Любителите-астрономи могат да наблюдават новооткрита комета. Пред Дарик радио физикът Пенчо

...
Любителите-астрономи могат да наблюдават новооткрита комета.
Пред Дарик радио физикът Пенчо
Коментари Харесай

Наблюдаваме новооткрита комета

Любителите-астрономи могат да следят новооткрита комета.

Пред Дарик радио физикът Пенчо Маркишки изясни, че кометата ще премине най-близо до Земята на 12 септември 3 – на 125.4 млн. километра, а на 18 септември ще премине през своя перихелий – най-близката до Слънцето точка от своята орбита, на 33.6 млн. километра от звездата.

Кометата е открита на 12 август от фена астроном Хидео Нишимура. Наречена е на неговото име - C/2023 P1 (Nishimura).

Физикът Пенчо Маркишки съобщи пред Дарик, че изискванията за наблюдения на кометата не са лесни, макар яркостта ѝ.

Той посочи, че от географските ширини на България кометата към този момент се следи, само че единствено инструментално - с телескоп или бинокъл.

До 12 септември кометата ще се следи заран рано в съзвездието Лъв. В последната заран на този интервал – на 12 септември, кометата ще изгрее близо 1 час преди Слънцето – в 05:52 ч. за София. Тогава се чака тя да бъде към този момент с бляскавост към 2.7-ма забележима звездна големина – повече от приблизително ярка звезда, гледана с невъоръжено око.

След това от 14 септември кометата ще се следи вечер.

В този интервал Маркишки посъветва феновете да търсят невисок небосвод в посока Запад, в отдалечени от градовете места.

Любопитно е, че през август ще следим второ пълнолуние или така наречен „ Синя луна ” – първото беше на 1 август, а идното е на 31 август. Маркишки изясни, че на към 2 години и половина се следят две пълнолуния в границите на един календарен месец.

През октомври предстоят още лунно и слънчево затъмнение. На 14 октомври ще има пръстеновидно слънчево затъмнение. А през нощта на 28-29 октомври от България ще може да се следи отчасти лунно затъмнение. Тогава долният десен завършек на лунния диск ще потъне в земната сянка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР