Магнитното поле на Земята все още е в движение, според

...
Магнитното поле на Земята все още е в движение, според
Коментари Харесай

Магнитният северен полюс продължава да се движи

Магнитното поле на Земята към момента е в придвижване, съгласно последния отчет от поредност, който излиза на всеки пет години. Магнитният северен полюс е пресякъл главния меридиан в най-новата актуализация от Националните центрове за информация за околната среда и ново английско геологическо изследване.

Магнитните полюси са се местили и напълно променяли местата си десетки пъти в историята на Земята, само че този път наподобява че това се случва доста бързо и в по-кратък период от време, в сравнение с в древността.

Тази илюстрация демонстрира времевите интервали, когато магнитните полюси са били същите като през днешния ден (в черно) или противоположното на днешните (в бяло). Тя ни демонстрира какъв брой постоянно полюсите са разменяли местата си, събитие, наречено геомагнитно превръщане.

Но тези замени на местата на полюсите са се случвали в интервали хиляди или милиони години отдалечени един от различен. На полюсите са били нужни хиляди години да се движат, с цел да разменят местата си. Сега за първи път, учените могат да следят придвижването на магнитните полюси в действително време и да мерят скоростта на смяната.

Какво съставлява магнитното поле? Земното ядро е направено от разтопено желязо и тази геотермална сила е това, което ни държи топло, основава гравитацията и пази Земята от безмилостното лъчение на слънцето. Докато разтопеното желязо се вихри, издига се, охлажда се и пада назад в центъра на Земята, конвекцията (или циркулиращата топлота, същата като при конвекционната ви фурна) зарежда континенталния дрейф и също по този начин генерира магнитосферата. Земята е малко по-дебела по екватора, което механически я прави елипсоид. Ето за какво външните планетоиди или метеори джуджета могат да имат неправилни форми, тъй като не са в постоянен модел на въртене.

Без магнитосферата слънчевият вятър и радиацията биха издухали атмосферата на Земята незабавно, тъй че не е пресилване да кажем, че животът на Земята е вероятен поради магнитосферата.

Меркурий има дребна, слаба магнитосфера, макар че е толкоз покрай слънцето. Венера има друга магнитна обстановка, която задържа алената й гореща и отровна атмосфера на място.

Вероятно Марс също е имал защитно магнитно поле в миналото в далечното минало, когато, сходно на Земята е имал вътрешност от течно желязо, само че през днешния ден неговата атмосфера, която съвсем е изчезнала, директно взаимодейства със слънчевия вятър.

Огромните планети, започващи с Юпитер, имат извънредно мощни магнитни полета, в частност Юпитер има магнитно поле 20 000 пъти по-силно от земното. Юпитер и Сатурн имат течни водородни ядра вместо желязо, само че общият резултат е същият.

Фактът, че нашите магнитни направления почти подхождат на север и юг, се дефинира от това по какъв начин планетата се върти и в действителност е хубаво съвпадане. Кой полюс е север или юг в даден миг, не е нездравословно за живите същества. Това би засегнало единствено компасите, които употребяват магнитните полюси за насочване и всичко, което от своя страна разчита на компасите. Live Science отбелязва, че летищата са едно от първите места, които усещат въздействието на плаващите направления на компаса, защото пистите най-често са наречени на посоките в които вървят. Някои писти обаче, към този момент са преименувани, с цел да дават отговор на изменящите се направления

Публикувано в Popular Mechanics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР