Любопитно 7 неща в кухнята, които могат да ни разболеят

...
Любопитно 7 неща в кухнята, които могат да ни разболеят
Коментари Харесай

7 неща в кухнята, които могат да ни разболеят

Любопитно 7 неща в кухнята, които могат да ни разболеят Във всяка кухня има няколко повърхности и предмети, които се употребяват всекидневно, само че евентуално не са изцяло чисти  Василена Василева 11 май 2020, 10:34  Светът на дивата природа: Съюзът сред бабуините и лъвовете
Светът на дивата природа: Съюзът сред бабуините и лъвовете
 Том Круз във филм, който ще се снима в космоса
Том Круз във филм, който ще се снима в космоса
 Какви са потребните свойства на тази райска билка
Какви са потребните свойства на тази райска билка
 Виктория Бекъм още веднъж отнесе рецензия, само че дали е заслужена
Виктория Бекъм още веднъж отнесе рецензия, само че дали е заслужена
 Ето кои са спечелилите в
Ето кои са спечелилите в " Един за различен "
 Как да се освободите от напрежението съгласно зодията
Как да се освободите от напрежението съгласно зодията

" Българският Алкатраз " и 5 неща, които сигурно не знаете
 Табуле - националното ядене на Ливан
Табуле - националното ядене на Ливан

езопасността на храната постоянно би трябвало да бъде главен приоритет. А по време на пандемия даже е още по-важно.

Във всяка кухня има няколко повърхности и предмети , които се употребяват всекидневно, само че евентуално не са изцяло чисти . Ако пък постоянно са мокри, те могат да привлекат бактерии и мухъл , които пък са рискови за здравето и могат да ни разболеят .

Ето на какво да обърнете внимание:

1. Стара гъба за миене на съдове

Хората елементарно не помнят, че даже и инструментите, които използваме за разчистване на други домашен предмети, би трябвало да бъдат почиствани и подменяни постоянно. Изследване от 2017 година, оповестено в списанието Nature, разкрива, че гъбите, почистени в сапунена вода или употребявани за разчистване на микровълните фурни, са по-предразположени към задържане на Moraxella osloensis, бактерия, която може да аргументи зараза при тези с по-слаба имунна система.

2. Не дезинфекцирате дръжките на крановете на мивката или пък на вратата на хладилника

Често се сещаме и за тях, когато стартираме да чистим, само че за доста хора не са главен приоритет. А това е огромна неточност. Например, откакто сте обработили сурово месо, кое е първото нещо, което вършиме - отивате до мивката, с цел да си измиете ръцете. Все отново пипате крана със нечисти ръце. Същата идея може да бъде приложена и за дръжките на вратите на хладилника. Важно е да почиствате постоянно тези две повърхности, с цел да избегнете заболявания, пренасяни от храната.

3. Забърсвате кухненския плот, само че не го дезинфекцирате

Между почистването и дезинфекцията има голяма разлика, споделят специалистите. За да намалите микробите можете да употребявате разредена белина за стерилизация.

4. Не сменяте постоянно кърпите, с които подсушавате съдовете си

Ако не сменяте постоянно кухненските си кърпи, това несъмнено покачва риска от преместване на бактерии и в последна сметка да ви разболее. Проучване, показано на годишната среща на Американското общество за микробиология, открива, че кухненските кърпи са свързани с кръстосано замърсяване в кухнята. Колкото са повече членовете на едно семейство, толкоз и бактериите са повече.

5. Не почиствате диспенсъра за вода на хладилника си

И диспенсерът за вода на хладилника ви събира бактерии. А това дали постоянно се сменя водният филтър или не, няма значение за разпространяването им. Това, което има главно значение, е какъв брой постоянно докосвате чучура на дозатора с пръсти. Дори бутилката ви за вода може да замърси дозатора. За да го почистите, използвайте дезинфектант.

6. Не почиствате вярно уплътнението на блендера си

Едно от най-мръсните неща във вашата кухня е уплътнението на блендера. А множеството хора даже не знаят по какъв начин вярно да почистват този кухненски апарат. Международно изследване на NSF открива, че 43% от уплътненията на блендера съдържат следи от мухъл.

Как да го почистите вярно? Отворете го и измийте деликатно всяка обособена част. А с цел да се отстранен всички арестувани миризми, можете да накиснете уплътнението в оцет.

7. Изхвърляте отпадък в мивката

Често доста хора подценяват този фактор. Но това също крие голям риск от разпространяване на бактерии. Учените споделят, че в мивката има повече ешерихия коли в сравнение с в тоалетната, откакто бъде почистена. Причината - мивката е чудесна среда за развиването на бактерията, защото е непрестанно влажна. Бактериите се хранят с храната, която хората пускат в канализацията и остатъците върху чиниите, които оставяме в мивката.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР