Магнитният механизъм за улавяне на ELSA-d включва сервизен и клиентски

...
Магнитният механизъм за улавяне на ELSA-d включва сервизен и клиентски
Коментари Харесай

Почистващ спътник лови „космически отломки” в орбита


Магнитният механизъм за хващане на ELSA-d включва сервизен и потребителски модул
(снимка: Astroscale)

Частната компания за премахване на орбитални парчета Astroscale е подготвена с магнитна система за хващане, която е предопределена за справяне с казуса с галактическия отпадък . В първата по рода си симулация почистващият сателит се оправи с парче от галактически парчета в орбита.

Космическите парчета са сериозен и възходящ проблем, защото известните орбити към Земята стават все по-гъсто обитаеми, отбелязва. В тях наред с настоящите спътници кръжат развалени и неработещи спътници, усилватели, елементи от инсталация. Всички тези уреди и парчета съставляват заплаха, тъй като могат да ударят някой от работещите спътници – освен това с хиперзвукова скорост.

През последните години бяха показани редица оферти за справяне с казуса. Като цяло, най-обещаващата технология включва системи за „ приключване на живота ”. Те се конфигурират в нови галактически кораби, които отиват на „ среща ” със, и се сближават с тях, с цел да ги изведат от орбита.

По-сложен проблем е оправянето със спътници и други обекти, които са без зареждане и се изплъзват от надзор. Именно с тях се бори Astroscale. Технологията, наречена ELSA-d, се състои от 175 кг сервизен модул и 17-килограмов потребителски модул.



Изстрелян на 22 март 2021 година от космодрума Байконур, ELSA-d излезе в орбита на височина към 550 км, преди да премине през стадий на въвеждане в употреба, където системите му бяха изпитани и сертифицирани. Сега, във фаза 3а от демонстрационния стадий, машината потвърди способността си неведнъж да улавя други спътници.
още по тематиката
В, осъществен на 25 август, сервизният модул разтегна наличния механизъм за хващане, който беше заключен към потребителския модул от специфичен железен диск с релефна оптична цел. След това клиентът беше отхвърлен от сервизния модул, който изтегли механизма си за хващане, преди да го разтегне още веднъж и наново да „ залови ” клиента. През това време оперативните екипи на задачата направляваха интервенцията и калибрираха датчиците за „ срещи ”.

В идващите стадии от тестванията ELSA-d ще практикува по-сложни схеми на взаимоотношение с клиентите, т.е. спътниците, които би трябвало да обезвреди. Накрая, в последната фаза от тестванията, апаратът ще може да „ деорбитира ” неработещите спътници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР