Мадрид. Приблизително четирите милиона души, които остават неваксинирани в Испания,

...
Мадрид. Приблизително четирите милиона души, които остават неваксинирани в Испания,
Коментари Харесай

ABC : В Испания отварят дебат дали здравната система трябва да поема разходите за лечение от COVID-19 на неваксинирани

Мадрид. Приблизително четирите милиона души, които остават неимунизирани в Испания, в този момент се трансфораха в център на нов спор, отвън този дали би трябвало да бъдат принудени да си слагат препарат против COVID-19 или да им бъдат наложени по-строги ограничавания. Става въпрос за това дали здравната система би трябвало да им поема разноските за лекуване при положение на заразяването им с COVID-19, отбелязва испанското издание ABC .

Вирусологът от Висшия съвет за научни проучвания (CSIC) Луис Ехуанес, който работи по създаването на ваксина против COVID-19, даде началото на полемиките предишния уикенд, като съобщи, че здравната система не би трябвало да покрива разноските, генерирани от тези които са решили да не се защитят от COVID-19. „ Ако не се ваксинираш, не можеш да вървиш в публични центрове и Испанското обществено обезпечаване не би трябвало да поема лекуването ти, ако вирусът аргументи здравословни проблеми “, сподели той.

Но през днешния ден отказването на лекуване на всеки пациент, който е избрал да не се имунизира против вируса, не е законно. Това твърди Фернандо Абелан, юрист и шеф на Health Law Asesores, който отбелязва, че няма опция да се пренебрегне някой човек поради неговите идеали, условия или решения. „ Това не се вписва в здравните разпореждания “, безапелационен бе специалистът.

Приет пациент с ковид, изяснява Джоан Кайла, член на Испанското епидемиологично сдружение (SEE), изисква приблизително 300 евро дневно здравни разноски. А в случай че попадне в поделение за интензивно лекуване, то тази сума скача до 1000 евро дневно. „ Важното е тези числа да бъдат известни на необятната общност и всички да сме наясно с икономическите разноски. Оттук и смисъла на това всички ние да се опитваме да избегнем зараза, като си сложим имунизацията и съблюдаваме рекомендациите, които всички знаем “.

Във всеки случай, отбелязва доктор Кайла, опазването на здравето „ е максима “ за всички експерти. Освен това не за първи път поражда сходен спор, макар че в никакъв случай не се е материализирал. „ Никога не са начислявани разноски за лекуване на хора, страдащи от алкохолизъм, нуждаещи се да вземем за пример от чернодробна трансплантация, или на пристрастени към тютюна, които са заболели рак “, споделя той. Хулиан Езкера, общоприет секретар на Асоциацията на лекарите (Amyts), също се нарежда в тази линия, припомняйки, че Испания има здравна система с универсално покритие, в която всеки би трябвало да бъде обгрижван, без значение от навиците му: „ Има неприятни привички като пушене, пиянство, шофиране без защитен колан или липса на имунизация. И това не значи, че би трябвало да спрете да помагате на тези, които вършат това “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР