Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отмениха като неправилно решението

...
Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отмениха като неправилно решението
Коментари Харесай

ВАС върна делото за лабораторията на „Капитан Андреево”

Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) анулираха като погрешно решението на Административния съд София – град (АССГ) по делото за контрола на плодове и зеленчуци на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и „ Евролаб 2011 “. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от различен състав на същия съд, съгласно дадените инструкции. Делото във Върховен административен съд е по тъжба на Агенцията по храните. 
Съдиите от Софийския административен съд са оповестили за незначително разпореждането на ръководителя на БАБХ пробите от плодове и зеленчуци да бъдат изпратени в Централна лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК) към БАБХ, считано от 20 май 2022 г. 
Върховните магистрати одобряват, че първоинстанционният съд е изяснил разногласието всъщност, като е събрал нужните и относими за противоречивия въпрос доказателства, само че не ги е разискал поотделно и в цялост. Направеният от АССГ извод за липса на подготвеност на органа е голословен, защото не се поддържа от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконност на акта.
От Върховен административен съд не оспорват компетентността на БАБХ, представлявана от нейния шеф, който е определил Централната лаборатория да ревизира пробите за съществуване на пестициди и рискови заболявания по внасяните плодове и зеленчуци и храни от трети страни.
„ Изпълнителния шеф на БАБХ е наредил определянето на Централната лаборатория със документ № 17 ЛИ от 07 октомври 2021 година, годен до 31 юли 2024 година за осъществяване тествания на проби за задачите на формалния надзор, взети на утвърдените гранични контролно пунктове в осъществяване на условията на съответните регламенти и решения на Европейски Съюз, във връзка с контрола върху вноса на храни от неживотински генезис с генезис трети страни ”, пишат висшите магистрати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР