Любопитството ни води и ни кара да обикаляме градове и

...
Любопитството ни води и ни кара да обикаляме градове и
Коментари Харесай

Наполеон прослави остров Света Елена, който днес е туристическа атракция

Любопитството ни води и ни кара да обикаляме градове и селища, да четем и да слушаме историите на локалните, да запечатваме кадър след кадър и да го споделяме...

Малкият остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан става доста прочут с помощта на френският император Наполеон Бонапарт, който е заточен там и изкарва в заточение тук последните си години. Туристическата индустрия на острова в огромната си част е обвързвана точно с този аспект от историята на острова.

Любителите на пътешествия към този момент имат опция по-бързо да доближават до него. Освен с транспортен съд туристите ще могат и да летят до там. Веднъж седмично ще има полет от летище Йоханесбург, оповестяват международните организации.

Днес дребната английска отвъдморска територия ще одобри първия постоянен цивилен полет. Новият авиопорт ще приема гостите след единствено четири часа и половина полет от най-големият град в Република Южна Африка. Южноафриканската самолетна компания Airling стартира седмични полети от Йоханесбург до Виндхук, столицата на Намибия, и оттова до Света Елена. Обръщаме внимание на най-нетърпелите. За да бъде обаче самолетът задоволително лек и да може да употребява по-малка част от пистата, заобикаляйки зоните с най-силни ветрове, ще бъдат запълвани единствено 76 от 99-те пътнически места.

Две седмици по-късно (в края на октомври) ще отвори порти и първият първокласен хотел на Света Елена - 30 стаи, ситуирани в три здания от джорджианската ера (от 1714 до 1830 г.).

Заради неналичието на транспортни връзки едвам няколко хиляди туристи годишно могат да си разрешат да идват на острова. В момента пощенският транспортен съд - в композиция от товарен и пътнически, има единствено няколко курса в месеца. Летището до момента пък можеше да приема единствено частни полети. Изграждането на "най-безполезното летище в света ", както някои го назовават, погълна над 400 млн. щ.долара. То трябваше да трансформира остров Света Елена в атрактивна туристическа дестинация и да способства за икономическата му самостоятелност. Месец преди откриването му през 2016 година обаче изпитателни полети на аеропорта откриха рискови въздушни течения и приемането на цивилен полети бе отсрочено. Затова на летището кацаха единствено частни и медицински самолети.

Света Еле́на (на британски: Saint Helena) е остров в южната част на Атлантическия океан, ситуиран на 2800 км на запад от крайбрежията на Ангола (страна, намираща се в южната част на Централна Африка). Той е част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство. Малка част от острова: две къщи, където е живял Наполеон Бонапарт, и долината, където е заровен, са територия на Франция. Той е покорен от англичаните откакто губи борбата при Ватерло и прекарва в заточение на острова от 1815 до 5 май 1821, когато умира.

На 4 километра югозападно от столицата Джеймстаун се намира селището Лонгуд , където е бил заточен и умира Наполеон. За местообитание на Наполеон и свитата му е несъмнено просторната къща Лонгуд Хаус (бивша лятна резиденция на генерал-губернатора), ситуирана на нагорнище, на 8 километра от Джеймстаун. Домът, който е обитавал, с истинското си обзавеждане, през днешния ден се охранява от държавното управление на Франция. Той е измежду остовните туристически атракции на острова.

Друга забележителност на късчето земя посред океана е и спиртоварната, която е най-отдалечената в света. Неин специалитет е " тунджи " - бяла алкохолна напитка, направена от бодлива круша, продавана в стъклени бутилки, чиято форма припомня фамозното стълбище.

Островът предлага и други благоприятни условия за рисковано настроените пътешественици - за планинско колоездене, състезателен лов на риба и гмуркане във води, в които видимостта доближава 30 метра. Света Елена е измежду дребното места на планетата, където хората могат да плуват дружно с огромни (и пасивни) китови акули. Той е дом и на 185-годишна костенурка на име Джонатан, на най-дългото право стълбище в света, както и на игрище за голф, което феновете на този спорт би трябвало да обиколят два пъти, пробвайки в това време да не уцелят някоя коза.

Света Елена е открит от португалски мореплаватели през 1502 година. Тогава островът е безлюден, а след 1657 година е ръководен от Източноиндийската компания. В колониалната ера, до построяването на Суецкия канал, островът играе значима роля за корабите пътуващи сред Англия и Индия. Там те се доставят с пресни артикули и вода.

Пристанищен град и столица на Света Елена е Джеймстаун . Градът е учреден през 1659 година от Източноиндийската компания. Изграден е на брега на залив Джеймс. Населението на остров Св. Елена е малочислено и си остава лоялно към Британия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР