Любомир Жечев е сред най-популярните български влогъри в Youtube. Той

...
Любомир Жечев е сред най-популярните български влогъри в Youtube. Той
Коментари Харесай

Влогърът Любомир Жечев: Залагам на поколението, което е необременено с Прехода

Любомир Жечев е измежду най-популярните български влогъри в Youtube . Той е познато лице в онлайн средите най-много с разобличаването на рискова хранителна добавка, която до преди няколко месеца необятно се разпространяваше в обществените мрежи. Работил е в няколко медии като състезателен публицист и кореспондент, а в този момент слага началото на нови изобретателни планове освен в Youtube, а и в други обществени мрежи. Срещнахме се с Любомир Жечев, с цел да ни опише повече за това по какъв начин стартира всичко с влоговете и какви планове предстоят.
Ти си един от най-популярните български влогъри в Youtube. Как стартира всичко? Имаше ли боязън първоначално от това какво ще си кажат хората, дали видеата ти ще се харесат?
Всичко започва не доста от дълго време, доскоро повече от година. Доста време събирах кураж да стартира да фотографирам видеа, тъй като първоначално прекомерно доста премислях какво тъкмо да върша и дали изобщо ще се хареса от хората.
В един миг просто взех решение, че пускам, без да очаквам „ съвършената концепция “ или техниката, която вълшебен ще направи видеата ми шедьовър. Всички сполучливи западни влогъри, които гледах, споделяха това – първоначално най-важното е да създаваш наличие. Идва ти някаква концепция и я реализираш с това, с което разполагаш. Та, по този начин се стараех да върша и аз.
Въпреки, че си приключил публицистика, си решил да направиш необикновен преход – евентуално в някакъв миг си решил, че общоприетото практикуване на специалността у нас не те влече и си предпочел доста по-свободния и креативен свят на YouTube. Защо си направил този избор?
Преходът ми от публицистиката към Youtube е много дълъг. В края на студентството си работих известно време като състезателен кореспондент в Българска национална телевизия и Канал 3, откакто преустанових не изключително сполучливата си баскетболна кариера. Напуснах работата в Канал 3, тъй като във времената, в които всичко ставаше цифрово, аз взех решение, че ще ставам бизнесмен и ще основа безвъзмезден офлайн " guide " за заведенията в София. С помощта на двама другари намираме рекламодатели в продължение на към половин година, след което заведенията осъзнаха, че не им е изключително преференциално да дават по 150 лв. за страничка в някакво малко списание и да не виждат никакъв резултат от това. И този жертван през цялото време план стигна до своя законосъобразен край.
Година по-късно участвах в реалити формата " Къртицата ", от който си потеглих като победител и със 130 000 лв. по-заможен. Това ми оказа помощ да стартира скромни бизнес инициативи и да не ми се постанова да диря друга работа.
Дълго време след „ Къртицата “ мислех, че не желая да се занимавам с обществени изяви и медии и съзнателно не съм търсил такава реализация. Преди две години обаче осъзнах, че съм се лъгал и стартира процеса по събиране на кураж да трансформира това и ето ме в този момент, даващ изявление като влогър.
Ти направи едно журналистическо следствие и разобличи рискова хранителна добавка, необятно рекламирана в Интернет. Какво научи от това следствие и до къде стигна то? Според теб прокуратурата свърши ли си добре работата?
Да стартира в обратна посока - не знам каква работа е свършила прокуратурата, защото към момента нямам отговор от тях дали изобщо са почнали досъдебно произвеждане. Иначе самото следствие стартира от една оповестена фотография на Ричард Величков, посредством която той се хвалеше, че е съумял предприемач. Тогава полюбопитствах с какво тъкмо е толкоз богат и съумял. Така научих за „ неговата “ хранителна добавка и забелязах, че има извънредно съмнителни неща към нея. Стигна се до такава степен, че първичната ми концепция да осмивам YouТube творчеството на Ричард Величков, на което бях попадал, прерасна в това да разоблича извънредно съмнителния му уебсайт и хранителна добавка.
От това следствие си затвърдих нещо, което допусках – че в случай че не се страхуваш да приказваш свободно за нередностите към нас и ги представиш по комичен метод, доста бързо хората ще научат за теб. Просто тъй като съгласно мен българските медии и публицисти са толкоз свързани с властимащите, че хората са изгубили доверието си в тях.
Неслучайно сме на 111 място по независимост на словото. Това обаче е голяма опция за всички YouTube-ри като мен.

Какво изобщо мислиш за тази широкоразпространена процедура – избрани инфлуънсъри се снимат с избрани артикули, които надали употребяват, надали от тях има резултат, само че разчитат – както те, по този начин и хората, които им дават пари – за това, че престижът им в Инстаграм да вземем за пример ще докара до лесни продажби на нещо полуфалшиво.
Не мисля, че има нещо неправилно в самата процедура да направиш реклама на някакъв артикул. Въпросът е, че има едно главно нещо, с което нашенските инфлуенсъри злоупотребяват. Много елегантно от време на време пропущат да упоменат, че избрани изявления са спонсорирани. В Съединени американски щати мисля, че това не просто е целесъобразно от морална позиция, а е законово условие. У нас не съм ревизирал по какъв начин стоят нещата, само че несъмнено на тази тематика има доста материал за „ проверяващо “ видео, защото някои наши „ повлиятели “ са трансформирали профилите си в сергия.
В желанието си да завоюват бързи и относително лесни пари не си дават сметка, че единственият актив, който имат, е доверие на аудиторията. И с всяка безразборна рекламна обява отплъскват аудиторията от себе си.
Когато направи това видео очакваше ли то да има подобен голям отзив?
Не съм очаквал да има чак такава гледаемост. Няма по какъв начин да предвидиш какъв брой гледания ще събере едно такова видео, само че има няколко условия, които способстваха за това нещо. Първото е, че злоупотребата беше доста явна и нагла, само че в това време като че ли незабелязана. Втората съществена причина е, че съгласно Българската организация по сигурност на храните тази добавка е рискова за здравето и е трябвало да бъде изтеглена от комерсиалната мрежа още през 2017 година.
Може би точно това накара стотици хора да споделят видеата и да се получи този вайръл резултат, посредством който доста хора научиха или си припомниха за мен.
В днешно време задоволително ли е да си добър публицист, в случай че институциите не работят в синхрон с теб?
Когато става въпрос за закононарушения, последната дума постоянно имат институциите, тъй че надали има изключително значение дали си добър публицист или не си. Иначе, аз не се считам и нямам никакви планове да се развъртвам като проверяващ публицист. Макар че доста хора чакат от мен да продължа да върша сходни видеа след този случай. Да бъдеш проверяващ публицист в YouTube е много мъчно по няколко аргументи.
Първо, тъй като би трябвало доста деликатно да си проверяваш и подбираш обстоятелствата, да мислиш по какъв начин да ги представиш по ангажиращ метод и да монтираш всичко самичък. Това лишава мноооого време, a регулярността в публикуването на видеа в YouTube е за предпочитане.
Втората причина е, че от чисто човешка позиция, в случай че непрекъснато се занимаваш с хора, които вършат някакви злоупотреби, това като че ли ти изпива от силата и те изцежда прочувствено. Поне аз се усещам по този начин. Затова не желая и нямам желание да създавам единствено такова наличие.

Каква е твоята публика в Youtube, твоите почитатели? Би ли им направил един общ профил?
Не бих споделил, че имам почитатели. Има хора, които в последно време са заинтригувани от видеата, които качвам, но чак пък почитатели. Не съм правил обстоен разбор, само че съгласно мен съм един от хората, които прекатурват визията, че YouТube е място, където се вършат видеа само за развлечение на дребните деца. От известията, които получавам и от статистиките на YouTube, виждам, че хората сред 20 и 35 години са преобладаващата част от моята аудитория. 
Според мен от ден на ден фенове ще откриват YouTube като опция на обичайните медии, по тази причина и чакам броят на влогърите да се усилва, а с това и качеството на създаваните видеа.
Ти участваше в „ Къртицата “ и я завоюва преди години. Кой е най-запомнящият ти миг от него и би ли взел участие още веднъж в сходно реалити?
Имаше доста запаметяващи се моменти, тъй като това беше едно извънредно ексцентрично прекарване. Моментът, в който ме афишират за победител, е този, който ми хрумва сега. Но освен. Много неща се случиха в това предаване. Със сигурност не скърбя, че съм взел участие, тъй като изпитах невероятна страст.
Дали бих взел участие още веднъж в някакъв реалити формат? Два пъти съм водил диалози за вероятно мое присъединяване в " Биг Брадър ", само че по този начин и не се стигна до това да вляза в предаването, за което почтено казано сега се веселя извънредно доста.
На този стадий от живота си не мисля, че бих взел участие още веднъж в подобен вид предаване, тъй като не изпитвам потребност да получа някаква финансова премия, против която да прибавя към името си " оня от еди кое предаване ". Осъзнавам какъв брой неуместно звучи, поради обстоятелството, че самият аз завоювах риалити, само че оттогава минаха 6 години и бих споделил, че множеството хора, които ме познават сега, ме знаят като „ оня от YouTube с яките видеа “.(смее се)
Какви са най-честите тематики, които засягаш в своите видеа? Кое те въодушевява?
Нямам съответни тематики. Когато отворите канала ми, въпреки видеата да са към 40, ще забележите, че те са на най-разнообразни тематики. Не желая да се слагам единствено в една рамка – да речем на така наречен следствия, с които множеството хора ме свързват.
На мен ми доставя наслаждение да върша такива видеа, само че не и да върша единствено такива видеа. Когато ми пристигна концепция, която ме ентусиазира задоволително, ще опитам да я осъществя. Независимо дали става въпрос за подигравателен коментар на други влогъри, разпределяне на пари на непознати, влог от пътешестване, ревю на телефон или откриване на нередности.
Според мен, с цел да имаш триумф в YouТube, би трябвало да чуваш добре вътрешните си стремежи и да следваш тях, въпреки от време на време публиката да желае друго.
Вярвам, че в случай че избираш тематиките си единствено съгласно мненията на другите, доста бързо ще загубиш силата, с която си почнал да работиш. По мое мнение, хората, които са се абонирали за канала ти, те гледат преди всичко поради личността ти и по-късно за тематиките, които представяш.
А аз може би за пръв път в живота си усещам, че съм намерил своето предопределение, колкото и да звучи смехотворно на някои. Вчера си мислех, че не бих спрял да сътворявам видеа, даже да стана мултимилионер, което някъде чух, че е сигурен знак, че сте подхванали вярното начинание. Знам, че започнах, воден от желанието да върша това, което ми доставя наслаждение, тъй че не мисля да се отбивам от този път.
Някога мислил ли си си да се откажеш? Отчайвал ли си се от отрицателни мнения да вземем за пример?
Не съм мислил да се откажа, тъй като въпреки всичко от относително скоро се занимавам с това, а и почтено казано не съм имал кой знае какъв брой хейт мнения. Въпреки това не се тормозя от тях. Ясно съзнавам, че са част от „ играта “ и не е изключено в бъдеще и аз нещо да сгафя. Но в случай че те е боязън от мнения вид „ доста си зле, брат “, по-добре не се захващай с това.
В началото, когато имаш дребна публика -100 или 200 души, е по-трудно да намираш мотивация да създаваш наличие, само че просто не би трябвало да спираш. Лично аз не се притеснявах изключително, че първите месеци видеата ми се гледаха главно от фейсбук приятелите ми, въпреки в този момент да не укривам, че изпитвам извънредно удовлетворение, че над 60 000 души са сметнали, че има за какво да се абонират за канала ми.
Но с цел да стане това, първо би трябвало да натрупаш наличие. Да, по-голямата част от клиентите ми схванаха за мен от видеата за Ричард Величков, само че по-късно изгледаха и старите ми и взеха, че ги харесаха. Влогър се става за „ дълготрайната игра “. Може би образец за това, че първоначално гледанията не са най-важното е едно мое видео, което снимах на битака. Месец откакто го качих имаше към 2-3 хиляди гледания, само че след липовонската сага към този момент са над 250 хиляди.
Най-скорошните ти видеа са за това по какъв начин раздаваш пари на инцидентни хора по софийските улици. Даваше им да вземем за пример по стотачка за правилен отговор на въпроси от обща просвета. Би ли споделил по какъв начин се зароди тази концепция и какво те предизвика?
Не е някаква някаква гениална концепция, която аз съм измислил. Видях го от MrBeast, който е един от най-известните ютюбъри сега. Имах концепцията за това видео в главата си още когато имах 1000 почитатели. Дори тогава вървях на една среща с комерсиалния шеф на един от огромните български уеб сайтове, с цел да му презентирам концепцията. Имам я записана на видео, само че не е предавана, тъй като в началото той се съгласи, само че в следствие се отхвърли, а не беше редно да ги компрометирам. 
Месеци по-късно, откакто направих видеото с раздаването на пари, още 7-8 компании ми предлагаха също да ме спонсорират, само че отхвърлих, тъй като взех решение, че до Нова година ще си популяризирам уеб страницата за персонализирани видеа от Дядо Коледа. Но след Нова година мисля да осъществявам още такива видеа, тъй като ме зареждат с извънредно положителни страсти. Да се надяваме, че до тогава рекламодателите няма да се откажат.


Защо съгласно теб общата ни просвета от ден на ден понижава – от полезност в отминали времена през днешния ден наподобява като непотребен товар, за който като че ли се счита, че даже пречи за кариерното развиване, което сякаш допуска друго – колкото се може по-тясна специализация.
Не мисля, че общата ни просвета преди години е била кой знае какъв брой висока. Не мога да върша генерални систематизирания. Не съм от тези, които ще кажат, че става все по-зле и че младите са извънредно необразовани. Всяко потомство си има своите единици, които ще се отличат и ще пернат страната напред. Аз съм оптимист. Вярвам, че поколението, което израства с новите технологии, е това, което ще направи стойностни промени, тъй като е необременено от историческото ни минало и най-мрачните години на така наречен ни преход.
Имаш ли някакви ясни хрумвания за по-нататъшно развиване или живееш за мига и не мислиш за нещата в отдалечен проект?
На първо място да продължа да сътворявам видеа. Ще опитам след Нова година по този начин да си провеждам нещата, че да отстранявам повече време за това. Обмислям да си направя и втори канал за подкаст. Вярвам, че в случай че си деятелен, към това занятие, може да се родят доста други забавни планове.
Имам една съответна концепция за онлайн платформа, като работата по нейното пускане ще стартира незабавно след Нова година. Не бих разкрил сега за какъв уебсайт тъкмо става въпрос, само че е обвързван с видеа, влогъри, инфлуенсъри и други известни персони.
Някъде в мен живее и концепцията да основа продуцентска компания за продукция на видео наличие в разнородни форми – корпоративни видеа и реклами, онлайн излъчвания и формати и други Нещо сходно правихме с група другари за известно време, преди да стана влогър и в случай че си създадем добра организация може би бих се захванал и с това. Стига да не ми пречи на това да си првя клипове самичък.
Колко страни обиколи и какъв брой време мина, с цел да откриеш себе си и това, което в действителност ти доставя наслаждение?
Минаха към 5 години – от 2014 до 2018, с цел да се осмеля да стартира това, което върша в този момент. Пътуванията ми не са били с тази цел постоянно, въпреки това да беше главната ми мотивация да потегли за Тайланд преди три години.
Именно там като че ли си споделих дефинитивно, че ще поема по път, който е обвързван с публичността. Защото, с цел да си сполучлив в YouTube, значи огромен брой хора да гледат това, което правиш. А в дребна страна като нашата, в случай че доста хора гледат видеата ти, значи ще добиеш някаква известност.
Не ме разбирай неправилно, не се считам за прочут, не ми е и това мотивацията да стана влогър. Но си давам сметка, че публичността е скачена с триумфа в това начинание. Тя носи със себе си както позитиви, по този начин и негативи, които главно са свързани с мнения от непознати хора. Обидните думи и така наречен хейт обаче считам, че може да съсипят душeвността на някой, който не е подготвен да бъде по-разпознаваемо лице.
В този смисъл, към 5 години ми бяха нужни, с цел да усетя в себе си, че имам вътрешната резистентност да се впусна в това премеждие.

Впрочем изкарват ли се задоволително пари от влогърство у нас? Може ли човек да се устоя единствено от това или пък – има задоволително образци на Запад – да забогатее.
Средата в България няма база за параленост със протичащото се на Запад и най-вероятно в никакъв случай няма да има. В същото време аз мисля, че в не изключително далечно бъдеще и българските влогъри ще печелят доста пари. Според мен сега се броят на пръсти българските канали, които изкарват прилични средства единствено от YouTube рекламите, които се излъчват по време на видеата им.
По-големите суми идват от спонсорски партньорства и моето мнение е, че тези суми ще стават все по-големи в идните години. Причината е, че от ден на ден бизнеси откриват YouTube като канал за реклама, а колкото повече рекламодатели има, толкоз повече се усилват и цените за реклама.
Броят и междинната възраст на хората, които употребяват наличие в платформата също се повишават прогресивно. В момента пораства потомство, което не гледа телевизия, а телефоните си. Ако някой от вас мисли, че децата, които през днешния ден гледат клипчета, на следващия ден ще застанат пред тв приемника, аз не считам по този начин. Темата за парите постоянно е доста любопитна. Освен упоменатите нагоре благоприятни условия за монетизация - има и други – продажба на мърч, книги, курсове, афилиейт линкове и така нататък
Моято прогноза е, че след 3-4 години най-популярните влогъри ще имат висок стандарт на живот, само че в случай че това е мотивацията Ви да започнете, няма да Ви се получат нещата. Водещото е удовлетворението от това, че реализираш една спонтанна хрумка в главата си в 10-минутно видео. Парите вероятно идват по-късно. Ама вероятно.
Какво е належащо, с цел да бъдеш добър влогър?
Най-важно съгласно мен е това да си откровен с аудиторията си, тъй като в случай че излъжеш за нещо и мислиш, че ще остане завалено, значи си огромен добряк. Интернет помни. Може 3 месеца лъжата да остане скрита, само че рано или късно ще се върне като бумеранг. А един път загубиш ли доверието на хората, няма по какъв начин да си го върнеш.
Мисля, че второто предписание, което към този момент няколко пъти го споделих, е да се водиш от личните си стремежи, а не тези на кометиращите.

Какво обичаш да правиш отвън видеата ти? Какъв е Любомир Жечев, когато няма камера пред него?
В огромна част от времето съм си същия. Хем разглезен, хем се пробвам да върша и по-сериозни неща. Според мен една от най-отличителните ми черти е иронията, която може би ми оказва помощ във видеата, само че постоянно пречи в общуването ми с непознати.
От най-ранна детска възраст се държа по този метод и приказвам като че ли осмивам всичко, само че това от време на време основава компликации в връзката ми с непознати, тъй като те си мислят, че се държа пренебрежително, а в действителност не е по този начин. Аз си го изяснявам, че съм усвоил някаква странна защитна реакция, подбудена от неустановеност да поддържам връзка свободно. Опитвам се да трансформира това в себе си.
Иначе друго отвън видеата - играя баскетбол в една аматьорска лига в София. Събираме се поради любовта към спорта, тъй като както се споделя - Ball is Life.
Интервю на: Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР