Мадрид/Вашингтон. Испания изпраща свои военни кораби да се присъединят към

...
Мадрид/Вашингтон. Испания изпраща свои военни кораби да се присъединят към
Коментари Харесай

The Hill: Испания изпраща военни кораби в Черно море, за да предотврати руската агресия

Мадрид/Вашингтон. Испания изпраща свои военни кораби да се причислят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море. Освен това, в опит да предотврати съветската експанзия, тя обмисля изпращането на военни самолети в България, написа американският вестник The Hill , като се базира на Reuters.

Един от миночистачите на испанския флот към този момент е на път, а фрегатата „ Блас де Лезо “ ще го направи след три-четири дни, заяви, испанският министър на защитата Маргарита Роблес.

Испанските кораби се чака да оказват помощ на силите на НАТО на фона на зародилото огромно напрежение, откакто към 100 000 съветски бойци бяха привлечени към украинската граница и последвалите предизвестия от Запада, че Москва може скоро да нахлуе в някогашната руска република.

„ Русия не може да споделя на никоя страна какво да прави, тъй че НАТО ще пази и поддържа суверенитета на всяка страна, която може или желае да се причисли към НАТО “, сподели испанският министър. Тя добави, че Испания упорства за " извънредно дипломатически способи " за разрешаване на спора.

Украйна не е член на НАТО, само че желае да бъде призната в Алианса. Русия изрично възразява против това. Междувременно Северноатлантическият пакт отхвърля настояванията на Москва, която упорства НАТО да спре разширението си на изток. Именно този предлог се употребява от Кремъл, с цел да оправдае разполагането на силите си край украинската граница.

Западните страни в този момент се притесняват, че Русия може скоро да нахлуе в Украйна, тъкмо както анексира Кримския полуостров през 2014 година Испания се причисли към други страни от НАТО, с цел да помогне за подсилване на защитата на Украйна. Сред тези страни са също Дания, която изпраща фрегата в Балтийско море, и Франция, която предложи да изпрати свои военни в Румъния.

Съединените щати също по този начин позволиха на три членки на НАТО - Естония, Латвия и Литва - да дават на Киев оръжие американско произвеждане " от техните хранилища за потребление в Украйна ".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР