Ма Хуатенг, наричан още Пони Ма, днес е най-богатият човек

...
Ма Хуатенг, наричан още Пони Ма, днес е най-богатият човек
Коментари Харесай

Пътят на успеха на Пони Ма - най-богатият човек в Китай

Ма Хуатенг, именуван още Пони Ма, през днешния ден е най-богатият човек в Китай, съгласно Forbes. Той е основен изпълнителен шеф и съосновател на един от международните интернет колоси - Tencent. Също по този начин е един от 15-те най-заможни хора в световен мащаб. И това не е изненадващо, в случай че се има поради, че един на седем души в света употребява обществената мрежа на Tencent и приложението WeChat.

Към края на март чистото благосъстояние на Ма се пресмята на 47 милиарда $, което е с 25 милиарда $ повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Как обаче той стига до този триумф?
Предприемачът е роден в южната част на Китай, където татко му работи като шеф на огромно държавно пристанище. След като приключва университета в Шънджъ и получава тапия за компютърни науки през 1993 година, той стартира работа, като прави програмен продукт за пейджъри.

В същото време в Китай едвам един на всеки 100 души има компютър, което по-късно се трансформира и носи огромния триумф за Ма. Към този миг той обаче към момента работи в Шънджъ и получава по 176 $ месечно.

Пет години след дипломирането си Ма, който тогава е на 27 години, слага основите на Tencent дружно с четирима свои сътрудници. Те основават услуга за изпращане на известия сред лични компютри и мобилни телефони. Тя бързо се трансформира в най-голямата такава в Китай.

Компанията стартира да натрупа капитал от реклама, както и от такси за свои премиум консуматори. До 2001 година тя съумява да набере 32 милиона $ вложения, а през 2004 година излиза на борсата в Хонконг.

През 2011 година пък показва новото си приложение WeChat. То постоянно е считано за сходно на Фейсбук, защото обществената мрежа и нейното WhatsApp са блокирани в Китай. WeChat стига по-далече от WhatsApp, като посредством него потребителите могат да изпращат известия, да водят диалози, да изпращат пари, да пазарят и даже да заплащат в заведения за хранене и други заведения.

Към днешна дата Tencent е същински колос, който влага в разнообразни компании. Тя има 5% от Tesla и по 10% от акциите на Snap и Spotify. През предходната година водачът стана първата азиатска софтуерна компания с капитализация над 500 милиарда $. Tencent е и най-скъпата обществена компания на континента. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР