Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на

...
Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на
Коментари Харесай

Спецсъдия: И да ни закриете, мафията ще ни приеме

Магистрати от профилираното правораздаване ще се влеят в редиците на проведената престъпност. Това предсказа съдията от профилирания съд Вилислава Ангелова по време на разискването на второ четене на измененията в Закона за правосъдната власт в парламентарната правна комисия. " Ние 10 години се обучавахме, в действителност научихме доста. В залите ни се явяваха най-елитните юристи в България. От всяко едно дело ние се учихме и по тази причина се научихме. Ние към този момент се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, проведените незаконни групи с наслада ще ни одобряват ", съобщи Ангелова, представена от в. " Сега ".

Тя доразви тезата си, че през годините е имала каузи за закононарушения, свързани с културните полезности, и се е чудила по какъв начин обвинените са съумели да се провеждат по подобен метод. Стигнала до извода, че това се дължи на хора, които схващат от материята, само че са били отритнати от страната. " Тези фрагменти са минали от другата страна ", заключи спецсъдията.

С тежък вербален конфликт, предизвикан от основния прокурор Иван Гешев, стартира разискването на законопроекта за закриване на профилираното правораздаване. Това е един от основните задължения на четворната коалиция към гласоподавателите ѝ, на който Гешев и някогашните ръководещи от ГЕРБ остро се съпротивляват.

Пред депутатите от правната комисия шефът на държавното обвиняване съобщи, че единствено „ мафията” има интерес от смяната. Той призна, че спецправосъдието не е било дейно във връзка с битката с корупцията. Но това съгласно него се компенсира от работата му по проведената престъпност.

Гешев упрекна ръководещите, че са предрешили ориста на спецправосъдието, и ги предизвести, че против промяната ще има „ европейска реакция”. Накрая изиска да дебатира персонално със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов – политикът, с който най-често се сблъскват по въпроса.

Десният народен представител Атанас Славов отвърна Гешев, че прави политически изявления. „ Г-н Иванов желае ли да дебатираме или да си потеглям?”, продължаваше предизвикателно да пита основният прокурор.

Иванов не устоя и му отговори. Той посочи, че Гешев в прочут смисъл е прав – ориста на спецправосъдието е предрешена, тъй като ръководещите обединения са се явили на избори с обещанието да го закрият. „ Тук сме не да водим спор, а да осъществим волята на гласоподавателя... Закриването на една или друга конструкция по политически аргументи е безусловно законно в една демократична система”, добави десният политик.

Това отключи същински вербален проливен дъжд от страна на Гешев. Той разгласи, че ръководещите нямат нито един юридически аргумент за предложенията си. И установи, че профилираните съд и прокуратура се „ закриват, тъй като работят”.

Милен Матеев – шефът на правната комисия, на няколко пъти се опита да възпре речта му, само че не съумя и се помири, че ще го чака да завърши. Когато се изчерпа, Гешев пожела сполучлив ден на депутатите и си потегли. А комисията стартира работата по законопроекта.

Първи думата взеха от ГЕРБ, които още веднъж се оповестиха срещу закриването на спецправосъдието. Според депутата Анна Александрова последните отчетите по механизма и съдействие са потвърдили тезата, че тези структури работят против проведената престъпност. Тя предизвести, че делата против мафиотски групи ще се гледат мъчно в страната поради локалните зависимости и даде образец с Бургас без обаче да влезе конкретика.

Репликира я националният представител Атанас Славов, който я посъветва да се запознае с следствието на Антикорупционния фонд " Списък за бърз надзор ", в което основно настоящо лице е някогашният консултант на Бойко Борисов - Яне Янев, с цел да научи за зависимостите в правосъдната система.

После се изрече Дани Каназирева от ГЕРБ, която попита Славов дали фактически счита, че правораздаването ще стане по-бързо и дейно със закриването на профилираните съд и прокуратура. Тя застъпи мнението на основния прокурор Иван Гешев, че казусът е в огромния педантизъм в наказателния развой. Славов от своя страна я попита за едно дело от висок публичен интерес, което е завършило с присъда в профилирания съд, на което Каназирева не отговори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР