Любовта е движещата сила в живота. Тя преобразява човека отвътре

...
Любовта е движещата сила в живота. Тя преобразява човека отвътре
Коментари Харесай

Дизайнерката Мария Игнатова: Продавах платове на улицата, после създадох моднa линия

Любовта е движещата мощ в живота. Тя преобразява индивида от вътрешната страна на открито. В моделите си влагам доста сърце и спокоен разум, тъй като единствено по този начин може да се твори хубост. Това показа именитата дизайнерка Мария Игнатова и собственичка на фешън къща “Скарлет ” пред десетки другари и фенове в известния клуб “Седем ” във Велико Търново.

На трогателната среща, моделиерката разчуства присъстващите с прочувствен роман за старта на кариерата си и 27-годишната история на марката “Скарлет ”, която след върхови изяви и спадове, през днешния ден още веднъж е желана от изискани дами от цялата страна.
 23-5  23-3  23-2  23-1
“Това е потомствена активност, която наследих от моята баба Мария и вуйна ми. Тръпката към ръкоделието ми е още от дете, когато скрито режех платовете на баба и през лятото чиракувах при вуйна като “крадях ” поминък ”, показа Мария Игнатова. Като студентка пък се изявявала и като манекенка в някогашната фабрика за облекло “Деньо Георгиев ” във Велико Търново. Тогава танцувала национални танци и се срещнала с основната моделиерка на предприятието. Тя и споделила, че се нуждаят от манекен, върху който да конструират облеклата.

“Изработваха моделите безусловно по моето тяло. След това ги представях на пловдивския панаир и в Москва. Плащаха ми в облекла ”, спомня си Мария Игнатова.

Началото на стилната си промишленост тя сложила предишния век, до момента в който била студентка, вземала надомна работа и вечер шиела поли за ТПК “Царевец ”. Докато била надвесена над шевната машина, давали по малкия екран филм за Скарлет О’Хара. Мария била запленена от героинята, която нямала тоалет за публична вечер, дръпнала кадифената завеса и я трансформирала в бална рокля.

“Останах възхитена от дързостта на тази горда жена и името и се трансформира в марка на моите модели. Бизнесът ми започва от нулата, когато излязох на сергия на основната улица на Велико Търново и изнесох за обмен платове, които бяха недостиг по магазините тогава. Чувствах се ужасно неудобно, само че сложих тъмните очила, а вечерта като се прибрах с изкарания оборот, взех решение да зарежа учителската специалност ”, описа Игнатова.

Малко по-късно наела малко ателие с 5-6 шивачки. Създала своя линия и жанр и до през днешния ден не ги е трансформирала.
“Първият магазин беше в блока, където живеех и пред него имаше градинка. Изнасях масичка със столчета и си говорех с клиентките. Така последователно бях видяна от известни към този момент в сектора сътрудници като Запрян Маринов, Васко Василев и други, които ме поканиха за член на “Академията за мода ”, споделя с откровена признателност Мария Игнатова.

И триумфът не просрочен. Участвала във Форум “Българска мода ”, на който били показани всички фешън къщи у нас. Търновката била удостоена с огромната премия в раздел “Вечерно облекло ”, която и била връчена от артиста Стефан Данаилов. Последвали пътувания до Меката на модата – Париж.

“Там се учех, трупах опит, плачех пред витрините на изисканите магазини и желаех да пренеса този жанр, хубост и метод на обслужване в България. Направих фешън къща във Велико Търново с показване на ревюта, само че очевидно не беше точното време ”, разкрива моменти от нелекия път в стилната промишленост Игнатова.

Чаровната дама е притежател на две “Златни игли ” от Академията за мода. Създала верига от 25 магазина в цялата страна, както и бутик в Прага. За зла орис обаче пристигнала финансовата рецесия и за момент животът и се преобърнал.

“Скарлет ” умираше, само че не се съобщи. Прероди се и разцъфна, стана по-красива и по-цветна. Благодарна съм на девойките, които работят с мен за това, че ми повярваха и не ме изоставиха. Признателна съм и на още три дами, които ми подадоха ръка в сложните моменти. Синът ми е компактно до мен. Работех доста, хранех се малко, непрестанно се молех на Бог да ми оказва помощ, купувах по няколко метра плат, ушивах го и след продажбата на облеклата, на идващия ден купувах с един метър повече материя. И се оправих! ”, споделя гордо надарената дизайнерка.

Днес Мария Игнатова има три бутика и твърди, че се любува на живота и се моли само да е здрава.

Дизайнерката споделя, че при основаването на моделите водеща за нея е материята.

“Като видя и пипна даден плат незабавно ми хрумва в каква дреха ще го трансформира и стартирам да наслагвам хрумвания. Вдъхновение откривам във всичко към мен ”, споделя Игнатова.

От години тя е деен член на великотърновския клуб на интернационалната женска организация “Зонта ”. На задушевната среща участваха дами от организацията, които бяха безапелационни, че Мария непрестанно прави положително като оказва помощ на младежи и взе участие в благотворителни планове.

“Мария е финес, прелест, допиране до душата, съвършенство! Тя твори с Любов, живее с Любов, страда с Любов и има огромно сърце! ”, безапелационни са нейните другари.

Специално за срещата изисканата дама бе подготвила като изненада за гостите ревю с пет от най-новите си модели. Представените на фона на подобаващи музикални части тоалети бяха в бяло и златисто, както и вечерни облекла. В орнаментите на стилна дреха, моделиерката разкри, че е вградила рентгенови фотоси, чиято еластичност придава неповторими форми на плата.

Самата дизайнерка впечатли гостите като влезе в ролята на манекен и дефилира атрактивно с емфатичен жанр и финес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР