Мъдростта на Изтока е известна на всички. Там се раждат

...
Мъдростта на Изтока е известна на всички. Там се раждат
Коментари Харесай

Японската Икигай философия

Мъдростта на Изтока е известна на всички. Там се раждат най-простите и ефикасни философии по всички въпроси на битието. Тайните на щастието и дълголетието могат да бъдат открити във философията Икигай, която идва от Япония.

Опит за дефиниране на понятието Икигай

Икигай е една от японските непреводими думи, които са побрали в себе си мъдрост, колкото цяла галактика. Означава повода да бъдеш, което насочва към мисълта, че фокусът на живота не трябва да бъде към маловажни неща, материални придобивки и пари.

Икигай е доста повече. Това е смисълът на живота за всеки човек. Нещото, поради което човек се буди заран с усмивка и това го стимулира да върви напред през живота.

На японски думата е формирана от две други - живот и коства си. Икигай са всички неща, поради които си коства да се живее - приятелите, труда и почивката, възприятието да правиш това, което харесваш, и то да носи изгода на другите. Това е отношение към света в близост.

 Икигай

За всеки човек Икигай е нещо самостоятелно и друго. Може да е персоналната градина, за която се грижим всеки ден. Професията, която упражняваме цялостен живот, без да изпитваме досада от нея.

Икигай не напуща индивида през целия му живот. Откриването на личния Икигай е дълъг развой, само че има ненадейно мощен резултат, тъй като дава отговор на въпроса какво да вършим с живота си. Търсенето на отговора на безконечните въпроси не е отвън нас. Проникването във вътрешността в себе си ще помогне на всеки да разбере кое го прави същински благополучен. На това ни учи Икигай философията.

Защо Япония е източник на тази философия?

На японския остров Окинава има малко село, наречено Огими, от към 300 души, множеството столетници. Житейската философия и методът на живот на жителите на селцето се основава на философията Икигай. Тези хора знаят по какъв начин да поддържат духа си жив и това е тайната им за дълъг и благополучен живот. Те живеят в цялостна естетика със света, който ги заобикаля, и умеят да ползват главните правила на Икигай в живота си.

Как се практикува Икигай?

 Житейска философия

Японската просвета Икигай визира четири разнообразни зони:

• Това, което обичате да вършиме - то е ваша пристрастеност и мисия;

• Това, в което сте положителни - то е ваша професия;

• Това, за което биха ви плащали - то е вашата работа;

• Това, от което се нуждае светът - това е ваше предопределение.

Пресечната точка сред четирите зони води до баланс, основа на щастливия живот. Това е персоналният Икигай на всеки. Животът, който ни доставя наслаждение. Без бързане - периодично повтаряне на труд и отмора, без непотребни паники и с непрестанно придвижване, това ще подсигурява реализиране на Икигай на всеки, който го включи в всекидневието си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР