magnifisonz.com /За науката вече няма съмнение, че душата и тялото

...
magnifisonz.com /За науката вече няма съмнение, че душата и тялото
Коментари Харесай

„Синдромът на разбитото сърце“ – от медицинска и психологична гледна точка

magnifisonz.com /

За науката към този момент няма подозрение, че душата и тялото си “говорят ”.

“За да излекувате сърцето си, почувствайте любовта ”, поучават постоянно психолозите, съгласно които “самотата, гневът и тъгата могат да разбият сърцето толкоз елементарно, колкото високото кръвно ”.

Сърцето ви приказва – чувате ли? Разбитото сърце. Да, това е, за което става въпрос. Има много истории за влюбени двойки, които са умряли в разстояние на седмици, месеци и даже дни – един след различен, тъй като тъгата е разрушила сърцата им – безусловно и преносно.

Лекарите ще ви кажат, че “синдромът на разрушеното сърце ” или стрес-индуцираното увреждане на сърцето е здравно положение и съвършен образец за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло, написа Мими Гуарнери (Mimi Guarneri), практикуващ кардиолог и създател на книгата “Сърцето приказва ” (Heart Speaks: A Cardiologist Reveals the Secret Language of Healing) и разяснява: “Състоянието наподобява се предизвиква от високи равнища на хормоните, които организмът създава по време на мощен стрес и които краткотрайно могат да бъдат токсични за сърцето ”.

В книгата на Гуарнери се преплитат последните медицински познания със личния й опит като експерт и човек. Тя се надява да предизвика хората да излязат от стресиращия си метод на живот и да им помогне да се оправят по-добре с животозастрашаващи страсти като тъгата, гнева, безпокойството и напрежението.

“Искам хората да погледнат към живота си и да видят по какъв начин тези или тези събития, стресът, тъгата, гнева са засегнали живота им. ”, споделя Гуарнери.

Пътят към сърцето

Пътят на Гуарнери към осъзнаването на това, какъв брой “чупливо ” е сърцето, стартира в детството.
“Една вечер, когато бях на 8 години, моята витална, 40 годишна майка ми сподели, че има някаква болежка в гърдите, след това отиде да си легне и умря от инфаркт ”, написа тя. “Последвалата кончина на татко ми от сърдечно заболяване на 50 годишна възраст, съвсем десетилетие по-късно, сигурно беше ускорена от тази покруса в фамилията ни. Сърдечното заболяване, с наслояването на тъга и виновност, стрес и обич, изрови дупка в центъра на моето лично семейство. ”

В книгата си Гуарнери показва релативно новата просвета психо-невро-имунология, известна в научните среди като PNI (psychoneuroimmunology). Тя изследва връзката сред нервната система, страстите и имунната система – опит да се разбере по какъв начин съзнанието и тялото си споделят и въздействието на този “диалог ”върху здравето.
Това взаимодействие “психика-тяло ” е изследвано изключително през последните три десетилетия и до скоро някои от дребното “инструменти ” за проучване са били ЕКГ-то, кръвното налягане и кръвните проучвания за равнището на хормоните на напрежението.

“Когато изпитваме яд или друга страст, тя провокира каскада от отрицателни реакции в тялото ”, споделя Гуарнери. “Знаем, че когато сме гневни, в тялото ни се надига вълна от хормони на напрежението, които покачват кръвното налягане, пулса и равнищата на хормоните на напрежението. Когато даваме бета-блокери (лекарства) да успокоим сърцето, ние даваме в действителност лекарства за стопиране на стрес-хормоните ”. Нейната цел е да учи хората да поемат надзор върху напрежението и да им оказва помощ да се оправят по-добре, без медикаменти – да се научат да лекуват личните си сърца.

През последните две години, усъвършенствана форма на технологията, наречена функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), дава по-добър взор върху връзката душа-тяло. Чрез ЯМР учените могат да видят към този момент в действително време това, което е било толкоз неуловимо – че мисловно-емоционалните центрове в мозъка са комплицирано свързани с останалата част на тялото, в това число и със сърцето.

“Това е една от най-вълнуващите области в медицината ”, споделя още тя. “Знаехме интуитивно, че душата и тялото си приказват, само че в този момент имаме науката зад тези догадки. Сега към този момент имаме здравната технология, с цел да разберем нещата в действителност. ”

Гуарнери цитира 140 медицински проучвания и отчети – дребна част от всичко, което е изследвано и което хвърля светлина върху това, което тя назовава “цялото сърце ”. “Това са равнища, които не се появяват на тестванията за проучване на стреса или на електрокардиограмите, които не се учат в здравното учебно заведение: душевното сърце, наранено от гнева, депресията и напрежението, прочувственото сърце, способно да се съкруши от загубата и тъгата, интелигентното сърце, със своя лична нервна система, духовното сърце, което копнее за възвишени неща, универсалното сърце, което поддържа връзка с другите ”, написа тя.

Какво в действителност е сърцето

Древните гърци и китайци са вярвали, че духът живее в сърцето. За египтяните сърцето е вътрешна книга, “складираща ” целият човешки живот – страсти, мисли и мемоари. През предишния век учените лишиха сърцето от поетичния му ореол – то се трансформира в механична помпа, изискваща специфични ограничения, с цел да бъде “ремонтирана ”.

Както тези преди нея, Гуарнери е научила в здравното учебно заведение да блокира страстите си и да лекува сърцето, сякаш е счупена машина. Няколко от пациентите й, чиито истории са разказани в книгата, са в действителност хората, които са й “отворили очите ” за смисъла на това, да огледа по-надълбоко. В лицето на сърдечното заболяване тя видяла тяхната накърнимост: “Те не пристигнаха в кабинета ми по тяхно предпочитание, а бяха вкарани там, мъртво бледи и ужасени, ясно видели гибелта в очите ”.

Тя видяла резултата от претоварването с работа, неприятното хранене, самотата – изопнати лица, стиснати юмруци, обезсърчение и яд. Това било началото на нейното пътешестване към медицината на душата и тялото, науката която изследва душeвността като значителен детайл за положителното здравословно положение.

“Зад всяко човешко създание има живот, семейство, история, среда ”, споделя Гуарнери. “Ние не сме просто микроби в паница – не всичко може да се оправи с медикаменти. Не става въпрос за това, че тези неща не са значими. Но в опазването на здравето сме изгубили концепцията, че в действителност работим с човешки същества. ”

Тя също по този начин научила, че пациентите са опитвали нетрадиционни способи – да вземем за пример акупунктура, с цел да понижат напрежението. Те са задавали въпроси, на които тя не е могла да даде отговор: Как да дремя без таблетки за сън?

Как да ръководя напрежението без седативни средства? Как да смъква кръвното, без да стана импотентен?

След време Гуарнери отворила собствен медицински център, в който предлага както така наречен различни лечения, по този начин и най-съвременни форми на обичайна кардиология.
“Аз не съм лекар по различна медицина ”, споделя тя. “Просто преглеждам индивида като изцяло създание – душа, дух и тяло – и употребявам най положителното от света на западната и различната медицина ”.

Пациентите дефинират посоката

“Пациентите са тези, които дърпат здравното общество към духовността и различната медицина, ” споделя Гуарнери. “Хората са разочаровани от стандартните способи на лекуване. Те се насочват към форми на лекуване, които дават отговор повече на това, в което имат вяра. А те имат вяра, че стресът и средата се отразяват на здравето им. ”

Професорът по психиатрия Майкъл Ървин споделя: ”Има възходящ интерес към това по какъв начин тялото и особено имунната система, комуникира с мозъка. ” Той изследва връзката сред страстите и имунитета и е открил, че при доста болести, в това число и на сърцето, възпалителният развой има централна роля.

“Хората, които са депресирани и които имат сърдечни проблеми, са с по-голяма възможност да имат високи равнища на цитокини – молекули, свързани с имунитета и възпаленията ”, изяснява той. “Има значими доказателства от проучвания върху животни, че нарасналите равнища на цитокини, слагат хората в риск от меланхолия, което се трансформира в обаян кръг, водещ до още по-сериозни сърдечни болести ”.

“Чрез функционалния ЯМР учените могат доста точно да изследват по какъв начин хората дават отговор на смяната и по-специално по какъв начин тяхната мозъчна активност се трансформира, когато са спокойни или когато имат високи равнища цитокини ”, изяснява Ървин.

Малкият мозък

Ето я действителността в живота – когато летим по автомагистралата и някой ни сече пътя, първата реакция е да натиснем мощно клаксона и да изругаем с няколко подбрани наши обичани думички. “Всички сме виждали обезумял мъж на пътя – безусловно инстинктивна реакция ”, споделя Гуарниери.

“Когато реагираме инстинктивно, това е деяние на амигдалата – оня център в мозъка, който складира старите мемоари ”, изяснява тя. “Когато някой ви натисне бутона, реагирате неотложно – в действителност реагирате на нещо, което се е случвало преди. Когато става въпрос за толкоз бърза реакция, няма време за никакъв комплициран развой. ”

В книгата си Гуарнери приказва за “мозъка на сърцето ” – способността на сърцето да поддържа връзка с останалата част от тялото.
“То е жлеза, която създава хормони и химикали, като допамин и адреналин, които са свързани с страстите ”, изяснява тя. “Докато ние имаме вяра, че мозъкът е този, който взема решенията и дефинира разпоредбите, тристаграмовото сърце се оказва по-силно, в сравнение с в миналото сме си представяли – функциониращо като сензорен орган, като жлеза, произвеждаща хормони и като център за подаване на информация ”.

В проучване, направено в последно време от неправителствен институт, върху опциите за “преобучение ” на връзката сърце-мозък, с цел да се реализира по-стабилен сърдечен темп, е открито, че отрицателните страсти като яд и отчаяние предизвикат промени в сърдечния темп, създавайки безредна диаграма, отрицателно засягаща цялото тяло. В същото време позитивните страсти като сърдечност и обич могат да произведат постоянен сърдечен темп, който “обучава ” другите органи да действат оптимално.

В този институт са създали техника, която назовават “замръзнал кадър ” – когато сте в стресираща обстановка, би трябвало да спрете момента “като че ли стопирате на кадър от филм ”, изяснява Гуарнери. “После, умишлено, би трябвало да промените страстта с положителна, с цел да дадете заден ход на резултата от гнева или напрежението. Хората, които се научат да вършат това, могат да трансформират сърдечния си темп и по този начин да съкратят отрицателния резултат върху сърцето, което пък от своя страна предотвратява вероятността да получат инфаркт ”.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР