„Любов и вино”- под този надслов премина поетичната среща на

...
„Любов и вино”- под този надслов премина поетичната среща на
Коментари Харесай

Поетична среща „Любов и вино” в КДК Враца /снимки/

„ Любов и вино”- под този надпис мина поетичната среща на създателите от Клуб на дейците на културата във Враца.
По традиция в Деня на виното бе осъществено ритуално зарязване на лозите в двора на къщата на КДК. Направи го доайенът на клуба-скулпторът Цено Ценов. „ Зарязването” бе съпроводено с молитва към Св.Трифон Зарезан, която Ценов помни от детските години в родното му село Оходен.
Ето и молитвата: „ Свети Трифоне, цветущ ти празник!” Ценов поля три пъти лозата с алено вино, като се чукаше с нея, сподели „ Наздраве” и отпи от виното. И още веднъж стартира молитвата: „ Свети Трифоне Зарезане! Дружината те моли- направи тази година лозата, асмата, главината да разлисти, листи сочни и зелени като стопанката. Колкото листи разлисти, толкоз грозде да грозди. Да роди, да повтори, да потрети и да хилядолети. За да има вино за тайфа през цялата година и до амина. Ха, в този момент да зарежем – една, две, три пъпки да отрежем.” Цено Ценов заряза лозата и прикани:”Кажи тайфа „ Амин”- „ Амин”, повтори дружината. „ Хайде в този момент всички да се веселим” – изрече Ценов и прикани дружината на софрата.
Специални пожелания Ценов насочи към художника Тодор Митов, който на 14-ти февруари чества рожден ден.
Празничният ден продължи с четене на стихове за виното и любовта. Най-емоцианални бяха младите поети от Литературен клуб „ Ботевци” към СУ „ Христо Ботев” –Враца, който се управлява от поетесата Диана Николчева.
Своите откровени послания за любовта показаха дванадесетокласниците Aнна Иванова,
Владимира Христова, Симона Колева и Велимира Ганчева.
Стихове за виното и любовта прочетоха поетите Иван Пенев, Евдокия Марангозова, Ботьо Гарвански, Петър Доневски, Ваня Попова, Анета Дилова, Огнян Пищиков и други.
Срещата продължи с песни и смешки, в духа на старите врачански зарезански обичаи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР