Мъдростта, която не се дели на две – от дзен

...
Мъдростта, която не се дели на две – от дзен
Коментари Харесай

Ключът към щастието е постигането на пълно единство на тялото и ума ♥ Тик Нят ХАН

Мъдростта, която не се дели на две – от дзен майстора Тик Нят Хан и книгата му „ Покой на мозъка “ (Изд. „ Сиела “).

Тялото и мозъкът са едно

Защо ни е да сътворяваме здрава връзка сред тялото и мозъка? Не може ли просто да продължаваме както до момента? Работата е там, че по този метод мнозина се поболяват. Боледува както мозъкът, по този начин и тялото ни. Нашата планета също е болна. Възстановяването на връзката сред тялото и мозъка, които са се отчуждили, възстановява нашето единение. Щом се върнем вкъщи при самите себе си, можем да бъдем в цялостно наличие на съзнанието и вниманието, без значение дали става дума за нас, за другите или планетата.

Ако сте тъжни, неспокойни или самотни, може да помислите, че е належащо да поправите или измененията нещо в мозъка си. Ако раменете ви са напрегнати, в случай че гърбът ви боли, може да решите, че просто някой доктор би трябвало да ви помогне да коригирате тази част от тялото си. Ключът към щастието обаче е постигането на цялостно единение на тялото и мозъка. Голяма част от страданията ни се дължат на ненужното делене на съзнанието от материята. Мислим, че нещо не е наред с мозъка или че нещо не е наред с тялото ни и че би трябвало да оправим или лекуваме едното, настрана от другото.

Невъзможно е обаче тялото да бъде отделено от мозъка или мозъкът – от тялото. Те са две прояви на едно и също. Според някои мозъкът ни е изработен от материя – мозъка и нервната система. Това е материален мироглед. Има разум, схващане, разсъдък, познание във всяка клетка на нашето тяло. Всяка клетка е жива действителност със свое познание, със собствен разум. Ако отделите съзнанието от дадена клетка, тя ще почине. Ако отделите съзнанието от тялото, то ще остане безжизнено.

Вгледаме ли се в сърцевината на цветето, виждаме, че то не е единствено материя; в него участва и схващане. Когато посеете семе, то покълва и се трансформира в растение. То е живо. Не може да кажем, че даже прашинката е единствено материя. Учените откриха, че атомите и електроните са доста интелигентни; те са по едно и също време материя и схващане.

Когато излизате да се разноските измежду природата, имайте поради, че Земята не е направена единствено от пръст. Земята е също по този начин вода, въздух и огън. Ако отделим от нашата планета водата, въздуха и огъня, това няма да бъде към този момент Земята. Някога сме вярвали, че Земята е центърът на Космоса. Сега знаем, че Земята не е центърът на Космоса. Всъщност всяко нещо може да бъде център на Космоса; камъчето, катеричката, прашинката могат да бъдат центърът на Космоса, тъй като едното съдържа всичко. Тази мъдрост не дели нещата на две. Понякога я назовават „ мъдростта на недуалността “, адвайта джнана.

Все още има учени, поддържащи концепцията, че мозъкът е вътре в нас, а светът, който учим и следим, е отвън нас. Те считат, че индивид на познание- то е нашият разум, а неговият обект е светът. Докато се придържаме към това делене на индивид и обект, разум и материя, няма да успеем да се докоснем до същинската природа на нещата. Ще се усещаме отделени и непознати. Когато възстановим връзката със своите тела и взаимоотношенията си със света към нас, щастието ще стане допустимо.

Из: „ Покой на мозъка “, Тик Нят Хан, изд. „ Сиела “
Снимка: thichnhathanhfoundation.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР