Лятото дойде, а малко след него идва и празникът Еньовден.

...
Лятото дойде, а малко след него идва и празникът Еньовден.
Коментари Харесай

Празник на билките в село Асеновци

Лятото пристигна, а малко след него идва и празникът Еньовден. Затова и представители на НЧ „ Съзнание 1894 “, взаимно с личния състав на ДГ „ Слънце “ филиал село Асеновци взехме решение да създадем нещо красиво и потребно, да срещнем децата с празника и да съхраним традициите, с което да превърнем този ден паметен за тях.



И макар, че вървим с един ден напред и нямаше по какъв начин дружно с децата да наберем билките преди изгрев слънце, ние огромните се погрижихме да наберем билките и да създадем празника.



Като на празник всички бяха пременени с красиви национални носии- и дребни, и огромни. Дамите от ЖФГ „ Осъмски ритми “ и госпожите Елка Иванова и Денка Станева дружно със Лидия Григорова и Сашка Георгиева донесоха доста и разнообразни билки и в двора на детската градина направихме хубав еньовски венец.



Младите и красиви девойки Валя Йорданова и Деси Якимова от читалището държаха високо венеца и приканваха всички присъстващи да минат под него за здраве. Елена Колчева срещна децата с всяка една билка и им описа по какъв начин се използва и коя болест лекува. Децата слушаха с интерес и задаваха доста въпроси. Всяко детенце държеше в ръце китка билки, чийто мирис се носеше навсякъде в двора. А от пресните билки сварихме апетитен и благоуханен чай, от който отпихме всички.

Децата рецитираха стихове и пяха песнички за празника, а дамите от своя страна поздравиха децата като изпяха национална ария, от чието осъществяване се впечатлиха както децата, по този начин и госпожите.

„ Нека заболяванията са надалеч от нас, а здравето в никакъв случай да не ни напуща! “- пожела на всички секретаря на читалището Петранка Стефанова.

Петранка Стефанова - секретар

НЧ „ Съзнание 1894 “ с. Асеновци
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР