Любопитно Авигея: Българската народна музика отваря врати към други светове!

...
Любопитно Авигея: Българската народна музика отваря врати към други светове!
Коментари Харесай

"Авигея": Българската народна музика отваря врати към други светове!

Любопитно " Авигея ": Българската национална музика отваря порти към други светове! Александра Василева и Сибина Раденкова имат една обща задача - да възраждат, да съхраняват и популяризират фолклорното ни благосъстояние  Василена Василева 18 юни 2020, 09:58
олклорът. Мнозина споделят, че това е връзката сред предишното и сегашното . Той сплотява, сплотява и подвига духа! И за голяма наслада през последните години се следи наклонността все по-млади хора да демонстрират интерес към него.

Затова взехме решение да ви представим националната музика през очите на две надарени девойки. Александра Василева и Сибина Раденкова.

Те са "Авигея ". Имат една обща задача - да възраждат, да съхраняват и популяризират фолклорното ни благосъстояние.

И двете имат опит и изпълнителски достижения, само че "Авигея " ги събира, с цел да осъществят своите смели креативен фантазии. Те имат вяра, че дружно ще доближат до непознати и в това време по този начин близки до всеки един от нас кътчета на националното ни завещание.

Александра и Сабина съумяват да покажат,

че фолклорната музика има освен голям капацитет, само че и редица преимущества. Както и най-важното – неизчерпаема креативна мощ.

Квартетът е основан през месец октомври 2015 година, а името на групата е въодушевено от Стария завет. Авигея в действителност е една от дамите на цар Давид.

Какво в действителност е "Авигея "? Как се роди концепцията за групата, какво ви сплоти?

Авигея е жена - добра, красива, мъдра и благоразумна. Образът и човешките ѝ добродетели са показани в старозаветната част на Библията. Вдъхновени и впечатлени от нейната житейска история, взехме решение за името на групата. Образът на Авигея съчетава освен външна хубост, омагьосване и харизма, само че и женственост, мощ, храброст и религия.

В името "Авигея " се преплитат звуци в небесна композиция, носещи чувство за независимост, живот, музика. "Авигея " е знак на креативния подтик, туптящ в сърцето на всяка една от нас. Импулс, с който имаме вяра, че ще вдъхновим сърцата и на нашите слушатели.

Обедини ни любовта към музиката и през 2015 година създохме вокална група "Авигея ", като главната ни цел е да запазим достоверността на българската национална ария, само че в същото време да я представим по един нов и настоящ метод на актуалната аудитория.

И двете се занимавате с национална музика от дребни. Какво значи тя за вас?

Музиката показва страсти, провокира страсти, въодушевява, свързва ни един с различен. Тя е неповторим Божи подарък, който мъчно би могъл да се опише с думи…

А българската национална музика е връзката с нашия корен, с бита на предците ни, с историята ни и с благосъстоянието на България! В нея има мощ, мъдрост и трогателен темп, отварящ порти към други светове!

Според вас какви са настройките на младежите в България по отношение на националната музика, има ли тя бъдеще? Или пък може би е нужно да бъде осъвременена? И в случай че да - по какъв начин в това време да резервира идентичността си?

Разбира се, че националната музика има бъдеще. Все повече младежи се обръщат към нея, което може да ни радва, само че доста способства модерното звучене. Осъвременяването кара младежа да се обърне към фолклора с трогване. Да слуша и претърпява българската национална ария по един нов и друг метод.

На какво най-много залагате в своите планове?

На това да бъдем откровени в творчеството си и смели в неговото шерване. Във всяка изпята ария звучи част от самите нас, нашият живот, прекарванията ни, опитностите ни. Всяка ария има своя персонална история и обръщение.

Разбира се, първоизточникът на креативният ни подтик са нашите корени и достоверната национална ария. Красотата в мелодичните линии, нейните орнаменти и многообразие ни

Научихме, че обичате да експериментирате. Разкажете ни повече за това по какъв начин попаднахте в общ план с музиканти като Зигфрид, джаз тромпетиста Ерик Трюфа и една от най-ярките ни национални певици Янка Рупкина?

Да, обичаме да опитвам и да сътворяваме нови и разнообразни неща, което е една от главните движещи сили в работния развой на "АВИГЕЯ ".

За нас е огромна наслада, че за относително късото време, в което съществуваме като група, сме имали опцията да споделяме сцената с изключителни музиканти като Зигфрид, Ерик Трюфа, Янка Рупкина, Теодосий Спасов, Бодуров Трио и доста други. Като един от най-ценните ни креативен опити все още е албумът "Канатица ", който реализирахме взаимно с Иван Шопов през 2017 година. И до през днешния ден албумът се радва на огромен триумф и се приема прелестно от публиката. Съвсем неотдавна финализирахме и план, осъществен взаимно с екипа на фондация "Нашият Дом е България ", в който имахме удоволствието да работим още веднъж с прелестни надарени музиканти като Живко Василев, Стоян Янкулов - Стунджи, Деница Христова и други.

А освен това за последния си план? Как се роди концепцията за него?

Това е родопската ария "Стига ми се, момне ле, навдигай ", интерпретирана по един нов и актуален метод. Песента и видеото към нея реализирахме взаимно с екипът на фондация "Нашият Дом е България ". Идеята се роди след основаването на видеото "Магията на българската роза ", което завоюва Гран При на интернационалния кино фестивал "На източния бряг на Европа ".

Много от хората, гледали "Магията на Българската роза ", ни попитаха коя е финалната ария и къде биха могли да слушат единствено нея. Ето за какво, дружно с Пламен Мирянов, създател на фондацията, взехме решение да презентираме песента като сингъл. И по този начин стартира едно огромно премеждие, изпълнено с доста трансформиращи прекарвания и страсти, свързани с целия снимачен развой! Беше прелестно преживяване, което ще бъде записано в биографичните страници на "АВИГЕЯ ".

Благодарение на екипът на фондацията реализирахме още едно приказно видео към песента "Мома на гора приказва ". Там също изживяхме един изпълнен с завършения декемврийски снимачен ден, в който разбрахме, че обичта ни към музиката ни оказва помощ да преодоляваме и най-смелите провокации, които се изправят на пътя ни.

Какво следва оттук насетне? Имате ли проекти за изяви отвън рамките на България?

Оттук нататък следва разширение на групата и активността ѝ. Имаме доста нови хрумвания, по които работим и които имаме вяра, че напълно скоро ще бъдат осъществени и показани както в България, по този начин и отвън рамките ѝ.

Вие сте от младежите, избрали да останат и да творят в родината си. Какъв зов бихте отправили към тези, на които занапред им следва да вземат това решение?

България е райско кътче, в което имаме свободата да творим, черпейки ентусиазъм от красивата природа, от разнообразието на националната музика и фолклора ни като цяло. Именно за това и нашият избор е да останем тук.

България е изпълнена с богатства и естествени дадености, които бихме могли да използваме по най-хубавият и потребен метод, с цел да създадем и живеем живот, изпълнен с задоволство, хубост и споделеност. Отговорността това да се случи е на всеки един от нас!

Нека не забравяме, че "Съединението прави силата ". Именно и нашият зов е да обединим сили и да сътворим дружно България такава, каквато всички ние бихме желали да бъде.

Накратко - какво е за вас България?

Преди всичко за нас България е ДОМ! Тук са нашите корени, от които черпим живителна мощ и ентусиазъм, с цел да творим битието си такова, каквото е и желаем да бъде.

За нас България е извънредно богата страна, като едно от най-ценните й благосъстояния е фолклорът. Толкова разнороден за дребната си територия. Много чужденци се възхищават на националните песни и танци, шевиците и обичаите, а за наша наслада и от ден на ден българи!

Какво обръщение бихте отправили към читателите на Vesti.bg

От сърце им желаем да бъдат здрави, въодушевени и благословени! Да не се отхвърлят от фантазиите си, без значение от компликациите, които срещат по пътя си, тъй като точно в тези компликации от време на време се крие най-голямата благословия!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР