Любителите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща възможност да

...
Любителите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща възможност да
Коментари Харесай

Уникален спектакъл на небето. Рядка възможност, видима с просто око

Любителите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща опция да видят комета с невъоръжено око - прекарване, което се случва " един път в живота ", съгласно астрономи, представени от Прес асосиейшън/ДПА. 

Откритата едвам през август кометата Нишимура, ще бъде най-близо до Земята след седмица. Небесното тяло ще се вижда от Северна Европа тъкмо преди зазоряване във вторник, 12 септември.
-->
Обектът, който се движи в космоса с 386 000 километра в час, към този момент се вижда с невъоръжено око, съгласно професор Брад Гибсън, шеф на Центъра за астрофизика " Е. А. Милн " към университета на Хъл.

По думите на Гибсън Нишимура може да бъде забелязана в часа след залез слънце и в часа преди зазоряване, като се гледа на изток-североизток, към полумесеца и Венера.

На кометата са нужни 500 години, с цел да обиколи Слънчевата система, добави Гибсън. За съпоставяне - на Халеевата комета, която провокира огромен интерес по време на последното си близко посещаване на Земята през 1986 година, са й  необходими 76 години. 

" От тази позиция напълно не е пресилено да кажем, че да видиш Нишимура е рядка и вълнуваща опция, която се дава единствено един път в живота ", добави Гибсън. 

Най-добрият късмет кометата да бъде забелязана с невъоръжено око е на 12 септември, когато тя ще се намира на 125 милиона километра от Земята.

Кометата C/2023 PI е кръстена на японския астрофотограф Хидео Нишимура, който я снима с дигитален фотоапарат на 11 август.

Нишимура ще премине най-близо до Слънцето на 17 септември, когато ще бъде " единствено " на към 44 милиона километра от него. Предвид близкото разстояние има действителен късмет кометата да не оцелее. 

Учените към момента се пробват да дефинират размера на Нишимура. Според Брад Гибсън диаметърът й може да варира от няколкостотин метра до няколко километра.

Специалистът позволява, че кометата може да е виновна за метеорния поток Сигма-Хидриди, който се следи всяка година през декември. 

Гибсън споделя още, че няма заплаха от конфликт на Нишимура със Земята, защото астрономите деликатно са картографирали орбитата и скоростта й на придвижване, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР