Любопитно Незнанието за собственото тяло е пагубно и една книга,

...
Любопитно Незнанието за собственото тяло е пагубно и една книга,
Коментари Харесай

Незнанието за собственото тяло е пагубно и една книга, която променя това

Любопитно Незнанието за личното тяло е пагубно и една книга, която трансформира това Ако девойките се поддържат взаимно, могат да трансформират света, споделят авторките на " В като вагина "  Венелина Стоянова 21 юли 2019, 08:09 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Незнанието за личното тяло е пагубно и една книга, която трансформира това
Незнанието за личното тяло е пагубно и една книга, която трансформира това
 Градина - едно от най-хубавите места за плаж (ВИДЕО)
Градина - едно от най-хубавите места за плаж (ВИДЕО)
 Любимецът на всички дами – Джош Хартнет
Любимецът на всички дами – Джош Хартнет
 Най-вредните привички на планетата
Най-вредните привички на планетата
 Кулинан - най-големият елмаз в света (снимки)
Кулинан - най-големият елмаз в света (снимки)
 Голям празник е през днешния ден! Да почерпят всички с имената...
Голям празник е през днешния ден! Да почерпят всички с имената...
 Лекарка: Купувайте тези пет храни от магазина
Лекарка: Купувайте тези пет храни от магазина
 София Лорен и гърдите на Джейн Мейнсфилд - една от най-легендарните фотоси
София Лорен и гърдите на Джейн Мейнсфилд - една от най-легендарните фотоси

акво е "В като вагина "? Това е първата книга с илюстрации у нас за женското тяло и процесите в него.

Защо напоследък всички приказват за нея? Защото тематиките за женското тяло, секса, менструацията и половата ориентировка към момента са тематики табу у нас.

А това не би трябвало да бъде по този начин, защото както споделят авторките на "В като вагина " - Незнанието за личното тяло е пагубно.

Запознайте се с тях и с самодейността им в идващите редове.

Светла Баева

"Активистка съм с 10-годишен опит в областта на правата на индивида и воденето на обществени акции и връзки. В момента съм шеф "Кампании " във Fine Acts, световна платформа за социално-ангажирани изобретателни решения. Завършила съм Американския университет в България, а по-късно специализирах с магистратура по интернационалните връзки и политология в Холандия ".

Рая Раева

"В момента съм част от екипа на Български хелзинкски комитет – най-голямата правозащитна организация в страната. През последните близо четири години съм работила над разнообразни акции, свързани с правата на дамите. Завършила съм философия в Софийския университет, а на есен следва да направя магистратура по цифрови медии в Холандия ".

Борислава и Михаела Караджови

"Сестри сме и работим като илюстратори с артистични псевдоними – надлежно Borislava Willnevermadeit и Stalker Since 1993. И двете сме приключили Националната художествена академия в София. Михаела специализара магистратура в "Книга и печатна графика ", компетентност "Илюстрация ", а Борислава – във "Визуална връзка ". Работили сме по голям брой планове за корпоративни и неправителствени клиенти като Telenor, Absolut, Volkswagen, United Nations, Fine Acts, Time Heroes, Habitat Bulgaria.

- От какъв брой време се познавате и кое ви сплоти?

Светла: С Рая се познаваме от години поради работата ни в БХК. Работили сме дружно по редица акции и начинания, свързани с правата на дамите, като "Паметни дами " – акция за разпространение на приноса на дамите в българската история и "СуперЖените " – сбирка от просветителни карти за оцветяване. С Борислава и Михаела също се познаваме от дълго време и имаме редица взаимни планове на Fine Acts зад тила ни, да вземем за пример, те участваха в новаторския ни нов формат Fine Acts Sprints, в който образни актьори основават произведения, отдадени на човешките права, в границите на един уикенд.

Рая: Това, което ни сплотява, е желанието ни за смяна на средата, както и провокациите, с които се сблъскваме като дами. Вярваме, че знанието е мощ и колкото по-добре познаваме телата си, толкоз по-подготвени ще сме за света към нас. Ако девойките се поддържат взаимно, могат да трансформират света.

- В последно време всички приказват за вашия общ план "В като Вагина ", кое ви предизвика да създадете книгата?

- "В като Вагина " се основава от Fine Acts, световна платформа за социално-ангажирани изобретателни решения. Книгата е образец за това какъв брой разнородни планове има организацията. Мисията ни е да свързваме актьори и деятели, с цел да работят по взаимни хрумвания в областта на изкуството, които споделят отбраната на човешките права.

Много сме щастливи, че книгата се приема толкоз добре още преди да е излязла! Идеята за нея съществува от дълго време, само че същинската работа започва преди две години, когато започнахме да изследваме тематиката и да сътворяваме наличието. Мотивацията ни пристигна от няколко направления. Най-напред, открихме, че едвам в 10% от българските учебни заведения има часове по полово обучение (според данни, изнесени през 2017 година от Омбудсмана на Република България). Това визира дамите и девойките в непропорционална степен.

Бяхме същински обезпокоени от плашещите статистики за България, които подреждат страната ни, дружно с Румъния, преди всичко в Европейски Съюз по брой нежелани бременности измежду девойки сред 14 и 19 година

Разбира се, имаме и персонална мотивация да работим над сходна книга, тъй като за жал неналичието на полово обучение (както беше и при нас) значи, че нормално са нужни години, до момента в който стартираме да разбираме телата си, по какъв начин работят те и какво ни харесва.

Най-често това се случва с цената на доста страхове, несполучливи връзки и неспособност да приказваме с сътрудниците си. Близо 200 души към този момент са подкрепили акцията ни за фондонабиране. Много хора ни пишат да ни поздравят за концепцията, за наличието и за страхотните илюстрациите, които са дело на Борислава и Михаела.

- Защо съгласно вас даже и през днешния ден, в 21 век, когато технологиите са толкоз развити и децата от дребни имат достъп до всичко, тематики като секса, женското тяло, менструацията, половата ориентировка са табу?

- Теми като женското тяло, секса и менструацията не престават да бъдат табу в България. В страната ни няма полово и здравно обучение като част от наложителната образователна стратегия от 1-ви до 12-и клас. Всяко учебно заведение единствено взема решение по какъв начин и дали въобще да засегне тези тематики в часовете. Цари повсеместен неизречен боязън и терзание, че говоренето по тези тематики ще насърчи децата да имат многочислени и безразборни полови контакти, по тази причина множеството хора заобикалят диалога напълно, мислейки си, че в случай че го пренебрегват, младежите ще създадат същото.

Може би това изяснява за какво толкоз малко учебни заведения в страната са се осмелили да извърнат внимание на казуса. Въпреки че децата имат достъп до всякаква информация онлайн, тази информация нито е тествана за меродавност, нито е поднесена по понятен метод. Това е отлична среда за разпространението на всевъзможни погрешни легенди и стандарти.

- Доколко отговорността е единствено на учебното заведение или единствено на родителите – какво в фамилната среда на едно дете би трябвало да се промени?

- Разбира се, отговорността е взаимна. Не можем обаче да чакаме, че всяко дете пораства в пълноценна фамилна среда и получава всичко належащо в нея, нито пък че всеки родител би трябвало да бъде специалист и преподавател. В фамилията е значимо децата да намират схващане и поддръжка и да могат да беседват с околните си без терзание и позор.

Ролята на образованието и средата обаче също са от извънредно значение в развиването на всеки младеж. Така както има часове по математика и литература, учебното заведение би трябвало да ни приготви да разбираме тялото си и да изградим пълноценна връзка с него, тъй като то ще ни служи цялостен живот.

- Кои са най-неудобните тематики, които засягате в книгата?

- Бихме споделили, че една от най-неудобните тематики в книгата е женското тяло. Според проучване на YouGov, оповестено през 2019 година за Англия, съвсем 50% от дамите не знаят къде се намира вагината им, какво тъкмо е това или въобще не могат да назоват вярно половите си органи.

В България не се организират сходни проучвания, които биха уведомили институциите и надлежно лекарите за пропуските в знанието, настройките, усещанията на дамите по тематики, свързани със половото обучение.

Незнанието за личното тяло е пагубно.

Означава, че нямаме езика, който ни е необходим, с цел да приказваме свободно за него, когато описваме здравословното ни положение на обзор при лекаря или когато приказваме с интимните си сътрудници. Затова в България, както и на доста други места, постоянно използваме евфемизми, тъй като се усещаме неловко да кажем думи като вагина или вулва. Липсата на свободен и неофициален диалог за женската анатомия и нейните функционалности ни оставя неподготвени.

- Имате ли хрумвания и планове за други сходни начинания?

- Все още имаме доста работа по "В като вагина "! В момента тече дарителска акция в интернационалната платформа Indiegogo, посредством която ще финансираме издаването на книгата.

Вече сме събрали 100% от сумата, която ни е нужна за издаване на българска версия на книгата, само че задачата ни е да съберем спомагателни средства, с цел да я издадем и на британски, след което да я отворим за превод на всевъзможни езици. Към момента имаме интерес от организации в Англия, Полша и Румъния, които желаят да работим дружно и да разпространим книгата и оттатък границите на България.

Приканваме всички, които имат предпочитание и опция да ни поддържат, като дарят сума против подарък от наша страна или пък споделят със свои близки. Благодарим сърдечно на всички, които към този момент го направиха!

След като българската версия излезе от щемпел, ще се постараем тя да стигне до допустимо най-вече девойки в страната. От една страна, тя ще бъде налична за свободно четене на vaginamatters.org, а също по този начин ще я разпространим в учебни заведения из страната, с помощта на нашите сътрудници от Loveguide – платформа за полово здраве, които вършат страхотни видеа по тематиката, както и открити уроци в учебните заведения.

Българка определена в световна самодейност за дами – бизнесмени в областта на технологиите

16 известни дами дават препоръки на девойки

- И в последна сметка, по какъв начин можем да променим обстановката и децата да знаят повече по всички тези тематики, а не да се срамят да попитат?

- Промяната би трябвало да пристигна от няколко направления. Първо, половото и здравно обучение би трябвало да станат част от наложителната образователна стратегия, тъй като в страните, където няма такива стратегии, младите девойки и момчета вършат секс за пръв път доста по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространяването на полово излъчени инфекции са доста по-чести.

Часовете в учебно заведение ще разрешат на всички деца в страната да имат еднакъв старт в това отношение. Сексуалното обучение обаче е доста повече от сухи обстоятелства за анатомия и биология. Също по този начин е скъпо младежите да знаят освен какво не би трябвало да вършат, главният фокус на днешното полово и здравно обучение, само че и да развие у тях познания и умения, които ще им оказват помощ да наблюдават здравното си положение и да се грижат за него, да встъпят в пълноценни обществени и полови взаимоотношения, учредени на достолепие и почитание, да се замислят по какъв начин техният избор въздейства върху благополучието им и върху това на другите.

Това са и полезности, които би следвало да се възпитават освен в учебно заведение, само че и вкъщи. За доста родители е неловко да издигнат тематиката. Те също имат потребност от поддръжка и насоки по какъв начин да стартират този диалог, с цел да не завърши всичко само с лекция за това по какъв начин се вършат секс и деца.

Нужна е и поддръжка за гражданските организации, които сега запълват дупката в образованието

- Кои съгласно вас са най-големите провокации освен пред децата в днешно време, само че и пред техните родители?

- Липсата на разговор или по-скоро това, че родителите и младежите приказват на разнообразни езици. Именно по тази причина стремежът ни посредством "В като вагина " е да скъсим тази отдалеченост. Преработвахме неведнъж текстовете, тъй че по едно и също време да дават експертно мнение, само че и да приказват на език, който е понятен, другарски, а не порицава и сочи с пръст.

Информацията в книгата е съветвана с екип от лекари, гинеколози и специалисти, които работят по тематиката от години. Освен езика, водеща роля в книгата имат и страхотните илюстрации на Борислава и Михаела, които вдъхнаха живот на текстовете и сътвориха различим облик на "В като вагина ".

View this post on Instagram
We’ve all heard phrases like "don't sit like a man, you're a lady " or "wear a bra, noone wants to see your nipples " (We’ve covered them because there is still a problem with showing nipples on social media, even illustrated ones, which fortifies the problem we want to communicate here) or "women with shaved heads must be gay " These are more than just words. They became stereotypes and they affect all of us.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР