Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, чиято смърт в полицейски арест

...
Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, чиято смърт в полицейски арест
Коментари Харесай

Махса Амини получи най-голямата награда на ЕС за правата на човека

Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, чиято гибел в полицейски арест провокира вълна от митинги за правата на дамите в Иран, беше наградена с най-високата премия на Европейския съюз премия за правата на индивида.

Амини, дружно с иранското придвижване " Жени, живот и независимост ", което се появи в траяла месеци улична протестна акция след нейната гибел, получиха премията " Сахаров " на Европейски Съюз за независимост на мисълта, разгласи в четвъртък ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, като ги отличи за тяхната отбрана на „ правата на индивида и главните свободи. ”

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Иран потушава митингите на годишнината от гибелта на Махса Амини Те оповестиха за гибелта на Махса Амини. Сега ги съдят „ Жена, живот, независимост “: Иран една година след гибелта на Махса Амини Сблъсъци, до момента в който хиляди се събират за мемориала на Махса Амини в Иран завършек на списъка

Обявявайки премията, Метсола сподели, че Амини е провокирал „ историческо “ водено от дами придвижване в страната и се надява, че премията ще „ послужи като респект към смелите и предизвикателни дами, мъже и младежи на Иран “, настояващи за смяна.

„ Светът чу виковете „ Жени, живот, независимост “. Три думи, които се трансфораха в зов за всички, които се застъпват за тъждество, достолепие и независимост в Иран “, сподели Мецола.

>


Част от малцинствената кюрдска общественост в Иран, Амини беше задържана в Техеран предходната година от „ моралната полиция “ за хипотетично неспазване на разпоредбите за носене на хиджаб в страната. Тя умря в полицейския арест три дни по-късно.

Семейството на Амини сподели, че тя е била изцяло здрава авансово и очевидци споделиха, че са я видели да бъде бита, до момента в който влиза в полицейски микробус. Иранските управляващи отхвърлиха да поемат отговорност, приписвайки гибелта на Амини на сърдечен удар.

Смъртта й провокира необятно публикувани митинги в Иран за близо три месеца през 2022 година, като някои присъстващи дами се опълчиха на строгите правила за носене на забрадки, а други скандираха антиправителствени лозунги. Протестите за взаимност се разпространиха по целия свят с демонстрации в Париж, Берлин, Бейрут, Истанбул и други огромни градове.

Иранските управляващи гневно потушиха протестното придвижване, като убиха 500 души и задържаха 22 000, съгласно правозащитни групи. Техеран отхвърли апелите за започване на без значение следствие на репресиите.

„ Нито един чиновник не е бил престъпно разследван, камо ли преследван и осъден за закононарушения, осъществени по време и след протеста “, сподели Даяна Елтахауи, заместител районен шеф на Amnesty International за Близкия изток и Северна Африка през септември 2023 година

Амини не е единствената жена от Иран, която притегли международното внимание с въздействието си върху правата на дамите. По-рано този месец иранската активистка за правата на индивида Наргес Мохамади, която излежава 12-годишна присъда за своя активизъм, завоюва Нобеловата премия за мир за 2023 година

„ Норвежката Нобелова комисия реши да присъди Нобеловата премия за мир за 2023 година на Наргес Мохамади за нейната битка против потисничеството на дамите в Иран и нейната битка за поощряване на правата на индивида и свободата за всички “, се споделя в известието на комисията.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР