Любителите на кафето са добре запознати и с другото негово

...
Любителите на кафето са добре запознати и с другото негово
Коментари Харесай

Защо от кафето ни се дохожда до тоалетна

Любителите на кафето са добре осведомени и с другото негово въздействие…

Феноменът е общопризнат измежду феновете на напитката, макар че, изненадващо, по въпроса няма доста научни проучвания. В едно малко изследване 29% от хората декларират, че кафето им дава предпочитание за дефекация. Макар и да е забавен (и/или досаден) въпрос, да се откри на какъв брой хора им се дохожда до тоалетна след капучиното не е приоритет номер едно на (повечето) учени.

Затова има малко проучвания в тази област и на механизма, който стои зад нея. Но преди всичко да отбележим – всяка течност ще помогне за стимулиране на придвижването на червата, като омекоти наличието им. Малки изследвания обаче демонстрират, че кафето подтиква работата на червата, в това число едно, при което е спусната „ шестсензорна твърдотелна сонда доникъде на напречното дебело черво “ на 12 здрави доброволци.

„ Кофеиновото кафе, безкофеиновото кафе и храната провокират по-голяма интензивност в дебелото черво с по-голяма повърхност под кривата на вълните на налягане [тоест, кривата, която отбелязва вълните на налягане, доближава по-високи стойности] и по-голям брой контракции спрямо водата “, пишат създателите в изследването, което съпоставя резултатите на кофеиновото, безкофеиновото кафе и храната с тези на водата. Те заключават, че „ кафето с кофеин подтиква двигателната интензивност на дебелото черво. Нейната големина е сходна на тази при хранене, 60% по-силна от водата и 23% по-силна от безкофеиновото кафе “.

Това допуска, че кофеинът може да играе роля в стимулирането на придвижването на червата… макар че може да има и нещо друго в кафето, като се има поради, че резултатът на безкофеиновото кафе също е по-силен от този на водата. По-късно извършено изследване, при което е следена функционалността на аноректалния тракт след банкет на кофеин, дава спомагателни доказателства, че той играе роля.

„ Кофеинът – 3,5 мг на кг телесно тегло в 200 мл вода – докара до по-силни контракции на аналния сфинктер както в базовия интервал, по този начин и по време на непринудено притискане. Сензорният предел също беше понижен, което докара до по-ранно предпочитание за дефекация “, написа екипът в своето изследване. „ Консумацията на кофеин може да докара до по-ранно предпочитание, което да докара до дефекация, в случай че аналният сфинктер може да се отпусне непринудено. “

Това обаче не е цялата история – и част от нея може да е обвързвана с това, че кафето усилва производството на гастрин. Едно изследване открива увеличение на хормона, който подтиква червата, след консумация както на нормално, по този начин и на безкофеиново кафе.

„ Изпиването на 100 мл. нормално или безкофеиново кафе води до бързо и трайно повишение на общия гастрин; междинните интегрирани изхождания след постоянно или безкофеиново кафе са надлежно 2,3 и 1,7 пъти по-високи от стойностите в контролния тест. Обикновеното и безкофеиновото кафе имат общо мощно гастрин-освобождаващо свойство “, написа екипът в своето изследване.

Точният механизъм на този развой обаче остава мистерия.

„ Нито дистензията, нито осмоларитетът, нито калцият, нито наличието на аминокиселини в разтвора на кафето могат да обяснят това свойство, което надлежно би трябвало да се припише на някаква друга неидентифицирана съставна част. Това свойство се губи най-малко отчасти в процеса на премахване на кофеина “.

В умозаключение: Кафето фактически кара някои хора да им се доходи и кофеинът е огромна част от това, само че има и друга съставна част – която не е изцяло отстранена от процеса на декофеинизиране – която има същият резултат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР