Любомир Фръчковски, libertas.mkНавлизаме в много критичен период на геополитическите влияния

...
Любомир Фръчковски, libertas.mkНавлизаме в много критичен период на геополитическите влияния
Коментари Харесай

Кремъл иска Западните Балкани да бъдат буферна зона на Руския свят и Запада

Любомир Фръчковски, libertas.mk

Навлизаме в доста сериозен интервал на геополитическите въздействия на Западните Балкани (Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна). Това може да се проучва от две позиции: положението на разширението на Европейски Съюз (евроатлантическото късно-либерално идеологическо влияние) и в това време въздействието на Русия (и спорадично - икономическото въздействие на Китай, изключително в подтекста на съветската експанзия против Украйна) – източно ортодоксално, властническо и нездравословно въздействие.
Тези

опорни точки

дават ясна картина на положението на района и фантазиите на страните, които занапред еволюират в избрани интернационалните субекти под тези въздействия.
Формално положението с евро-атлантическата интеграция е следната:
-Македония: член на НАТО, в напреднали договаряния по евроинетграцията ( " водач в района " каквото и да значи това, само я блокира вътрешният про-руски закостенял отпор против конституционните промени и вписването на българите като малцинство в преамбюла на Конституцията).

- Албания: в НАТО, в напреднала позиция по договарянията с Европейски Съюз.
- Сърбия: идеологически отпор против евро-атлантическата интеграция, с позиция за изчакване на международна геополитическа смяна и по-голямо въздействие на Русия и Китай, колапс на Европейски Съюз и Америка-НАТО и " връщане на историята ", коригиране на всички „ несправедливости “ нанесени на Сърбия от войните от 90-те, Косово, Босна и така нататък Изключително регресивна националистическа позиция, властническо политическо водачество, само че и стопански прогрес и китайско финансово въздействие в страната.
- Черна гора: в НАТО, само че в застой с европейската интеграция заради отрицателния политически баланс сред просръбските и черногорските прозападни политически въздействия в държавните институции.

- Босна и Херцеговина: нефункционална страна, непрекъснато блокирана от Република Сръбска и опасност за обособяване, с покана за договаряния с Европейски Съюз и незнаен излаз от тях.
- Косово: в непрекъснат блян за необятно интернационално признание, само че с избрана наклонност към американските сътрудници и непрекъснато повтаряне на произшествия със Сърбия, с което се компрометира процесът на евроатлантическото ходатайство в рецесията със Сърбия.
Активните спешни огнища в района са под някакъв надзор (Косово -Сърбия, Република Сръбска-Босна), само че не са в положение да уголемяват рецесиите, само че са непрекъснато тлеещи.

Езикът на Брюксел

по отношение на разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани е доста по-добър (особено след експанзията на Русия против Украйна), само че ентусиазмът за разширението на терен понижава (макар, че към момента е над 50%).
Това е парадоксът на Европейски Съюз в района.
Процесът на разширението се води комулативно и на две равнища: икономическа помощ обвързана с политически промени и промени за върховенството на закона - и в тази триада, тя е основната за основни демократични промени и значи освен икономическа помощ и освен напън за политически промени.
Държавите друго реагират на този " скрит план " на Европейски Съюз: някои го одобряват като потребен за тях, някои го отхвърлят и маневрират (ако могат) с други сътрудници.
В тази междина на политики на приемане-отхвърляне на политиките на Европейски Съюз се намесва икономическият китайски и изключително

идеологическият съветски интерес и въздействие

Днес, в този сериозен миг, за който приказваме, Европейски Съюз има съперник във връзка с икономическата помощ в лицето на Китай (който дава заеми и за изцяло неприемливи планове, единствено с цел да проникне в района и посредством него в Европа).
Някои страни имат обществени финанси изцяло зависещи от финансовите задължения към китайските си кредитори. Но на втори проект, се явява идеологическото нездравословно въздействие и засилен съветски напън и наличие.
Исторически съветското въздействие в района на Балканите има дълга традиция. Но след експанзията против Украйна и изключително след съветските " триумфи " там фокусът на това въздействие става по-ясен и по-агресивен.
Ако предположим какъв може да е " План А " на Кремъл за района, той би бил: след " анексирането " на Беларус и Украйна като огромни славянски народи към " Майка Русия " (като под анексиране тук разбираме преобладаващо въздействие на съветските интереси), районът на Западните Балкани и изключително славянските страни, би трябвало да бъдат

превърнати в буферна неутрална зона

(със прикрито или очевидно съветско въздействие, на по този начин наречения " Руски свят ". Сърбите (Вулин) копират този израз наричайки " Сръбски свят " техните територии отпреди войните през 90-те) по отношение на Запада и неговите отбранителни и стопански съюзи (НАТО, ЕС).
Това би била някаква оперативна реализация на националистическата линия Иван Илин-Александър Дугин-Владимир Путин на сегашната геополитическа линия на Русия в тази част на света, която не е мъчно да бъде разбрана, само че е прекомерно брутална като реализация.
Но тъй като войната в Украйна е с към момента незнаен край, а България, Македония, Албания, Черна гора са членове на НАТО, останалите (без Сърбия, която по думите на Путин, дружно с Унгария е неговия максимален триумф в Европа) – се намират на някакъв път към Европа.
И в тази обстановка, наподобява,

Русия развива " План Б ":

Руското въздействие всекидневно се свързва с десни, националистически партии, властническо или популистки ръководени и въодушевени от антимюсюлмански, ислямофобски концепции, ксенофобски към бежанците и мигрантите, антифеминистки, анти ЛГБТQ+, консервативни и патриархални, основани на доминация или мечти за доминация, поддържат и подтикват намесата на православната черква или нейни фракции в политиката на основата на пан-ортодоксалността, оферират интернационалните съюзи-алтернатива на Европейски Съюз.
Това съветските служби правят посредством финансирането на политически партии, на неправителствени организации на гражданското общество, които се " борят срещу натрапените западни полезности, употребяват ги за пазаруването на бизнеси, благосъстоятелност на земя и здания.
Но най-токсична е тяхната пропагандна ориентировка за потреблението на обществените медии за основаването на общо положение на непредвидимост, на неустойчивост и неустановеност в бъдещето, на положение на пост-истина, в което разпространението на фейк-нюз и неистини е постоянна осведомителна " игра ", в която победител е този, който пласира повече такива.
Целта е да се сътвори прочувствено и групово положение на прочувствена непоносимост, липса на доверие, недодялан нихилизъм и

царуване на тайни теории на заговора

В този смисъл съветските вложения и пазаруването, непосредствено или посредством медиатори, на малките екрани, портали, вестници е трагична и сериозна опасност за младите демокрации на Балканите (български сътрудници ми демонстрираха документ, от който излиза наяве, че 72% от всички отрицателни текстове срещу нормализирането на българо-македонските връзки са с източник медийна компания благосъстоятелност на съветски олигарх!?).
Едновременно с това тези трендове, които ние усещаме изключително мощно и трагично, са и европейски проблем поради съветската политическа интервенция.
Кои се сериозните моменти които могат да бъдат употребявани за това токсично съветско въздействие в страните от Западните Балкани и какво може да се чака:
Първата заплаха би било забавянето на темпото на евроинтеграцията; втората заплаха е

отдръпването на Съединени американски щати от наличие на Балканите;

третата заплаха е недоразвитост и деволюция на самите нежни демокрации, най-често с изолирането на страната посредством популистки, националистически и властнически водачества.
И в умозаключение ми идва на разум мисълта на Тери Игълтън за " тъмната вяра ", което значи да имаш вяра, само че да не си (неоснователен) оптимист!
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР