Лятото започна и съвсем няма да можете да отворите своя

...
Лятото започна и съвсем няма да можете да отворите своя
Коментари Харесай

Разнообразете почивката си: Най-добрите летни дестинации на Балканите

Лятото стартира и напълно няма да можете да отворите своя Фейсбук и да не видите фотоси от гръцкото море и други " модерно " дестинации. И изключително, в случай че приятелите ви следват трендовете, от Хърватия. Но, както отбелязва Bloomberg, страната се изпълни с толкоз туристи, че към този момент не може да намерите прелестно, умерено местенце за лятната си отмора.

И по тази причина изданието предлага няколко други възможности на Балканите, измежду които и София. Сред тях има по нещо за всекиго.

Защо да изберете някоя от тези дестинации, обръща се Bloomberg към читателите си от целия свят? " Същата недокосната естествена хубост, впечатляващa комбинация от култури и малко тълпи ". И също така, макар раздраното от войни минало на района, през днешния ден Държавния департамент на Съединени американски щати счита Балканите за по-сигурно място от редица места по Западна Европа.

Най-доброто място за фамилии: езерото Блед, Словения

 Снимка 359832
Източник:

Докато в по-голямата част от района е ужасяваща горещина, в Словения температурите са много по-приятни, с помощта на множеството езера и покрити с гори планини. Освен това страната може да се похвали с добра инфраструктура и първокласни места за настанявания.

Ще са ви нужни сред пет и седем дни. Какво може да вършиме там? Прекрайте ден или два по очарователните улици на Любляна, а след това тръгнете към магическото езеро Блед. Черквата, издигната през 17 век, зад която се извисяват могъщите Юлийски Алпи, е едно от най-известните места в страната. Наблизо пък е естествения парк Триглав, който крие най-високият връх в Словения, секрети водопади, езера и каньони.

Виндгарското ждрело предлага живописни пътеки за фамилии. 30-минутно пътешестване до езерото Bohinj пък предлага завършения като каране на лодки, каякинг, обиколки и други.

След това се отправете към Тромея, забележителност покрай дребното алпийско село Kranjska Gora на север. Възрастните ще оценят очарованието на дребните градове, до момента в който децата ще се радват да застанат на тристранната граница, където Словения среща Италия и Австрия.

Къде да отседнете: резервирайте една от 31-те стаи в типичен жанр във Вила Блед, реставрираната лятна резиденция на Йосип Броз Тито, късният президент на Югославия.

Най-доброто място за пътешественици: Националния парк Дурмитор в Черна Гора

 Снимка 359833
Източник:

Малката страна развива голяма известност за невероятните си крайбрежия и националните си паркове. Влаковете там обаче са малко и мудни, по тази причина ви е нужна кола.

Ще са ви нужни три до пет дни. Какво да видите? Запалете колата и се разходете по пътищата, които прегръщат небесносиния залив Котор. Намиращ се надълбоко в масивите на Динарските планини, крепостният град Котор към момента пази стените от 14 век - най-приятни за разглеждане по залез, когато златната светлина се отразява в римските църкви и в блестящите води.

Прекрайте ден или два по върховете в националния парк Ловчен, откъдето гледката преди време накара Джордж Бърнард Шоу да възкликне: " В парадайса ли съм или на Луната? ". Последната ви спирка ще е островчето Свети Стефан.

Най-доброто място за планинари: Проклетия, Албания

 Снимка 359834
Източник:

Албанските Алпи се намират северозападния част на страната и наподобяват толкоз непроходими, че локалните ги назовават Проклетия. Но опитните планинари ги намират за очарователни поради непокътнатата просвета в местностна и непокътнатите естествени чудеса.

Ще са ви нужни сред четири и пет дни. Започнете, като опитате локалния живот в античния и изпълнен с джамии град Шкодер, покрай границата с Черна гора. Там възрастните мъже играят карти на сянка в парковете на града, а младите пият турско кафе в кафенетата.

След това скочете на лодка до чудатото селите Валбон, откъдето осемчасов преход свързва отделените села с гъстата гора в националния парк Тет. На 1800 м надморска височина ще достигнете прохода Валбон, а оттова ви чака приятна разходка през гората, до момента в който достигнете римско-католическото селце Тет.

Най-доброто място за запленените от културата: Мостар в Босна и Херцеговина

 Снимка 359835
Източник:

Почти изцяло опустошен през траялия десетилетие югославски спор и ужасяващата босненска война, историческият град Мостар се трансформира в културната столица на района - място, където джамии от 16 и 17 век и модерно улично изкуство съвършено се допълват.

Ще са ви нужни сред един и три дни. Наскоро възобновения Стари мост, съвършен образец за ислямската архитектура от 16 век, е толкоз изящен, че си заслужава градът да бъде упоменат даже и единствено поради него.

Над 100 фрески могат да бъдат открити в град. Някои от тях са в " Кулата на снайперистите " - осеметажна банкова постройка, употребена преди време като база от хърватите и сърбите по време на спора.

Само на 20 минути път около река Буна е манастира Суфи от 15 век.

Най-доброто място за урбанисти: София, България

 Снимка 319048
Източник:

Изданието показва като най-хубаво място на Балканите за тези, които просто не могат да се отделят от интензивния и пъстър градски живот София. Припомняйки, че градът е обитаем още от към 7000 година преди Христа, то изброява отличните заведения за хранене и невероятния брой паркове, необятни булеварди и тихи улици с кафенета, арт галерии и съвременни магазини.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР