. В момента болните от грип и остри респираторни болести в региона са към 200 на 10 000 души.

Грипната почивка в Смолянско ще бъде удължена до края на седмицата. Областният щаб за битка с грипа реши да бъде удължена грипната почивка на учениците с оглед ограничение на контактите на болни и здрави деца, заради задържащата се висока заболеваемост от остри респираторни болести и грип и увеличение на относителния дял във възрастовата група от 5 до 14 години. РЗИ в Смолян издаде наставление на Регионалното ръководство по обучение за продължение на грипната почивка до края на седмицата. За лечебните и детските заведения остават в действие противоепидемичните ограничения от 18 януари.

До понеделник в това число ще бъде удължена и грипната почивка в Ямболско. Детските заведения в региона ще работят, само че при извънредно непоколебим надзор.

В 901 учебни заведения през днешния ден няма да се учи, оповестиха от просветното министерство. Най-много са затворените образователни заведения в Пловдивско – близо 200.

От през днешния ден в грипна почивка са учениците от 71 учебни заведения в област Сливен и от 80 учебни заведения в област Хасково. 194 учебни заведения в област Пловдив, 122 учебни заведения в област Варна, 122 учебни заведения в област Пазарджик и 69 учебни заведения в област Добрич не престават да не организират образователен развой. По наставление на РЗИ няма занятия и в 97 учебни заведения в София-област. В 60 учебни заведения в област Смолян и в 43 учебни заведения в област Ямбол учениците не учат, а в област Перник за 40 учебни заведения грипната почивка е удължена до на следващия ден. Три учебни заведения в област Кюстендил също не организират занятия по наставление на РИОКОЗ. В Пазарджишка област грипната почивка се удължава с още два дни.

Всички възпитаници в област Сливен са в грипна почивка до петък. Първият образователен ден е в понеделник, 28 януари. Д-р Даниела Калева – шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия, прикани хората при първи признаци на неразположение да търсят лекарска помощ.

„ Да се заобикаля самолечението, с цел да може да се предпише съответна противовирусна терапия, която да стартира в точния момент, за отбягване на затрудненията от грипния вирус “.

Д-р Калева подсети, че грипният вирус е широкоизменчив и визира с изключение на дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не трябва да се подценява.

Във Велико Търново се усилват болните с затруднения след грип. От инфекциозното поделение в регионалната болница упорстват Регионалната здравна ревизия да разгласи грипна зараза за региона.

Бременна жена и 6-годишно дете са с вирусен енцефалит след затруднение на грип и са настанени в реанимацията на Великотърновската болница. В отделението е и друга пациентка с двустранна пневмония, развита също след грип. Състоянието на тримата пациенти е тежко, оповестиха от отделението.Пълни са детското и инфекциозното поделение в регионалната болница.

„ Ще изпратим публично писмо до РЗИ - Велико Търново за оповестяване на грипна зараза, защото случаите се усилват, както и болните с тежки затруднения “, заяви началникът на инфекциозното поделение доктор Константин Рашков. Медиците приканват пациентите да не подхващат самолечение и да потърсят лекарска помощ. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР